Manipulări meschine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum că a mai trecut fierbinţeala protestatarilor anti gaze de şist - şi a celor care au fost la Pungeşti să dărâme gardul Chevron, şi a celor care protestează din fotoliu pe reţele sociale – e momentul să remarcăm câteva nuanţe asupra cărora nu s-a insistat deloc.

În primul rând violenţele verbale care se stârneau când lumea vorbea despre violenţe în câmpul „bătăliilor“ dintre jandarmi şi localnici plus ONG-işti. Rar mi-a fost dat să văd atâta ceaţă pe ochi, atâta intoleranţă şi reacţii disproporţionate dacă aminteai că jandarmii nu au reacţionat gratuit ci au ripostat la violenţele oamenilor veniţi să dărâme gardul de pe terenul Chevron.  Activiştii au ţesut o poveste, şi orice altă variantă care nu era a lor nu era acceptată.

Sunt sătul de manipulările ieftine ale guvernanţilor ca să înghit pe nemestecate şi nişte manipulări ieftine, meschine,  ale activiştilor de mediu, oricât de dreaptă ar fi lupta acestora, oricât de mult aş empatiza şi eu cu cauza pentru care ei luptă. Dar de-aici până la a mesteca orice ei şi doar ei livrează publicului este un lucru pe care aleg să nu-l fac.

Dacă priveai imaginile brute din câmpul de la Pungeşti era limpede că oamenii strânşi acolo au provocat jandarmii, au intrat pe o proprietate privată, au dărâmat un gard şi s-au folosit de nişte bâte ca să-şi apere cauza. Au cerut apoi să ne solidarizăm cu ei pentru că jandarmii au reacţionat violent şi avem un stat represiv care se foloseşte de forţă pentru a bloca manifestaţii paşnice. Şi pentru ca teza lor să fie îmbrăţişată de cât mai mulţi oameni au început să distribuie câteva fotografii simbol cu o bătrână care stătea pe pajişte flancată de „brutele“ de jandarmi.  „Distribuiţi această poză repede“, era apelul activiştilor de pe internet. Pe imaginea respectivă scria, în engleză, ”Ştii că Guvernul tău a greşit atunci când bunica ta a ieşit să protesteze“. „Îmi apăr pământul şi viaţa mea umilă“, au mai scris activiştii pe poza cu bătrâna înconjurată de jandarmi. Şi pentru ca teza „represiunii“ nejustificate să aibă succes, o mică armată virtuală a început să intimideze  - prin mesaje violente - jurnaliştii şi instituţiile media care distribuiau imaginile în care se vedea cum protestul „paşnic“ a degenerat abia după ce nişte băieţi cu bâte zdravene dărâmau cu furie un gard pe o proprietate care nu era a lor.

Un alt moment jenant pentru activişti este folosirea simbolurilor religioase, de către cunoscuţi atei, în lupta lor „dreaptă“ contra Chevron. Claudiu Crăciun, aflat în prima linie la Pungeşti, punea pe picioare, pe vremuri, împreună cu Remus Cernea, Asociaţia Secular Umanistă din România. Acum o săptămână se folosea, împreună cu alţi celebri activişti anti-Biserică, de sfinţirea unei troiţe ca să justifice faptul că se afla la Pungeşti. Ştiu că scopul scuză mijloacele, dar în acest caz mijloacele folosite încalcă nişte limite ale bunului-simţ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite