Senatorul Liviu Pop: Adoptarea legii salarizării va însemna plata angajaţilor de la stat în funcţie de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, spune că legea salarizării va permite plata salariilor la stat în funcţie de performanţă FOTO Adevărul
Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, spune că legea salarizării va permite plata salariilor la stat în funcţie de performanţă FOTO Adevărul

Ca şi şeful Executivului, senatorul Liviu Pop consideră că adoptarea unei legi a salarizării este esenţială, astfel încât angajaţii de la stat să poată fi plătiţi diferenţiat în funcţie de performanţe. La rândul său, Victor Ponta susţine că legea salarizării ar îndrepta diferite aberaţii, cum ar fi aceea că persoane din subordinea prim-ministrului au indemnizaţii mai mari decât însuşi şeful Guvernului.

„Trebuie să se ţină cont de unele aspecte. Este necesară aprobarea Legii salarizării. Astfel, angajaţii vor fi încurajaţi să obţină rezultate foarte bune în meseria lor. Subalternii vor putea fi plătiţi în funcţie de anumite criterii de performanţă, însă încadrându-se în plafonul de 7% din PIB pentru cheltuielile salariale, asumat în faţa FMI. În momentul de faţă nu există o scară a performanţelor, motiv pentru care în administraţia publică salariile sunt cam aceleaşi pentru mare parte a angajaţilor. Mi se pare normal să ai posibilitatea să sancţionezi, atunci când este cazul sau să încurajezi performanţa acolo unde există”, a subliniat Liviu Marian Pop, într-un comunicat trimis publicităţii.

Salariul unui director nu poate fi de 7 ori mai mare decât a angajatului său

Senatorul maramureşean este de acord cu decizia Executivului de reducere a diferenţelor salariale enorme, astfel încât indemnizaţia unui director de companie să fie de maxim 7 ori mai mare decât cea a angajaţilor săi. „Nu vom mai avea directori de companii de stat care să primească lunar salarii colosale, deseori chiar şi de 30 sau 40 de ori mai mari decât un medic rezident spre exemplu”, susţine fostul ministru al Educaţiei.

De asemenea, acesta aplaudă decizia Guvernului de a desfiinţa 60.000 de posturi vacante, susţinând că respectivele poziţii au fost inventate pentru a putea justifica un şef. „Nu este normal să ai un post vacant doar ca cineva să poată fi şef, fără a avea niciun subrdonat”, a mai spus Pop.

Mai mult, senatorul susţine că una dintre cele mai importante măsuri luate de Executiv a fost deblocarea posturilor de stat. „Sistemul de angajare a unei persoane la şapte plecate impusă de guvernarea Boc a creat situaţii extrem de dificile, generându-se situaţii în care se lucra la cote de avarii în nenumărate instituţii ale statului”, explică Liviu Pop.
 

Pe aceeaşi temă

Victor Ponta: „Legea salarizării a lui Boc a pornit de la ficţiunea că salariile nu pot decât să crească“

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, la România TV, că legea salarizării „a lui Boc“ a pornit de la o premisă greşită: „salariile nu pot decât să crească“, el adăugând că noua lege a salarizării ar urma să introducă o serie de criterii de performanţă pe baza cărora şefii instituţiilor vor putea inclusiv să scadă salariile angajaţilor.

Legea salarizării bugetare va fi schimbată din nou. Ministerul Muncii a vrut să contracteze o firmă de consultanţă, dar Guvernul a respins propunerea

Executivul a dorit să apeleze la serviciile unei firme internaţionale de consultanţă pentru redactarea noii legi a salarizării în sistemul bugetar, după ce, legea anterioară, realizată în urmă cu trei ani a fost redactată cu sprijinul Băncii Mondiale, potrivit unui document oficial, citat de Mediafax. Propunerea Ministerului Muncii a fost respinsă joi, în Guvern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite