Ketchupul - bomba calorică cu multe E-uri
0Ketchupul de pe piaţa românească conţine zahăr şi multe E-uri. Dacă cel mai inofensiv sos are un singur E, anumite produse au 9 astfel de aditivi în compoziţie.
Produsele de tip ketchup pe care le găsim pe rafturile din magazine pot fi adevărate bombe calorice şi astfel dăunătoare sănătăţii, dacă sunt consumate regulat şi în cantităţi mari, alături de mici, carne de porc la grătar şi muştar.
Asta pentru că produsele comercializate în România conţin între 2 şi 9 E-uri, potrivit celui mai recent studiu de piaţă derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.).
Periculos pentru copii
„Ne uităm la carne, dar nu ne uităm niciodată pe eticheta unor produse cum e ketchupul sau muştarul. În urma studiului, am descoperit că aceste produse conţin mult zahăr. De aceea, dacă le dăm copiilor ketchup, n-ar trebui să le mai oferim şi desert. În urma studiului, ne-am dat seama că există pe piaţa românească produse cu multe E-uri, dar şi produse cu mai puţine E-uri, ele trebuie alese cu grijă”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele A.N.P.C.P.P.S.
Câte E-uri au cele mai cunoscute produse
Concret, 33,33% din produsele analizate de inspectori au în conţinut 5 E-uri, 25% conţin 2 E-uri, 20,8% conţin 4Euri, 8,33% au 7 E-uri, în timp ce 4,16% au în conţinut 1, 6 sau 9 E-uri, atrag atenţia specialiştii.
Spre exemplu, Tomato Ketchup conţine un singur E, în timp ce ketchupul dulce de la Univer are în compoziţie 2 Euri, la fel ca şi ketchupul dulce cu aceeaşi denumire.
În schimb, produsele de tip ketchup Tomi au în compoziţie între 4 şi 5 E-uri, potrivit studiului în care au fost analizate etichetele. Ketchupul La Minut are 5 E-uri, Natex are 6 E-uri, iar Papalito are 9 E-uri în compoziţie.
Potrivit aceleiaşi cercetări, cantitatea de sare la 100 de grame de produs se situează între 1,9 şi 2,4 grame. În acelaşi timp, în cazul a 83,33% de produse care au inserat pe etichetă valorile energetice la 100 de grame, acestea se situează între 31 şi 141 de calorii.
Ketchupul românesc, mai sănătos
În opinia nutriţioniştilor, consumat moderat, ketchupul nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Situaţia devine cu totul alta în condiţiile în care acest produs ajunge zilnic în alimentaţia noastră întrucât ar putea avea, pe termen lung, consecinţe negative asupra ficatului, a rinichilor şi asupra vaselor sangvuine.
„Este o adevărată bombă calorică dacă este consumat zilnic, în cantităţi foarte mari. În orice caz, ketchupul făcut în România este mult mai sănătos decât cel care provine din străinătate”, a declarat şi profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, medic nutriţionist.
La rândul său, profesorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, arată că nu este nevoie de ketchup pe masa românilor şi că bulionul, făcut în casă, este cea mai bună soluţie pentru a-l înlocui.