IPod-urile video nu sunt la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nielson Media Research a început să strângă primele sondaje cu privire la întrebuinţarea iPod-urilor Apple, în special sondaje făcute pentru a se cerceta interesul faţă de partea video a

Nielson Media Research a început să strângă primele sondaje cu privire la întrebuinţarea iPod-urilor Apple, în special sondaje făcute pentru a se cerceta interesul faţă de partea video a produsului. Patronii dispozitivului portabil Apple au petrecut mai mult timp cu partea muzicală şi au neglijat partea tv sau a filmelor. Acestea au fost unele dintre rezultatele preliminarii ale serviciului de măsurare a audienţei, din octombrie, la aproape un an de la introducerea opţiuniii video atât la iPod, cât şi la corespondentul său de pe internet, iTunes.
Rezultatul sondajelor
Cercetarea întrebuinţărilor iPod-urilor a fost dirijată de Nielson, care este patronată de VNU Group, compania-mamă a "Hollywood Reporter". Nielson reprezintă primul program disponibil publicului, care aduce informaţii cu privire la dispozitiv şi consumul de către populaţie a ofertelor acestuia. Compania a realizat o monitorizare pe un eşantion de 400 de utilizatori ai iPod-urilor din SUA, de pe 1 până pe 27 octombire. Compania a făcut parte din iniţiativa "Anywhere Anytime Media Measurement", sau A2M2, care se concentrează asupra monitorizării utilizatorilor platformelor digitale. Printre rezultate: mai puţin de 1% din cei care utilizează iPod-uri sau iTunes au folosit şi servicii video. Dintre utilizatorii video la un iPod, procentajul abia dacă se îmbunătăţeşte cu 2,2%. Chiar şi măsurat din punct de vedere al duratei de consum, primează tot melodiile de 3 minute în defavoarea unei emisiuni tv de 30-60 de minute. Utilizatorii iPod acordă doar 11% din timpul lor înregistrărilor video. Studiul a mai evidenţiat faptul că 15,8% din utilizatorii iPod au urmărit măcar o dată un videoclip pe dispozitivul lor. Aproximativ o treime din persoanele pe care a fost făcut studiul de piaţă nu deţin un video-iPod. Un alt sondaj organizat de Nielson, "Home Tech Report", care se referă însă la întrebuinţarea noilor tehnologii într-o gospodărie, relevă faptul că în 13% din în locuinţele din SUA există cel puţin un iPod. Acest procent se referă la aproximativ 15 milioane de locuinţe, din care 30% au şi un video-iPod. După calculul făcut de Apple, s-au vândut până la ora actuală aproximativ 70 milioane de iPod-uri. Această cifră este atinsă din pricina consumatorilor care sunt interesaţi de partea audio.
Serviciul audio vs cel video
Întrebarea pe care şi-o pune şi Paul Lindstrom, cercetător senior la Nielson, este care va fi următorul val de tehnologie? S-au cerut şi informaţii adiţionale cu privire la studiu, pe care însă Nielson a refuzat să le declare. Nu s-a răspuns la întrebarea de ce foarte mulţi utilizatori ai dispozitivului, în ciuda capabilităţii unui iPod de a susţine servicii video, se limitează doar la serviciul audio. Consumul video este un subiect care poate fi interpretat şi altfel. Scenariul cel mai negativ: prin eşantionul desfăşurat se indică faptul că filmele şi televiziunea, în general, au o cerere mai mică pe un iPod. Scenariul cel mai potrivit: deşi acceptarea video este mai lentă decât aşteptările, totuşi, acestea există şi se dezvoltă. În oricare dintre cazuri, rezultatul va reprezenta interesul către "lumea media" care va migra către aparate portabile wireless, fie că este vorba despre un media-player precum Zune Microsoft sau un telefon mobil precum Vcast de la Verizon. Numerele relevate de Nielson sunt examinate îndeaproape de către clienţi chiar dacă de cele mai multe ori nu pot aprecia din timp ce pot reprezenta acestea în viitor. Cei de la Apple, care au refuzat să dea comentarii adiţionale, au fost relativ retraşi şi cu privire la uzanţa iPod-urilor, excepţie făcând statisticile atent selectate: numărul vânzărilor de piese muzicale (1,5 miliarde) şi serviciile video (45 milioane) - împărţite în 250 de serii din 40 de reţele. A fost notat de curând că Walt Disney Co. a vândut peste 500.000 de filme în două luni de când a devenit singura companie cu un studio de servicii pentru producţii de film. Este în desfăşurare, evident, şi un alt val de creştere a cererii de muzică. Apple şi partenerii lor de afaceri nu se aşteaptă ca serviciile video să fie spărgătoare de recorduri, dar sunt optimişti şi încrezători în planurile lor. Preţurile relativ mai mari la iPod-urile video pot reprezenta însă şi ele un impediment în vânzări, având în vedere volumul tot mai mare de oferte on-line.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite