Evoluţia gripei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa a evoluat cu intensitate scăzută, numărul cazurilor de gripă clinică este cu 40% mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul total de cazuri este de 1.389 la nivel naţional iar numărul deceselor este 3 până joi, data raportării de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Gripa a avut în 2020 un debut mai încet şi a făcut mai puţine victime, decât sezonul gripal anterior. Numărul deceselor înregistrate în acest sezon este 3, comparativ cu 34, în perioada similară din sezonul precedent, arată datele publicate joi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul asteptat in aceasta saptamană, arată CNSBT. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire regională (judetele Brasov, Cluj, Sibiu, Prahova si mun. Bucuresti) şi cazuri sporadice in unele judeţe, se arată în raport.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS si pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeasi săptămână a sezonului precedent (117.576) şi cu 11.4% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (73.257).

  • Au fost raportate la nivel national 1389 cazuri de gripa clinica, mai putine cu 40%

comparativ cu cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent S 03/2019 (2314

cazuri).

  • Au fost raportate 19 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI),

cu 6 mai multe fata de saptamana precedenta si cu 39 mai putine fata de aceeasi perioada

a sezonului precedent.

  • A fost comunicat un deces nou confirmat cu virus gripal. De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal, , din care 2 tip A, subtip (H1)pdm09 si 1 tip B. În sezonul precedent, in perioada similara, au fost inregistrate 34 decese confirmate cuvirus gripal, din care 24 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 subtip H3 si 4 A nesubtipat.

243 cazuri de gripă la nivel naţional

  • 29 cazuri gripa cu virus AH3
  • 32 cazuri gripa cu virus AH1
  •  52 cazuri gripa A nesubtipat 130 cazuri gripa cu virus B  
  • 130 cazuri gripa cu virus B    

Managerul Spitalului „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe la Ministerul Sănătăţii, că diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune, deşi mulţi oameni tind să utilizeze această metodă. 

Câţi copii sunt internaţi cu gripă la „Matei Balş” din Capitală 

Medicul a precizat că în prezent toate spitalele de pediatrie din Bucureşti trimit copiii la Institutul „Matei Balş” ca să fie testaţi de gripă. „Să intrăm într-un cadru natural şi să ne vedem de treaba noastră. În fiecare an este gripă. De ieri şi până astăzi, la 'Balş', au fost 141 de pacienţi. Toţi aveau gripă. Aseară, la ora 20,00, erau 50 de copii trimişi de la un spital din Bucureşti pentru test de gripă”, a adăugat Streinu Cercel.

Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. „Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie"”, a conchis acesta. 

Situaţia vaccinului antigripal din România  

Experţii de la MS au făcut precizări privind gripa din România, miercuri, la sediul instituţie. 70.000 de doze există în ţară, la medicii de familie, a anunţat reprezentatul Ministerrului Sănătăţii. „Mâine este ziua de raportare a stocurilor şi vom vedea daca le putem redistribui în ţară. Nu putem vorbi de suplimentarea dozelor pentru că niciun producător nu mai are pe stoc”. Medicii recomandă populaţiei să îşi ia măsurile de precauţie necesare: să poarte mască dacă sunt bolnavi, să nu îşi trimită copiii bonlavi la şcoală şi să se îmbrace adecvat temperaturilor de afară. 

Mai mult, se intenţionează ca toate persoanele care vor să se vaccineze în sezonul următor, să anunţe la medicul de familie, pentru a pregăti stocurile din timp. Vaccinarea rămâne însă, cea mai potrivită soluţie de prevenţie şi îmbolnăvire, au mai declarat experţii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite