Diagnosticul pentru tuberculoza rezistentă, în 3 zile în loc de 3 luni
0Tuberculoza multidrog-rezistentă, o problemă majoră de sănătate publică în România, poate fi depistată în numai trei zile, cu ajutorul unor echipamente noi de diagnostic molecular şi consumabile, instalate în laboratoarele naţionale din Bucureşti şi din Cluj-Napoca.
Două echipamente de ultimă generaţie, pentru diagnosticul molecular al tuberculozei multidrog-rezistentă (TB-MDR), precum şi consumabilele necesare testării rapide au fost achiziţionate, în acest an, de Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) şi instalate în laboratoarele naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Cu ajutorul lor, experţii Programului Naţional de Control al Tuberculozei diagnostichează acum cazurile de tuberculoză rezistentă, în doar 3 zile.
„Noile echipamente reduc întârzierea diagnosticului de tuberculoză multidrog-rezistentă de la peste trei luni la mai puţin de o săptămână, rupând astfel ciclul de transmitere a bolii în comunitate şi prevenind moartea prematură a pacienţilor, în timp ce asteaptă un diagnostic“, explică dr. Silvia Asandi, manager general al Fundaţiei RAA.
Proiectul face parte dintr-o serie de intervenţii de diagnostic, tratament şi prevenire a tuberculozei, implementate de Fundaţia RAA în parteneriat cu Programul Naţional de Control al Tuberculozei, printr-un grant de la Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.
Tuberculoza multidrog-rezistentă este o boală care, nediagnosticată la timp şi netratată corespunzator, poate duce la moartea pacientului. Bolnavii de TB-MDR transmit mai departe tuberculoza rezistentă la tratament, care nu răspunde la medicamentele obişnuite, necesită o perioadă de spitalizare prelungită şi un tratament greu de suportat, costisitor şi de lungă durată (24 luni).
„Avem o reală nevoie de modernizare a serviciilor de diagnostic, avem nevoie de tratament continuu, complet şi de calitate, de monitorizare şi supraveghere la nivelul întregii ţări, de servicii sociale şi suport psihologic pentru pacienţi“, subliniază dr. Gilda Popescu, de la Institutul „Marius Nasta“ din Bucureşti, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Tratamentul clasic face numai rău bolnavilor cu tuberculoză rezistentă
TB-MDR este, în prezent, subdiagnosticată în România, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii: doar 400 de cazuri diagnosticate în 2012, faţă de 1.000, cât estimează OMS că ar trebui diagnosticate anual, în ţara noastră. În lipsa echipamentelor moderne, diagnosticarea TB-MDR necesită o perioadă de timp ce depăşeşte 3 luni. O perioadă de timp în care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzător, iar pacientul poate transmite tuberculoza rezistentă în familie şi comunitate.
„Pentru prima dată, măsurăm timpul în vieţi salvate. Acum câteva zile, o pacientă îmi mărturisea: «Am înghiţit timp de 4 luni pastile care mi-au afectat ficatul şi apoi am aflat că sunt rezistentă la medicamentele pe care le luam inutil. Măcar de acum încolo să se salveze mai multe persoane»“, precizează dr. Mihaela Ştefan, manager de monitorizare-evaluare la Fundaţia RAA.
Citeşte şi:
STUDIU Tuberculoza, o bombă cu ceas care costă Europa miliarde de euro pe an
Europa se confruntă cu o creştere de miliarde de euro a costurilor pentru a ţine sub control tuberculoza, în condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli, relevă un studiu de pionierat.
România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană, iar măsurile luate de ţara noastră până în prezent sunt insuficiente pentru a ţine în frâu răspândirea infecţiei.
Vasluiul, printre judeţele cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din ţară
Cunoscută drept „boala săracului“, tuberculoza face ravagii în judeţul Vaslui. De la începutul acestui an, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică au fost înregistrate 180 de cazuri noi.