Criza medicamentelor loveşte din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mici preţuri la medicamente, dezinteresul companiilor farmaceutice pentru piaţa românească şi o politică a medicamentului incoerentă au dus, din nou, la situaţia în care pacienţii nu îşi găsesc tratamentele, fiind nevoiţi să le caute cu disperare în străinătate. Cel mai mult au de suferit copiii bolnavi de cancer, care se sting în lipsa unor medicamente vitale.

Situaţie dificilă pentru Ministerul Sănătăţii, nevoit să gestioneze o criză a medicamentelor care se adânceşte pe zi ce trece. Dacă pentru pacienţii hipertensivi sau cei cu hepatită, care nu-şi mai găsesc medicamente de câteva săptămâni, încă mai pot fi găsite soluţii, bolnavii de cancer, în special copiii cu afecţiuni oncologice, sunt la limita supravieţuirii, atrag atenţia medicii. Aceştia spun că nu le pot prescrie micuţilor tratamentul vital pe motiv că nu a mai fost adus în România. Oficialii susţin că, la baza acestei crize stau mai multe probleme.

„Sunt probleme legate de monitorizare de stocuri, de aprovizionare, avem probleme legate de metodologia de preţuri, vrem să reaşezăm pe fundamente solide politica medicamentului”, a explicat Laurenţiu Colintineanu, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, precizând că instituţia a fost notificată încă de anul trecut chiar de către producătorul medicamentului citostatic că are probleme de producţie.
 
Exportul paralel, una din cauze

Soluţia de moment a fost redistribuirea cutiilor de medicamente, după o atentă monitorizare. „Ele vor veni către Bucureşti şi către unităţile sanitare care au un flux mai mare de pacienţi”, au arătat oficialii.

„Nu avem tratamente. Unele nu se mai aduc pentru că nu se justifică economic, altele sunt vândute la export paralel, iar pe partea de oncologice nici nu s-a mai dat ordinul prin care să restricţioneze vânzarea citotastaticelor în străinătate, aşa cum s-a dat până în decembrie 2015. Dacă politica de preţuri nu se schimbă, sau dacă în Catalogul Canamed (catalogul naţional al preţurilor la medicamente - n.r.) nu va fi un preţ mediu european, vom avea de suferit în continuare”, a declarat, pentru „Adevărul” şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

La rândul său, Oana Gheorghiu, fondatoarea asociaţiei Dăruieşte Viaţă, susţine că exportul paralel este principalul motiv pentru care citostaticele sunt de negăsit. Unii pacienţi încearcă, cu disperare, să le cumpere din străinătate.

„Primim tot mai multe apeluri disperate ale medicilor oncologi şi ale pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, privind lipsa de medicamente. De ce ne aflăm în această situaţie? Pentru că vorbim de o piaţă a exporturilor paralele de medicamente de 500-700 milioane de euro, chiar 1 miliard de euro. Banii mulţi generează interese uriaşe şi un sistem pervers, pe care niciun ministru nu l-a dărâmat până acum. În timpul asta, însă, copiii bolnavi de cancer se sting”, atrage atenţia Gheorghiu.

Preţul la medicamente va fi recalculat

Ministrul Sănătăţii i-a asigurat însă pe reprezentanţii pacienţilor că vor fi luate o serie de măsuri care printre altele va cuprinde şi modificarea metodologiei de calcul a preţului la medicamente.

„Actuala metodologie de preţuri, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea instituţiilor centrale şi de la nivelul spitalelor precum şi lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esenţiale pentru tratamentul corect al mai multor afecţiuni sunt parte a problemei. Exporturile paralele sunt doar un efect, unul care înrăutăţeşte situaţia, uneori în mod grav”, a spus Vlad Voiculescu, încurajându-i pe pacienţi să semnaleze discontinuităţile referitoare la medicamente.
 
De altfel, pentru a pune stop retragerii constante a medicamentelor de pe piaţa românească din motive pur comerciale, Ministerul Sănătăţii a format un grup de lucru care elaborează o nouă metodologie de preţuri. Oficiali din Ministerul Sănătăţii au explicat, pentru „Adevărul”, că se ia in calcul inclusiv extinderea coşului de 12 ţări la care se raportează România când vine vorba de preţuri. Mai exact, preţul medicamentelor de la noi este mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Medicamente vitale lipsesc din farmacii

Asta după ce anul trecut companiile farmaceutice au fost obligate să reactualizeze preţul medicamentelor. Atunci, autorităţile au decis să pună în aplicare o ordonanţă veche de şase ani, care permitea ieftinirea medicamentelor, dar care, spuneau oficialii, le-a dat posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi. Efectul a fost însă unul contrar aşteptărilor şi, rând pe rând, medicamentele ieftine au dispărut de pe piaţă. În acest moment, nu doar citostaticele sunt de negăsit, ci şi medicamente destinate unor patologii precum hipertensiunea, diabetul zaharat, glaucomul sau hepatita C.

Nu mai avem nici vaccinul hexavalent pentru bebeluşi

Şi de parcă nu era suficient, de ieri Ministerul Sănătăţii se confruntă cu o situaţie nouă: a decis să rezilieze contractul cu Polisano, distribuitorul care îi aproviziona pe medicii de familie cu vaccinul hexavalent, administrat bebeluşilor, şi prevăzut în schema naţională de imunizare. Motivul: distribuitorul a anunţat, din nou, că nu poate onora un acord cadru semnat în urmă cu doi ani, prin care se obliga să pună la dispoziţia instituţiei dozele de vaccin necesar. Astfel, acum Ministerul Sănătăţii trebuie să facă o achiziţie de urgenţă, prin intermediul companiei Naţionale Unifarm, care va cumpăra 120.000 de doze de vaccin din străinătate, pentru ca micuţii să poată fi imunizaţi în timp util contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite