Comunitatea LGBT, răspuns la anunţul Stănescu despre referendum: se încalcă egalitatea drepturilor tuturor cetăţenilor. 67 % dintre români cred că e inutil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos Octav Ganea

Asociaţiile MozaiQ şi ACCEPT (care militează pentru drepturile persoanelor LGBT) condamnă afirmaţiile făcute, luni, de vicepremierul Paul Stănescu cu privire la referendumul pentru familie. Reprezentanţii asociaţiilor spun că prin organizarea unui astfel de referendum se încalcă drepturile persoanelor LGBT. În plus, aceştia subliniază că 67% dintre cetăţenii României consideră că referendumul este inutil.

Redăm mai jos poziţia transmisă de MozaiQ:

Condamnăm în mod categoric declaraţiile de astăzi ale vicepremierului Paul Stănescu care a anunţat că un referendum pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie ar avea loc în luna mai. Considerăm o astfel de acţiune a Partidului Social Democrat ca fiind una populistă, menită a exploata sentimente negative faţă de persoanele LGBT cu scopul explicit de a preveni egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor români.

O majoritate covârşitoare a românilor respinge referendumul de modificare a articolului 48 din Constituţie, privind familia.

Un sondaj CURS realizat la începutul lunii ianuarie 2018 arată că 67% dintre aceştia consideră tema modificării Constituţiei ca fiind deloc sau puţin necesară ca prioritate politică.

În mod demagogic, politicienii încearcă să mute atenţia de la problemele reale ale României, ce ţin de sărăcie, lipsa investiţiilor în educaţie, sănătate sau infrastructură.

Mai mult, conform unei decizii a Curţii Constituţionale din iunie 2017 procedura parlamentară privind iniţiativa legislativă de modificare a articolului 48 din Constituţie a fost viciată prin modificarea neconstituţională a regulamentului Senatului.

Solicităm tuturor senatorilor României să respingă iniţiativa cetăţenească de modificare a articolului 48 din constituţie pentru că este profund anti-demcratică, populistă şi este bazată pe o flagrantă încălcare a Constituţiei.

Vicepremierul Paul Stănescu, deţinător şi al funcţiei de vicepreşedinte al PSD, a anunţat că în luna mai va fi organizat referendumul prin care este redefinită definiţia casătoriei, ca fiind „uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie“, nu „între soţi“

  Redăm mai jos poziţia transmisă de ACCEPT:

Asociaţia ACCEPT susţine de mai bine de un deceniu recunoaşterea şi protecţia cuplurilor de acelaşi sex prin parteneriat civil.  Parteneriatul civil acordă protecţie atât familiilor din comunitatea LGBTI, cât şi altor cupluri heterosexuale necăsătorite care au nevoie de protecţia statului. Unele cupluri nu doresc să apeleze la instituţia căsătoriei, altele nu pot. Dezbaterea în regim de urgenţă a unei propuneri legislative care să asigure protecţia juridică a acestor familii este extrem de necesară, întrucât în momentul de faţă dreptul acestor cupluri la co-asigurare, dreptul la implicarea în decizii medicale pentru partener sau dreptul la moştenire sunt încălcate.

„Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi că dezbaterea pe tema reglementării parteneriatul civil este necesară. Reglementarea situaţiei juridice pentru cuplurile de acelaşi sex este vitală şi ar pune capăt suferinţei şi umilinţelor înfruntate de membrii comunităţii în cele mai grele momente ale vieţii. Mai mult, parteneriatul civil înseamnă recunoaşterea faptului că persoanele din comunitate se pot bucură de drepturi egale în societate, în baza contribuţiei lor la bunăstarea României ca cetăţeni,” a declarat Florin Buhuceanu, Preşedintele Asociaţiei ACCEPT.

Organizarea unui referendum în anul centenarului Marii Uniri va învrăjbi şi diviza populaţia, şi îi va împărţi pe români în oameni buni şi oameni răi, în familii aşa-zis tradiţionale şi familii inferioare, altele decât cele bazate pe căsătorie.

În acelaşi timp, ne îngrijorează faptul că se readuce în dezbatere propunerea de redefinire a familiei în Constituţie. Organizarea unui referendum în anul centenarului Marii Uniri va învrăjbi şi diviza populaţia, şi îi va împărţi pe români în oameni buni şi oameni răi, în familii aşa-zis tradiţionale şi familii inferioare, altele decât cele bazate pe căsătorie. În realitate, în societate există numeroase tipuri de familie, precum cele monoparentale, familiile heterosexuale care trăiesc în uniune consensuală, sau cuplurile gay care convieţuiesc.

Vorbim despre peste 10% din familiile din România, care a fi scoase din sfera protecţiei constituţionale de un referendum costisitor şi inutil din punct de vedere juridic. Cheltuielile aferente unui referendum constituţional reprezintă o risipă de fonduri, necesare în domeniul sănătăţii sau educaţiei din România. Senatul României trebuie să decidă care este oportunitatea organizării unui asemenea referendum şi încurajăm senatorii să voteze împotriva divizării societăţii şi împotriva stigmatizării comunităţii LGBTI într-o campanie plină de ură şi homofobie sponsorizată de autorităţile statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite