CNAS: „Furnizorii de servicii încă mai cer adeverinţe asiguraţilor care nu au card emis. Nu este cazul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate este obligatoriu începând de marţi FOTO Adevărul
Cardul de sănătate este obligatoriu începând de marţi FOTO Adevărul

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai celor judeţene monitorizează utilizarea cardului de sănătate, care de marţi este obligatorie, singurele nereguli depistate în Capitală fiind legate de solicitarea adeverinţelor în cazul celor care nu au cardul emis.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a făcut, marţi o vizită la Policlinica Titan din Sectorul 3 al Capitalei, pentru a verifica modul în care este folosit cardul de sănătate în prima zi în care este obligatoriu pentru acordarea de servicii medicale, cu excepţia celor de urgenţă. 

„Au venit doi colegi de la Direcţia de control şi monitorizare pentru a vedea ce se întâmplă şi cum se descurcă furnizorii şi ce fac unii şi ce reclamă alţii. Nu au găsit lucruri pentru care să luăm o măsură administrativă în acest moment. Dar, aş vrea să îi rog pe toţi cei care au probleme să ne informeze. Am explicat că persoanele care nu au cardul emis pot să primescă servicii medicale şi să nu fie trimise după adeverinţă pentru că nu este cazul. Se verifică pe site-ul CNAS şi acolo se vede”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

„Iar dacă un pacient nu are card emis şi figurează neasigurat se duce la casă pentru adeverinţă de asigurat, altfel nu are de ce să fie trimis la Casa de asigurări. Pot spune că astăzi am avut o sesizare de la o pacientă care a venit la CNAS pentru că medicul de familie, deşi a văzut că nu are card emis şi avea şi captura de pe ecran, a trimis-o după adeverinţă. Am făcut o adresă în care explic articolul de lege în baza căriuia furnizorii pot să le acorde servicii medicale celor care nu au cardul emis”, a adăugat Ciurchea.

Potrivit acestuia, acolo unde vor fi identificate probleme în acordarea serviciilor medicale, acestea vor fi remediate, iar în cazul în care se vor constată abateri de la legislaţie vor fi luate măsuri în funcţie de gravitatea abaterii.

Zece echipe au mers în control la furnizorii de servicii 

În Bucureşti, marţi, zece echipe de control au monitorizat acordarea asistenţei medicale în cazul a peste 30 de furnizori de servicii medicale: spitale, policlinici, laboratoare, medici de familie.

Serviciile medicale sunt acordate, începând de marţi, 1 septembrie, doar cu cardul de sănătate în cazul asiguraţilor cărora le-a fost emis, iar persoanele care nu l-au primit trebuie să îl solicite de la casele de asigurări de sănătate de care aparţin.

Începând de marţi, au program cu publicul prelungit până la ora 20.00 un număr de 18 case de asigurări de sănătate, respectiv cele din Arad, Bihor, Bistriţa, Braşov, Buzău, Caraş, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş şi municipiul Bucureşti, în condiţiile în care luni mai erau neridicate de către asiguraţi peste 5.000 de carduri de sănătate, la fiecare dintre aceste instituţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite