Ce se va întâmpla cu milioanele de doze de vaccin AstraZeneca pe care românii nu le vor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Aproximativ două milioane de doze nefolosite de vaccin AstraZeneca vor fi scoase la vânzare sau donate de România către alte ţări cu acces limitat la seruri anti-COVID. Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat că popularitatea serului britanic a scăzut atât la nivel european, cât şi naţional, astfel încât autorităţile iau în calcul să scape de dozele nedorite în beneficiul statelor care nu au deloc.

Informaţia vine în contextul în care, ieri, au ajuns în ţară alte 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca. „Este adevărat, apetitul sau adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult. De aceea există două abordări – este un trend care se regăseşte la nivel european –, de aceea la nivel european se pregăteşte un mecanism de donaţie sau de revânzare către state terţe, prin mecanismul COVAX. Inclusiv în România se pregăteşte acest mecanism de revânzare sau de donaţie şi foarte probabil că aşa se va întâmpla, vor fi probabil o parte donate, o parte vândute”, a declarat medicul militar.

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) dă asigurări că nu se va ajunge în situaţia în care serurile anti-COVID să expire şi, astfel, să fie irosite. „Există nişte proceduri clare. Tot timpul se distribuie cele care au venit iniţial, încât să aveam perioada maximă de stabilitate. Tocmai de aceea noi suntem foarte atenţi (…) la termenele de valabiliate şi nu ajungem (să expire seruri – n.r.), probabilitatea este foarte mică”, a spus dr. Gheorghiţă.

Pe de altă parte, serul de la Johnson & Johnson – Jannsen –, bazat pe aceeaşi tehnologie (virus atenuat) la fel ca vaccinul Vaxzevria de la AstraZeneca, începe să fie din ce în ce mai solicitat. „Am observat o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin şi chiar cred că, în perioada următoare, numărul persoanelor doritoare să se vaccineze cu vaccin de la Johnson & Johnson va fi în creştere, având în vedere că majoritatea dintre ele au relatat faptul că le este mult mai simplu, fiind o singură doză. Am avut tineri şi seniori care au venit să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cum şi cât a scăzut popularitatea AstraZeneca

Potrivit datelor CNCAV, ţara noastră a recepţionat 2.438.800 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 792.026 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei. Din aceste date rezultă că, pe stoc, au rămas circa 1,6 doze nefolosite. La acestea se adaugă cele 500.000 de doze nou-sosite.

popularitate astrazeneca

Dragoş Vana, de la Graphs.ro, a realizat un grafic cu scăderea popularităţii serului de la AstraZeneca, de la începutul campaniei de vaccinare până în prezent, date care se suprapun cu perioada în care cu privire la serul britanic au început să apară semne de întrebare, din cauza reacţiilor adverse grave pe care le provoca într-un număr scăzut de cazuri. 

„Vaccinarea cu AstraZeneca e undeva la 100 (o sută) de doze noi pe zi. Nici nu există vreo variantă în care PR-ul acestui vaccin să mai poată fi resuscitat la noi în ţară”, a scris pe Facebook co-fondatorul Graphs.ro.

Datele ştiinţifice arată că dintre cei peste 20 de milioane de britanici imunizaţi cu AstraZeneca, 79 au manifestat cheaguri de sânge şi un nivel scăzut de trombocite, iar 19 au murit în urma acestor complicaţii. În România au fost raportate 5.945 de reacţii adverse generale la serul AstraZeneca, mai puţine decât la serul Pfizer, care a generat 6.654 de reacţii secundare.

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite