Câte transplante de cornee s-au făcut anul trecut la Spitalul Militar Central
0
Aproape 80 de transplante de cornee au fost efectuate anul trecut la Spitalul Militar Central. Pe listele de aşteptare se află însă nu mai puţin de 315 pacienţi. De regulă, aceştia aşeaptă între şase luni şi doi ani pentru a putea beneficia de un transplant de cornee.
Potrivit unui comunicat de presă al SUUMC, cei care au beneficiat de transplant de cornee în decursul anulului 2015 au avut între 18 şi 82 de ani. Grefele au fost prelevate de la alte spitale din ţară, aflate în Programul naâional de transplant de organe.
Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea a furnizat 14 donatori, în timp ce Spitalul Floreasca a dat 10 donatori. Doi donatori au provenit de la Spitalul Bagdasar, alţi doi de la Spitalul Judeţean Cluj Napoca, alţi trei din Baia Mare. Spitalul Elias a furnizat doi donatori în timp ce Spitalele Universitar şi Fundeni au dat câte un donator. În ceea ce priveşte Spitalul Pantelimon, aici au fost trei donatori, Spitalul de Urgenţă Arad a dat un donator, iar Spitalul de Urgenţă Craiova tot doi donatori.
Sursa citată arată că principala patologie pentru care s-au făcut transplantele de cornee a fost Keratopatia edematoasă – 42 de cazuri.
Spitalul Militar Central este singura instituţie medicală, din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, acreditată de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Transplant, să desfăşoare activităţi de prelevare şi transplant de cornee; de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi de prelevare organe, ţesuturi şi celule de la un pacient declarat în moarte cerebrală.