Campanie privind consumul informat şi responsabil de medicamente fără prescripţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie de educare a românilor despre consumul informat şi responsabil de medicamente fără prescripţie medicală a fost lansată luni de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, în parteneriat cu autorităţile române.

Concret, campania îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români, pentru ca aceştia să poată lua decizii informate privind modul în care îşi gestionează propria sănătate.

Pe de o parte, publicul are acces la informaţii incomplete, incorecte sau înşelătoare despre medicamentele fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală iar, pe de altă parte, legislaţia curentă cu privire la comunicarea acestor produselor lasă loc de interpretări, un astfel de demers educaţional fiind absolut necesar pentru a îmbunătăţi educaţia pentru sănătate.

„Un pacient informat şi responsabil trebuie să aibă capacitatea să facă distincţia între situaţiile în care îşi poate gestiona singur starea de sănătate şi cele în care este necesar controlul medical şi recomandarea avizată a unui specialist. Orice semn de boală, care nu se ameliorează în câteva zile, sau chiar pare a se agrava, în pofida unor măsuri nefarmacologice sau a unui tratament simplu (cu medicamente fără prescripţie de exemplu), necesită consult medical. Informaţiile incomplete, din surse neautorizate si neprofesioniste, incorecte sau înşelătoare pot avea un impact negativ asupra oamenilor şi asupra stării lor de sănătate pe termen mai scurt sau mai lung”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite