Back To School

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu se terminase bine luna august, deci Connect-r era încă treaz şi veghea, că centrele comerciale din România, adică pe "înţelesul tuturor" mall-urile, au fost înţesate cu panouri publicitare, având ca lozincă (slogan) "back to school".

Rostul era evident acela de a readuce aminte viitorilor academicieni şi inventatori din România că, la un moment dat, foarte apropiat, Connect-r va aţipi şi inevitabil va începe şcoala, căci, nu-i aşa?, the Summer Is Gone!

Până acum parcă nu ar fi nimic în neregulă! De ceva timp panourile publicitare sunt pline de lozinci în limba engleză! Românul e îndemnat să fie HOT, şi cum scrierea de zi cu zi este fără diacritice, poţi înţelege că a venit timpul să fii HOŢ!

Zilele Bucureştiului sunt B'Fit In The Street şi lista ar putea continua la nesfârşit! Am putea chiar face un text de muzică dance românească contemporană din aceste îndemnuri şi toţi ar aprecia bogăţia vocabularului folosit şi metaforele pline de substanţă comparativ cu ceea ce se cântă acum!

Ştiu! Sunt rău şi mă roade pizma! Nu sunt cool! Astea le spune însă un individ care, în primii 10 ani de carieră oficială, a cântat doar 3 cântece în limba română, a avut primul spectacol post revoluţionar cu titlu în limba engleză : Nineteen Forever şi a luat primul trofeu la Festivalul naţional de la Mamaia cu un cântec în linba engleză, omagiul pentru Freddy Mercury, Voice From Above!

Cât de stupizi putem fi! Am fost pe rând, filoturci, filofrancezi, filogermani şi "stafiloruşi". Ne situăm în cadrul limbilor latine, facem parte din grupul francofon (ca şi Bulgaria de altfel!!), ne certăm cu conaţionalii de sorginte maghiară pe plăcuţele bilingve şi brusc suntem anglofili!

Avem reclame în engleză, folosim cuvinte în engleză, deşi avem echivalente în limba română, cântăm în engleză, deşi vocabularul folosit şi gramatica sunt de nivelul grădiniţei pentru adulţi.

Îmi aduc aminte cum, în anii '70, spuneam că occidentul şi americanii în special, au democraţie, libertate şi bani, dar sunt inculţi! Românii sunt cei mai buni la cultură generală!

Acum copiii noştri merg la şcoli americane, franceze, englezeşti, germane, dar dacă la vreo întrebare de la vreun examen, nu dai variante ajutătoare de răspuns, se uită la tine ca şi cum ai fi venit de pe altă planetă!

Scriem "Back to school", dar rezultatele la sesiunea de toamnă a bacalaureatului au fost dezastruoase, ca în toţi ultimii ani de fapt.

Plătim prost profesorii, pentru că nu, sigur că da, avem Google şi mai ales Wikipedia!

Tot în acei ani '70, era o mare cinste să înveţi un cântec numit "Limba noastră"! Între timp el a fost transformat în imn de stat al Republicii Moldova, versurile sunt cam aşa:

Limba noastră-i o comoară

În adîncuri înfundată

Un şirag de piatră rară

Pe moşie revărsată.

Limba noastră-i foc, ce arde

Într-un neam, ce fără veste

S-a trezit din somn de moarte,

Ca viteazul din poveste.

Nu e ironic? Noi spunem despre moldoveni că sunt români. Părerea mea e că, citind aceste versuri, mai curând ei sunt adevăraţii români!

Am fost de curând în Turcia! Sunt vorbitor de engleză, franceză, italiană şi română, ultima chiar binişor spre bine, nu mi-a folosit la nimic, nu ştiam turcă! Şi lista ar putea continua!

Aşa că înapoi la şcoală, români! Dovediţi că măcar puteţi fi ceea ce eraţi odinioară, nu demult: un popor cu multă cultură generală şi care îşi preţuieşte limba! E foarte bine să ştii cât mai multe limbi străine, dar să luăm bacalaureatul din prima sesiune şi, dacă se poate, cu note mari!

Aşa că, pune-ţi burta pe carte!

Traduceţi-mi asta dacă puteţi ìn ce limbă vreţi voi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite