Unul dintre îngeraşii operaţi pe cord deschis la Spitalul „Marie Curie”: vreau să devin medic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul copil operat de medicii italieni prin programul de cooperare româno-italian FOTO Claudia Spridon
Primul copil operat de medicii italieni prin programul de cooperare româno-italian FOTO Claudia Spridon

Maria Râmboiu (foto) este unul din cei 2.000 de copii care se nasc anual cu malformaţii la inimă. Dacă 1.500 din ei sunt condamnaţi la moarte, pentru că România nu are capacitatea de a-i trata pe toţi, micuţa de şase ani, cu ochi negri şi zâmbetul pe buze, face parte din ceilalţi 500 care au şansa de a duce o viaţă normală.

Maria a fost operată zilele trecute, de o echipă de medici italieni care a venit la Spitalul „Marie Curie” din Capitală pentru a pune în funcţiune secţia de chirurgie cardiacă. Deşi în ea s-au investit milioane de euro, a stat cu lacăt pe uşă până acum o săptămână. Motivul? Lipsa personalului specializat. Însă, lucrurile par să reintre pe făgaşul normal, mai ales că în perioada următoare medicii vor veni odată la 15 zile pentru a face operaţii aici. În tot acest timp, copiii care au nevoie de intervenţii pe cord deschis vor fi puşi pe o listă de aşteptare.

Chiar şi aşa, cele cinci cazuri în care s-a intervenit începând de luni nu au fost cele mai complicate, spun medicii italieni.


„Pentru început, am preferat să rezvolvăm cazurile mai simple, pentru a vedea care sunt condiţiile din secţie şi cât de departe putem merge”, a explicat profesorul Alessandro Frigiola de la Clinica San Donato din Italia. Cu toate acestea, cele cinci operaţii pe cord deschis au durat până în patru ore.

Micuţa a leşinat după ce i-au făcut baie

Operaţia Mariei a durat aproximativ trei ore. A intrat zâmbind la operaţie, plină de optimism, reuşind să îi surpindă chiar şi pe medici. La trei zile după ce aceştia i-au reparat inima, micuţa încă este conectată la fire, dar este fericită şi spune că se simte mult mai bine decât înainte. Îşi doreşte este să plece acasă, la fraţii ei, dar şi la şcoală, pentru că este elevă în clasa zero începând din această toamnă. Nu ştie exact ce problemă avea la inimioară, dar e convinsă că operaţia a fost necesară pentru a duce o viaţă normală.

Alături i-a fost bunica, venită tocmai de la Constanţa pentru a sta cu ea în spital. „Când avea un an şi jumătate medicii i-au depistat problema la inimă, avea o găurică ce  depăşea doi centimetri. Medicul care o avea în grijă atunci i-a trimis dosarul în Germania ca să o opereze acolo şi era cât pe ce să se întâmple, dar s-a ivit această ocazie şi a fost operată aici, în România”, a explicat Elena Stan.

Îşi aminteşte că atunci când era mai mică, Maria a leşinat după ce i-a făcut baie. „Nu ştiam ce are, ne-am dat seama că ceva nu este în regulă. Dacă n-ar fi venit medicii aici, nu ştiu ce ne făceam, nu erau posibilităţi materiale pentru operaţie în străinătate”, a completat femeia, care i-a oferit în urmă cu câteva luni Mariei o trusă medicală de jucărie. „Vreau să mă fac doctoriţă când o să fiu mare, să-i vindec pe copii şi să-i fac bine”, a mai spus, zâmbind, Maria.

Operaţiile în străinătate, o posibilitate greu de luat în calcul pentru familii

Timidă, în celălalt colţ al salonului, e o fetiţă de 4 ani. Şi ea a fost una din cele cinci norocoase operate de echipa de medici din Italia. O ţine de mână pe mama sa, iar atunci când vede camerele de filmat începe să plângă. Părinţii i-au depistat problema de sănătate în urma unui consult periodic, acum patru luni.

„Prima dată, medicii ne-au spus că am putea să o operăm la Cluj sau la Târgu Mureş, apoi am aflat că sunt liste mari de aşteptare. Singura posibilitate era străinătatea, dar am fi făcut rost de bani. Am fi făcut orice numai ca să-i fie bine”, a mărturisit, emoţionată, Mariana Cârnu.

Concret, din cei 2.000 de copii care se nasc anual cu malformaţii congenitale cardiace, 500 sunt operaţi la Centrul de Chirurgie cardiacă din Târgu Mureş. Din ceilalţi 1.500, prea puţini sunt cei care ajung pe masa de operaţie a unor medici din Occident. De cele mai multe ori, lipsa banilor îi împiedică pe părinţi să ia in calcul alternativa străinătăţii, iar birocraţia excesivă din jurul formularului E 112 îi face pe mulţi să se lase păgubaşi. Prin urmare, o mare parte din copii este condamnată la moarte, atrag atenţia specialiştii.

Pregătirea personalului medical va dura între şase luni şi un an

Situaţia se va îmbunătăţi în viitor, după cum explică şi Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, de altfel, cel care a încheiat un protocol de colaborare cu Clinica San Donato din Italia pe vremea când ocupa fotoliul de ministru la Sănătate.

„Vom avea trei centre noi pe chirurgie cardiacă – cel din Bucureşti, unul în Iaşi şi altul în Cluj. Pe lângă acestea, vrem să creştem capacitatea centrului de la Târgu Mureş, pentru a da şansa la viaţă mai multor copii care se nasc cu malformaţii de acest gen. Colegii din Italia vin cu o experienţă vastă în spate, deja prima echipă de asistenţi medicali şi pompişti va pleca pe 26 septembrie. Lor li se vor alătura medicii chirurgi în luna octombrie.

Pregătirea ar putea dura între şase luni şi un an, şi cel mai probabil că în doi ani de zile, românii ar putea opera independent la Spitalul „Marie Curie”. „Cei care îşi dau girul sunt însă colegii italieni, totul depinde de modul în care colegii noştri din România se vor adapta”, a explicat doctorul Raed Arafat.

Medicii respectivi vor fi obligaţi prin contract să revină în România pentru o perioadă de cel puţin trei ani. „Sperăm să fie pentru mai mult”, a declarat şi Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Copii „Marie Curie” din Bucureşti.

Aparat de un milion de euro, folosit în premieră pentru un nou născut de 30 de ore

Pe lângă cele cinci operaţii pe cord deschis, toate cu rezultate foarte bune, medicii italieni au folosit pentru prima oară şi cel mai scump aparat din secţie – un angiograf în valoare de 1 milion de euro, achiziţionat din banii Ministerului Sănătăţii. Un nou născut de numai 30 de ore a fost supus în premieră unei intervenţii realizate prin acest aparat.

Investiţia totală în secţia de chirurgie cardiacă de la Spitalul Marie Curie se ridică la aproape 4.200.000 de euro, jumătate din sumă fiind acoperită de MS, alţi 1.500.000 provenind din campania de strângere de fonduri organizată în 2009 de asociaţia Inima Copiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite