Încălzirea globală, supusă la duşuri reci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Experţilor reuniţi sub egida ONU li se impută că au realizat artificial o legătură între schimbările climaterice şi dezastrele naturale. Raportul IPCC din 2007 scârţie din toate încheieturile. Pe baza lui, până acum, ţările în curs de dezvoltare au primit compensaţii de milioane de euro.

Concluziile raportului pentru care Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climaterice (IPCC), organism aflat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a primit Nobelul pentru Pace în 2007 sunt din nou atacate.

După scandalul topirii gheţarilor din Himalaya, cel de-al patrulea raport al IPCC - un reper în evaluarea încălzirii climaterice şi a consecinţelor acesteia - revine în atenţia presei internaţionale din cauza legăturilor pe care le-ar fi făcut experţii între fenomenul de încălzire globală şi apariţia dezastrelor naturale.

Apare un nou semn de întrebare asupra raportului care, imediat după publicare, a influenţat decisiv dezbaterile internaţionale asupra încălzirii globale şi a impulsionat ţările în curs de dezvoltare să solicite milioane de euro drept compensaţie pentru consecinţele pe care le are fenomenul asupra lor.

Un ton „echilibrat"

ONU se apără declarând că raportul privind schimbările climatice şi dezastrele naturale a fost unul „echilibrat", scrie „The Daily Telegraph".

În 2007, IPCC susţinea că unele dintre manifestările extreme ale vremii pot fi atribuite încălzirii globale. Organismul patronat de ONU se apără astăzi spunând că afirmaţiile din raport au fost folosite într-un „context echilibrat" care a arătat foarte clar că legătura dintre dezastrele naturale şi schimbările climaterice nu erau concludente.

IPCC a emis luni un comunicat în care afirma că secţiunea raportului în care a fost citat controversatul articol exprima „câteva precauţii" şi, în ansamblu, raportul instituţiei reprezenta o evaluare echilibrată a temei.

Noua controversă asupra raportului vine în contextul dezvăluirilor făcute la finele săptămânii trecute de „Sunday Times", care a scris că una dintre concluziile actului oficial, cea privind topirea ciclică a gheţarilor din Himalaya până în 2035, nu le aparţine cercetătorilor IPCC, ci a fost preluată dintr-o revistă apărută în 1999.

Oficialii IPCC, în frunte cu preşedintele grupului de experţi, Rajendra Pachauri, au recunoscut „regretabila eroare" şi au declarat că aceasta a apărut ca urmare a nerespectării procedurilor pentru verificarea şi certificarea informaţiilor ştiinţifice incluse în rapoartele organizaţiei.

Adevăr sau exagerare?

Mai multe prognoze din Raportul IPCC au fost contestate, scrie „The Times":

-Gheţarii din Himalaya ar putea să dispară până în 2035. Glaciologii susţin însă că gheţarii sunt atât de compacţi încât le-ar lua sute de ani să se topească.

-Nivelul mărilor şi oceanelor ar putea creşte, conform unui institut din Potsdam (Germania), cu 1,82 metri până în 2100. Guvernul britanic previzionează o creştere de 30 - 60 de centimetri până în 2095.

-Gheţarii arctici ar putea dispărea vara de la Polul Nord, până în 2020, estima un alt institut. Totuşi, în ultimele două veri, suprafaţa lor totală a crescut substanţial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite