100.000 de români şomeri în Spania – Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, subiectul preferat ale publicaţiilor spaniole îl reprezintă situaţia celor 100.000 de  şomeri de cetăţenie română şi a celor 200.000 de români care lucrează la negru în Spania. De asemenea, explozia din campusul universitar Navarra sau temperatura de 1,5 grade Celsius înregistrată în Insulele Canare au atras atenţia presei spaniole.

„Spania are 100.000 de români în şomaj” anunţă cotidianul „Publico”, ştirea regăsindu-se astăzi în majoritatea publicaţiilor din Spania.

Ultimul raport asupra situaţiei populaţiei active a relevat o situaţie drastică pentru românii şi marocanii din Spania. Conform acestui raport, 100.000 de români sunt în şomaj. Din cei 448.000 de români cu drept de muncă, iar 200.000 lucrează la negru, fără contracte de muncă. Cei mai mulţi dintre şomeri au lucrat în domeniul construcţiilor.

“Mai mult de 40% dintre românii care lucrează în Spania nu cotizează la Asigurările Sociale”
anunţă şi publicaţia “Heraldo de Aragon”.

La distanţă de doar două luni de ridicarea moratoriului care interzice accesul liber al românilor în câmpul muncii din Spania, 40% dintre românii care au drept de muncă nu lucreză legal şi nu cotizează la Asigurările Sociale spaniole. Cu toate acestea, în prezent, colectivul român contribuie cu 8 miliarde de euro la economia spaniolă, ceea ce reprezintă 0,71% din PIB-ul Spaniei.

“România încercă să îşi convingă emigranţii să se întoarcă acasă”
informează “finanzas.com”

Emigrarea a devenit tema centrală a alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 30 noiembrie. Mesajele şi mesagerii români care cer celor peste 2 milioane de compatrioţi, majoritatea din Spania şi Italia, să se întoarcă acasă s-au înmulţit. Madrid şi Roma au fost destinaţiile cele mai frecvente ale liderilor politici români. Preşedintele României a participat la manifestări în Milan, Italia, apoi în Spania, în Alcala de Henares, lângă Madrid. Mircea Geoană a fost în italia, iar reprezentantul guvernului pentru românii din străinătate, Petre Roman, în Spania.

„Record de temperaturi scăzute în Izania, Insulele Canare: 1,5 grade Celsius”
titrează „La Opinion de Tenerife”

Institutul de Astrofizică al Insulelor Canare, situat în Izania, a înregistrat, la jumătatea acestei săptămâni, cea mai joasă temperatură din ultimii 21 de ani. În 1987, spaniolii au fost surprinşi de tempetarura de 1, 8 grade Celsius, însă anul acesta a fost depăşită acestă minimă: pe 29 octombrie 2008, temperatura era de 1,5 grade Celsius. Ieri a căzut şi prima ninsoare a acestui an, în localitatea Teide.

„Bombă la Universitate”
informează ziarul „ADN”

O maşină-capcană, încărcată cu 80-100 de kilograme de explozibil, a provocat o puternică deflagraţie ieri, în jurul orelor 11.00, într-o parcare din campusul universitar al Universităţii Navarra din oraşul Pamplona. Cel puţin 29 de persoane au fost rănite uşor. S-au înregistrat şi pagube materiale, aproximativ 30 de autorisme fiind carbonizate.

“Trei poliţişti, judecaţi pentru torturare”
titreză “El Periodico de Aragon”

Procuratura a cerut, pentru trei poliţişti, o pedeapsă de 10 ani de închisoare, pentru torturare, lovire şi lipsire de libertate. Faptelel s-au petrecut în 2006, când un cuplu de români, Lucian P. Şi Fulga I., a fost reţinut dintr-o eroare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite