Zigzagurile lui Victor Ponta în problema imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România a făcut o mare greşeală în momentul în care în Consiliul JAI a votat împotriva neacceptării cotelor obligatorii şi a ales să fie de aceeaşi parte a baricadei cu state ca Ungaria şi Slovacia. În urmă cu câteva luni, la începutul crizei imigranţilor, Ponta avea un discurs total opus.

La începutul lunii septembrie, Ponta susţinea primirea de imigranţi pe teritoriul României şi îi critica pe cei care erau împotriva primirii unor asemenea persoane. „Problema noastră este că unii politicieni, din populism sau pentru că nu-i mai băgaţi în seamă, fac tot felul de declaraţii aberante. Să nu primim musulmani că sunt toţi terorişti, ceea ce e o aberaţie, ştie orice om normal, şi că trebuie să închidem graniţele, să nu primim pe nimeni. Serios? Dar când românii au mers în Europa, ne-a plăcut. Cum adică să închidem graniţele? Trebuie să mergem într-o politică europeană“,  afirma premierul, politicianul atacat fiind Traian Băsescu.

La doar câteva zile, pe 4 septembrie, premierul a aruncat întreaga responsabilitate a problemei imigranţilor în braţele vicepremierului Gabriel Oprea. Ponta preciza că decizia privind cota care îi revine României a fost luată în timpul interimatului lui Oprea, dar blufa, deoarece premierul  şi-a reluat atribuţiil în data de 9 iulie după un scurt concediu medical în Turcia, iar Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne (JAI) care a stabilit cotele de imigranţi pentru fiecare stat membru a avut loc în 10 iulie.

Peste aproape zece zile, premierul anunţa pe Facebook faptul că România nu „îşi poate asuma ceva pentru care nu este pregătită”, dar în acelaşi timp gira mandatarea vicepremierului Gabriel Oprea ca portavoce a ţării noastre în exprimarea poziţiei imigranţilor. Viceprim-ministrul pentru securitate naţională a prezentat la 14 septembrie , la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care a avut loc la Bruxelles, mandatul încredinţat de preşedintele României şi de primul ministru prin care ţara noastră era în de acord cu acceptarea a 1785 de imigranţi, dar dezaproba impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană.

După votul de la Consiliul JAI din 22 septembrie, eveniment la care ministrul de Interne a participat „cu un mandat perfect, de la Guvern, întărit de decizia CSAT din 17 septembrie“, potrivit celor declarate de Iohannis, Ponta şi-a exprimat regretul că poziţia României a fost una adoptată doar de un număr redus de state. „Am fost în minoritate şi votul a decis altceva. Mai mult de atât nu aş vrea să comentez pentru că mâine domnul Iohannis merge la Consiliul European şi poate schimbă domnia sa acolo“, declara premierul care nu avea nimic de comentat lan adresa celorlalte ţări care se opuneau cotelor obligatorii.

Mai mult, Ponta îşi încorda muşchii printr-o declaraţie curtenitoare la adresa lui Gabriel Oprea şi enunţarea începerii pregătirilor de primire a refugiaţilor. „Îi mulţumesc vicepremierului Gabriel Oprea pentru ce a putut să facă la Consiliul JAI pe tema crizei refugiaţilor. Poate că astăzi la Consiliul European domnul Preşedinte Klaus Iohannis va câştiga şi va impune punctul de vedere al României! Oricum, Guvernul României se va pregăti din punct de vedere logistic pentru a lua măsurile necesare, cu o atitudine europeană şi echilibrată“, explica Ponta la scurt timp după JAI-ul din 22 septembrie.

A „uitat“ ce spunea

Poziţia premierului s-a schimbat aproape radical în mai puţin de două săptămâni.  Într-un discurs ţinut în plenul Camerei Deputaţilor, Victor Ponta a reiterat faptul că România nu putea accepta cotele obligatorii, însă a fost o „greşeală“ alăturarea cu Ungaria şi Slovacia în această chestiune.

„Cred că a fost o greşeală că am votat alături de Ungaria şi Slovacia împotriva restului UE şi cred că din acest moment trebuie să avem o poziţie europeană, constructivă şi solidară cu celelalte ţări ale UE“, a declarat liderul de la Palatul Victoria, uitând că şi-a dat acordul pentru poziţia neacceptării cotelor obligatorii de subordonatul său Gabriel Oprea la JAI.

În doar o lună, Ponta a uitat că şi el a susţinut poziţia oficială României, exprimată de Gabriel Oprea, la reuniunile JAI, pentru a arăta că este un politician deschis unei valori europene precum solidaritatea faţă de cei care fug din calea războiului. În plus, acesta a încercat să-i taxeze pe toţi ceilalţi, fie din propriul Guvern, Gabriel Oprea sau Robert Cazanciuc, fie chiar pe preşedintele Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite