Visul  românesc: nepot de fost, ginere de actual

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Blaga are un ginere. Ionuţ Rudeanu are, la rândul lui,  o firmă de pază abonată la contracte cu statul. Contractele în cauză se pot datora influenţei socrului Blaga sau a unchiului, Mihai Rudeanu, baron local al PSD în guvernarea Năstase  şi fost colaborator al Securităţii, sau amândurora.  Povestea tânărului Rudeanu este o poveste de succes din sistem, ca multe altele de fii, fiice, nepoţi, gineri, cumnaţi, socrii etc.

Nici nu-l putea aştepta un alt viitor decât prosper pe Ionuţ Rudeanu, nepot de fost şi ginere de actual. S-a născut cu stea  în frunte şI are două parole magice cu care poate deschide visteria publică: Rudeanu şI Blaga.

Aşa cum spunea răposatul meu profesor de matematică din liceu, Ionuţ Rudeanu e tare-n în unchi, dar şi în socru, adică de două ori tare.  Acesta trebuie să fie ingredientul secret al succesului antreprenorial într-un domeniu în care excelează, de regulă, foşti specialişti ai cooperativei "ochiul şi timpanul", adică servicii de pază.  Firma lui Rudeanu păzeşte Hunedoara de ani buni, acolo unde unchiul  îşi are domeniul politic, iar în 2013, potrivit Gazetei de Cluj, a câştigat 5 milioane de lei din contracte cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi.

Mulţi dintre analiştii şi politicienii de dreapta deplâng absenţa spiritului antreprenorial la românii, blamaţi că aşteaptă un serviciu stabil la stat sau la privat, că ar fi asistaţi social, că sunt contaminaţi de socialism şi nu ar avea simţul riscului în afaceri, în general. E adevărat, unii dintre noi nu-l avem, şi este firesc să nu fim toţii oameni de afaceri. 

Dar cum s-ar descurca în capitalismul românesc de stat un tânăr cu simţ antreprenorial şi să presupunem, prin absurd, şi cu ceva capital, cât să-şi pună pe picioare o afacere de familie, de exemplu, o firmă de pază? Dacă tânărul ar fi din Hunedoara, nicio şansă, pentru că multe dintre contractele cu instituţiile publice ajung cu autografele şefilor de instituţii publice direct  pe biroul  lui Ionuţ Rudeanu.

Apartenenţa prin naştere sau alianţă la clasa conducătoare, un amestec corupt de foşti şi actuali,  care asigură capital material şi social, este singura şansă pentru a deschide şi susţine o afacere de orice dimensiune. Chiar şi o mică afacere de familie este măturată de pe piaţă de o mare afacere de familie. Să ne imaginăm doar că în comuna Nana familia Vasile concurează pe piaţa agricolă cu familia Băsescu. Pe cine pariaţi?

Nici nu este de mirare că mulţi absolvenţi de liceu iau în calcul migraţia ca unică soluţie pentru un viitor mai bun. Un studiu din 2013 privind corupţia la nivel european pentru un proiect susţinut de către Uniunea Europeană, ANTICORRP, a descoperit că în ţările balcanice, şi de asemenea în Ucraina şi Grecia, o majoritate covârşitoare a respondenţilor crede că succesul este bazat pe „relaţii”, nu pe muncă.  Iar cei care rămân visează,  în micile lor apartamentele de bloc, să facă parte din clasa conducătoare. Pe ei îi aşteaptă însă doar un lung şir de angajări temporare şI precariatul. Grija zilei de mâine care, aşa cum spunea un prieten, este noul instrument de control social pentru ca elita conducătoare să-şI conserve monopolul asupra resurselor. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite