Vacanţa i-a făcut pe aleşi să uite de teme parlamentare stringente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul condus de Anca Dragu şi Ludovic Orban a uitat să rezolve mai multe probleme unde erau necesare răspunsuri cât mai rapide.  FOTO Inquam Photos / George Călin
Parlamentul condus de Anca Dragu şi Ludovic Orban a uitat să rezolve mai multe probleme unde erau necesare răspunsuri cât mai rapide.  FOTO Inquam Photos / George Călin

Aleşii din Comisiile juridice şi de cultură au intrat în vacanţă fără a se pronunţa pe mai multe teme importante, cu toate Birourile Permanente ale Parlamentului le ceruse să tranşeze până la finalul sesiunii mai multe subiecte.

Birourile Permanente reunite au luat marţi dimineaţă mai multe decizii prin care erau cerute răspunsuri rapide de la Comisiile juridice reunite, pe teme de actualitate. În primul rând, conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului au cerut parlamentarilor jurişti să trimită un punct de vedere în ceea ce priveşte chemarea în judecată a celor două Camere de către Renate Weber, Avocat al Poporului pe care Coaliţia l-a demis, dar care va fi reînscăunat în funcţie, după decizia Curţii Constituţionale din 29 iunie. Deşi juriştii ar fi trebuit să trimită un punct de vedere Serviciilor juridice ale celor două Camere, până a doua zi, aleşii au ignorat solicitarea conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

De altfel, juriştii ar fi trebuit să înceapă să lucreze şi pe o altă speţă legată de Renate Weber. Mai precis, pe redactarea documentului care să fie transmis Comisiei de la Veneţia, după ce instituţia europeană a cerut explicaţii referitoare la revocarea Avocatului Poporului în data de 16 iunie, fiind solicitate motivele demiterii acesteia.

Săseanu şi Popescu vor noi angajări

Tot aleşii de la Comisiile juridice reunite, dar de această dată alături de cei de la Comisiile de cultură, ar fi trebuit să se pronunţe pe solicitarea adresată de şefii interimari de la Televiziunea Română şi Radio România, Ramona Săseanu, respectiv Liviu Popescu. Concret, cei doi şefi interimari solicită Parlamentului să le spună ce înseamnă că în perioada de 60 de zile pe care o au în fruntea celor două instituţii pot să îndeplinească „acte de administrare curentă a activităţii societăţii”. Săseanu şi Popescu punctează faptul că niciodată instituţiile nu au fost în aceste situaţii, iar TVR şi Radio România ar vrea să facă şi angajări.

„Pentru asigurarea bunei funcţionări a serviciului public considerăm că directorul general interimar poate îndeplini acte de gestiune curentă a resurselor umane prin angajarea şi/sau numirea unor persoane pe funcţii vacante prin a căror activitate se asigură administrarea curentă a societăţii, precum şi pe funcţiile vacante în sistemul de avizare/aprobare a actelor administrative”, explică autorii solicitării în documentul trimis Parlamentului.

Comisiile de cultură şi juridice nu au mai făcut şedinţă pentru a da un punct de vedere. Cu toate acestea, surse politice din PNL şi USR PLUS au precizat pentru „Adevărul” că în cazul în care reuşeau să facă şedinţele, aleşii le-ar fi indicat celor doi şefi să aplice legea aşa cum este în vigoare, fără a fi dată vreo interpretare. „Noi nu suntem CCR. Noi i-am pus acolo să se ocupe serios de managementul instituţiei, nu să facă angajări. TVR-ul şi SRR-ul (n.r. – Societatea Română de Radiodifuziune) nu sunt agenţii de plasare a forţei de muncă. Aşa că sarcina lor este să aibă un interimat în regulă, nu să se ocupe de măgării”, a precizat un lider PNL pentru „Adevărul”, subliniind că eventualele angajări ar fi doar pe perioada mandatelor interimare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite