Unde s-a blocat Cristina Guseth, ministrul propus pentru Justiţie, la audierile din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Guseth a primit aviz pozitiv FOTO Adevarul
Cristina Guseth a primit aviz pozitiv FOTO Adevarul

Cristina Guseth, ministrul propus pentru ministerul Justiţiei, a primit, cu greu, aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate, după un tir de întrebări ale parlamentarilor. Guseth a spus că nu a fost mulţumită de prestaţia sa şi s-a scuzat spunând că a avut emoţii. Întrebarea care a încurcat-o cel mai tare a fost cea legată de regimul incompatibilităţilor.

UPDATE Premierul desemnat Dacian Cioloş a hotărât luni seară să o retragă pe Cristina Guseth din fruntea Ministerului Justiţiei, în urma prestaţiei mult sub aşteptări pe care a avut-o în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cristina Guseth primise aviz favorabil, însă răspunsurile sale la întrebările parlamentarilor au fost foarte slabe. 


"Este o sarcină grea. Ceea ce îmi propun este să fac managemant în această funcţie. M-am emoţionat la imunitate şi am pierdut un răspuns pe care l-aş fi ştiut. În pofida acestei umilinţe, o să rămân în structurile euroatlantice", a spus Cristina Guseth, după votul acordat de deputaţi şi senatori.

 În cele din urmă, Cristina Guseth a fost votată, cu 41 de voturi "pentru", şase "împotrivă" şi şase abţineri. Parlamentarii PSD ar fi dorit să-i acorde un vot negativ ministrului propus, însă Marian Neacşu, secretarul general al partidului, a stat personal în sală pentru a fi sigur că aleşii PSD vor vota conform deciziei politice. "Dragnea ne verifică prin Neacşu. De asta stă aici", au declarat surse parlamentare din PSD. Concluzia audierilor a fost trasă de deputatul PSD Daniel Florea: "A fost un vot politic şi nu unul tehnocrat". Nici liberalii nu au fost mulţumiţi de prestaţia Cristinei Guseth, însă nu a îndrăznit nimeni să contrazică la vot decizia politică a partidului. 

Audierea Cristinei Guseth, ministrul propus pentru a prelua portofoliul Justiţiei, a durat mai mult de două ore, timp în care deputaţii şi senatorii au bombardat-o cu întrebări, unele mai generale, altele mai tehnice. "Cum doriţi să revizuiţi sistemul de imunităţi? La ce instituţii publice va referiţi? Instituţia prezidenţială face parte din acest sistem de imunităţi?", a fost una dintre întrebările care au blocat-o pe Cristina Guseth şi pentru care s-a şi scuzat la finalul audierilor.  

 "Sunt mai multe incompatibilităţi", a răspuns Guseth, după care s-a blocat. Din sală s-a auzit imediat: "incomatibilităţi". Deputatul ALDE, Steluţa Cataniciu, a revenit asupra întrebării. Nemulţumită de răspunsul Cristinei Guseth, Cataniciu a anunţat că îşi da demisia din Comisia Juridică după acest moment.  

 Cristina Guseth s-a încurcat şi la întrebarea senatorului PSD, Şerban Nicolae, cel care a votat împotriva ministrului propus. "Am venit cu două prejudecăţi. Să nu mă leg că nu are studii de Drept.  Am venit cu prejudecata de a vota împotrivă. Am renunţat la ambele. Să ştiţi că am văzut multe inepţii juridice în rapoartele MCV. Ar trebui să luaţi mai circumspect acele rapoarte MCV. Aş fi vrut să nu faceţi greşeala fostului ministru Macovei care a promovat patru acte normative, toate declarate neconstituţionale. Potrivit Constituţiei, doi membri nu pot să lipsească: prim-ministrul şi ministrul Justiţiei. Cum evaluaţi dvs. statutul de ministru al Justiţiei în raport cu dispoziţiile articolului 109?", a întrebat Şerban Nicolae.  

 Articolul 109 se referă la răpunderea politică a miniştrilor. "Nu voi pune semnătura fără acceptul profesioniştilor", a răspuns Cristina Guseth. Şerban Nicolae i-a spus atunci că nu cunoaşte Constituţia României. "Am citit Constituţia, dar a o citi nu inseamnă a o şti", s-a scuzat, din nou, ministrul propus la Justiţie.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite