Tudose, la finalul comandamentului de urgenţă: Mesajul este foarte bun pentru toată lumea cu o singură excepţie: cei de la Enel, îngrozitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose
Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul comandamentului de urgenţă instituit în urma furtunilor de duminică seară, că are „un mesaj pozitiv pentru toată lumea” cu excepţia reprezentanţilor companiei Enel despre care a afirmat că sunt „îngrozitori”, în continuare fiind zeci de localităţi în judeţul Timiş fără curent electric.

”Mesajul este foarte bun pentru toată lumea cu o singură excepţie: cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate aşa ceva. Şi astăzi încercau să-mi explice că ei fac tot ce pot şi că muncesc, dar mai durează câteva zile. Nu se poate aşa. (...) Sunt 154 de sate azi în Timiş care nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu este curent la şcoală, nu e curent la spital, la dispensarele din localitate”, a afirmat premierul Mihai Tudose la finalul comandamentului de urgenţă instituit în urma furtunilor de ieri.

Premierul nu consideră că reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au vreo vină că oamenii nu au fost informaţi cu privire la ceea ce urma să se întâmple pentru că „nu e un taifun să-l urmăreşti pe hartă cu o săptămână înainte”.

”Alerta a venit cu jumătate de oră înainte. Atunci au văzut meteorologii ce se întâmplă, nu e un taifun să-l urmăreşti pe hartă cu o săptămână înainte. Exsită şi acea terminologie now casting adică acum. În acele momente nu ai cum să mai contezi doar pe mijloacele de informare în masă - TV, radio”

Referitor la sistemul de avertizare, şeful Executivului a precizat că acesta este în curs de implementare după discuţiile pe care le-a avut la Guvern în această dimineaţă cu operatorii de telefonie mobilă şi reprezentanţii ANCOM.

„Avertizările care vin de la diverse structuri - meteo, pe incendii cum am avut cazul la Orăştie săptămâna trecută (...) se trimit către operatorii de telefonie mobilă şi toţi cei care sunt în aria de acoperire pe acea zonă, celulele care preiau apelurile primesc un semnal de alertă. (...) E un sistem care să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă în timp real. Când a venit avertizarea meteo în următoarele cinci minute toată lumea din zona respectivă are pe telefonul mobil”, a explicat Tudose precizând că sistemul va fi funcţional „într-o lună-două”.

În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a explica dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, prim-ministrul crede că „toată lumea s-a mobilizat exemplar”.

Totodată, Tudose a a spus că nu există în acest moment o evaluare a pagubelor materiale făcute de furtună, însă până miercuri se fac toate demersurile necesare pentru ca unităţilor de învăţământ sau celor spitaliceşti să li se acorde despăgubirile necesare.

„Toată lumea se mobilizează acum să facă proiecte de hotărâri pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamitate şi chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, vom intra în tranşa a doua peste o săptămâna, peste două săptămâni, dar până mâine va trebui ca tot ce înseamnă şcoală, grădiniţă, spital, utilităţi publice să fie prin HG pentru ca miercuri Guvernul să dea banii”, a afirmat şeful Guvernului.

Tudose a plecat de sediul ISU Timiş către Prefectura judeţului Timiş, iar la ora 18.00 va merge la spitalul judeţean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite