VIDEO Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001. Meleşcanu l-a protejat
0Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale. Astfel, Ponta a încâlcat legea. Băsescu a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta.
Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit
În 1995, Ponta a ieşit procuror. A fost repartizat la Parchetul de pe lângă judecătoria unui sector, cred că Sectorul 3. În 1998, a ajuns deodată la Parchetul General.N-am constatat să fi făcut vreo ispravă la sector. N-a strâpit nici evazioniştii de gogoşari măcar. N-am auzit de procurorul Ponta niciodată, din 1991 de când sunt în Bucureşti.
Am spus că voi vorbi despre procurorul acoperit. Din păcate, a fost evenimentul cu Turcescu şi n-am putut să vorbesc. Voi vorbi, pentru că am promis public şi o voi face, indiferent de costuri. Însă nu vor fi costuri legale. Mulţi vorbesc de Meleşcanu. El ce să spună? E ca între ei, aşa. A fost director al SIE, mă rog.
În această campanie o voi spune, dar nu în seara această. M-a şocat minciuna publică, spusă de ziarişti tineri, care spuneau că e trădare ce a făcut Turcescu. De unde e teoria că un om care a încălcat legea acceptând să fie ofiţer acoperit nu trebuie devoalat.
Eu îi voi face bine unui candidat, îl voi devoala fără să utilizez documente. Dar voi aduce argumente convingătoare. Serviciile de informaţii n-au voie să spună cine e ofiţer acoperit, ceea ce înseamnă că serviciile secrete să-şi facă ofiţeri în Parlament şi în Parchete, ceea ce este inadmisibil. Unde ajungem aşa? În câţiva ani, dacă dăm impresia că totul este secret şi merge în mormânt, înseamnă că dăm liber serviciilor secrete să se infliltreze oriunde vor ele şi să particpie la decizia politică. Este obligaţia mea să spun cine este cel care a fost ofiţer acoprerit, fără documente, dar cu argumente. Dacă spune, nu o să-i poată zâmbi niciun fost şef. Oamenii care au lucruri pe care nu le spun sunt vulnerabili. Vă spun din experienţă.
Cred că la Marius Tucă am spus. Mă întreabă el: Domnul ministru, aţi avut vreo legătură cu Securitatea? Şi am spus o prostie, care mi-a fost utilă: Am spus: Domnule Tucă, am scris camioane de rapoarte cât am stat la Anvers. Dar rapoartele nu erau turnătorii. Mă întâlnisem cu câteve zile înainte cu un ofiţer de securitate care mi-a zâmbit complice. Ce făceam dacă spuneam nu, mai ales că CNSAS le-a găsit acum şi spre mânia lui Voiculescu, au constatat că nu erau turnătorii.
Candidatul să spună acum că a fost ofiţer pentru că îi va rânji ofiţerul când va fi preşedinte. Acum poate să-i zâmbească, cât e premier.
Ponta trebuie să recunoscă că a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de sector la Parchetul General. Nu ştiu dacă Ponta a avut misuni, iar dacă aş şti, n-aş putea să spun.
Nu am vorbit cu Ponta despre acest lucru. Ce ar fi putut să-mi spună. Dar asta arată implicarea serviciilor în politică. Au vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT, Ponta, în înţelegere cu Meleşcanu. Meleşcanu e un complice total al lui Ponta. Au dat o hotărâre de guvern prin care au extins secretul de stat.
La un moment dat, a fost un senator PSD care a făcut o interpelare la adresa lui Ponta. Domnul Valer Marian l-a întrebat pe Ponta dacă a fost ofiţer în exact aceeaşi perioadă de care spun eu. În acea perioadă, Ponta este procuror, iar funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie. Deci serviciile au încălcat legea. Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic.
Domnul Meleşcanu, un om în care am avut încredere, a făcut un joc politic de dragul unui politician. Nu sunt atât de supărat pe Ponta, cât sunt pe Meleşcanu. L-am întrebat pe domnul Meleşcanu dacă există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi în Guvern şi mi-a răspuns cu legea secretului de stat. Preşedintele în mod legitim a cerut o informaţie secretă şi i s-a răspuns că nu i se poate da conform hotărârii de Guvern numărul...
Rămâne în istoria SIE că un preşedinte nu poate fi informat. Din acel moment, până când a demisionat, n-am mai avut încredere în Meleşcanu. N-am vrut să fac scandal. Meleşcanu a refuzat aplicarea legii făcând un joc politic.
Vina lui Ponta nu este că a fost ofiţer, ci că nu a spus. Nu-mi dau seama ce a fost în capul lui Ponta şi al lui Meleşcanu. Eu am considerat de o gravitate extremă. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă, le-am povestit incidentul. Era pentru prima dată când SIE a refuzat să dea o informaţie preşedintelui României. Nu trebuie să rămână în istoria cooperării dintre preşedinte şi servicii dreptul servicului de a ascunde informaţii. Ce încredere să mai ai atunci în servicii?Din acel moment, cooperarea mea cu SIE a fost de la adjunct în jos. Meleşcanu a fost o mare decepţie ca şef al SIE. Nu aşa i-am vrut eu pe şefii serviciilor secrete.
Despre candidatura lui Ponta:
Ponta a fost în afara legii atunci când a fost procuror şi ofiţer în acelaşi timp. Ponta nu cred că se va retrage. El consideră că e normal să mintă.Ponta e un candidat despre care nu ştim orice, dar nu putem şti ce este. În nicun caz nu-l voi vota.
Nu tot electoratul de stânga este fără principii, aşteptător de pomană. Dar precedentul care nu trebuia să existe a fost precedentul lui Meleşcanu. Meleşcanu are 73 de ani, îi ajunge, e prea vechi. Asta e povestea cu ofiţerul acoperit. Ponta probabil va minţi, pentru că e acoperit de hotărârea de Guvern.
Victor Ponta este un om fals de sus până jos.Problema mea nu este Ponta, probelma mea a fost atitudinea unui şef de serviciu. Am avut un eşec prin calitatea omului. Îi consider de rea credinţă pe toţi cei care spun că sunt înţeles cu Ponta sau cu Iohannis. Dacă cei doi ajung în turul doi, eu nu mă duc la vot.
Despre candidatura lui Iohannis:
Nu ştiu care va fi verdictul ANI, dar mă întreb cum intră Iohannis în competiţie când ştie că ar putea rămâne fără dreptul de a ocupa o funcţie publică. Dacă va fi declarat incompatibil în timpul mandatului de preşedinte al României? Oportunismul la omul acesta trece de nivelul raţionalului. A fost premierul Grivco, a participat la suspendarea mea din 2012. Elena Udrea e mai cinstită decât toţi la un loc. Când am auzit că Monica Macovei este Nelson Mandela m-a luat râsul.
Despre Turcescu:
N-am avut nicio legătură cu dezvăluirea lui Robert Turcescu. Eu am avut o relaţie foarte bună cu ziaristul Robert Turcescu. O spun foarte sincer, nu cred că este ceea ce s-a declarat.
Despre cazul Mircea Băsescu
N-am înţeles din rechizitoriu dacă banii despre care se vorbeşte îi lua înapoi sau îi dădea. N-am înţeles nici ziua în care s-au dat banii, dacă în două tranşe sau nu, dar cât timp sunt preşedinte nu discut. Să-mi termin mandatul şi voi spune şi eu foarte multe despre acest caz. Din data de 22 decembrie voi vorbi despre Bercea Mondial şi despre Abraham.
Despre Sebastian Ghiţă:
L-aş fi bătut pe Ponta. În primul rând, aş fi vorbit despre ţară.În 2009, nicio clipă n-am făcut promisiuni populiste. Am vorbit de moguli, de statul de drept. A apărut generaţia Ghiţă, care e mult mai perfidă. Am stat o singură dată de vorbă cu Ghiţă. Mi s-a părut extrem de inteligent. A avut o mare susţinere. L-am găsit şi la EADS şi la Microsoft. Vom vedea de unde are susţinere. E foarte periculos, pentru că ştie că pune preşedintele României. E mult mai periculos decât Vântu din 2009. Vântu era pe faţă. El făcea politică în funcţie de interesele sale financiare. Ghiţă se răsteşte la instituţii.
Despre Udrea:
Ar fi fost foarte mulţi candidaţi mai potriviţi decât Elena Udrea. Din păcate, nu candidează. Udrea îndeplineşte câteva criterii. Primul: are un uşor naţionalism, pe care însă nu-l lasă să treacă de sticlă. Naţionalismul este puţin mai mult decât patriotismul.
Despre dosarele Microsoft şi EADS
Cu SUA încă nu aveam nicio comisie rogatorie. Am avut cu Cipru, cu Elveţia. Nu s-a primit de la FBI niciun dosar. Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009, legată de o posibilă fraudare, iar acea informaţie a fost transmisă DNA. Vor mai fi surprize în dosarul Microsoft. Inclusiv persoane. Am găsit în Microsoft oameni pe care îi regăsim şi în EADS. Sunt oameni care au făcut lucruri ilegale în Microsoft, iar aceştia oameni se regăsesc şi în afacerea EADS. În EADS, sunt cinci firme şi patru oamnei care au procedat la fel ca la Microsoft când a fost vorba de comisioane.
I-am răspuns domnul judecător din CSM pentru că acuzele au fost false: eu nu am dat nicio informaţie din dosar. Am utilizat trei surse de informaţii: comunicatul, informaţii din dosar care nu au plecat nici de la Preşedinţie, nici de la Parlament, dar care au apărut în spaţiul public. Nu ştiu cum au ajuns, dar mai bine se întreba domnul judecător de unde au ieşit în spaţiul public acele informaţii. Nu-ţi poţi permite, fie şi ca membru CSM, să-l foloseşti pe preşedinte ca să-ţi faci jocuri politice. A vrut să-l pună pe preşedinte în aceeaşi oală cu Victor Ponta, ca şi cum ceea ce am făcut eu pentru Justiţie era la fel cu ce a făcut Ponta. M-a deranjat teribil.
Trebuie să facem reforma clasei politice. Avem 588 de parlamentari, din care un procentaj mare nu are ce căuta acolo. Calitatea clasei politice a scăzut teribil din 1990. Şi ZTărăcilă avea altă calitate. Era de stânga, nu era evoluat din comunism, dar aveau regului, cutume în Parlament după care funcţionau. Acum există o singură lege: legea junglei. Izvorul acestei calităţi slabe a clasei politice trebuie căutat în finanţarea partidelor. Ei intră în partid pentru că au bani.
În campania mea din 2009, au fost 6, 2 milioane de euro donaţii. PSD a trecut doar 2 milioane, în condiţiile în care Geoană a avut un afişaj mult mai bun. Uitaţi-vă acum la Ponta., să vedem ce buget o să declare la finalul campaniei: parcă văd 2 milioane de euro şi mă apucă râsul.Finanţarea netransparentă trebuie interzisă prin lege. Campania trebuie finanţată din bugetul de stat. Numai aşa se termină cu genţile cu bani care vin la sediul partidului. Pe mine niciodată nu m-a interesat dacă avem bani de campanie. Nu era treaba mea. Treaba mea era un candidat care să cîştige.
Traian Băsescu, despre trădările apropiaţilor:
Cel mai frumos grup de oameni care a fost vreodată în jurul meu a fost echipajul de pe Biruinţa. Este cel mai drag colectiv pe care l-am avut. Eram un comandant foarte tânăr, dar foarte bun. O navă cât trei terenuri de fotbal n-o comandă oricine. Prima navă de 306 m, Independenţa, s-a scufundat în Bosfor şi a murit aproape tot echipajul. A doua navă, Unirea, s-a rupt în Marea Neagră. Iar eu am preluat a treia navă.Eram atunci comandant pe Crişana, o navă la jumătate din capacitatea Biruinţei. Directorul Buzatu mi-a spus atunci: Domnule comandant, mă gândesc să preiei nava. Am pus o singură condiţie: o iau, dar cu condiţia să aleg echipajul. Răspunsul a fost da, pentru că puţini comandanţi se încumetau să preia o navă de 306 metri. Am strâns oamenii şi le-am spus că voi prelua nava Biruinţa. Din 42 de oameni, un singur om a spus că nu merge după mine, unul din cei doi ospătari. În rest, tot echipajul a mers cu mine. Şi acum pluteşte acea navă, este depozit şi rafinărie în Golful Mexic. Când o să-mi termin mandatul, mă voi duce şi o voi vizita. Acel echipaj este parte din sufletul meu.În politică, sunt foarte puţine caractere de talia celor care sunt în echipajul unui petrolier de 306 m. Dacă ar veni în politică, oamenii aceia s-ar uita la politicieni ca la nişte babuini.
Despre criticile jurnaliştilor de dreapta
Am constatat o campanie a unor aşa-zisi jurnalişti de dreapta, pe care eu îi socotesc la fel de mincinoşi ca cei de la Antena 3, care au spus că preşedintele Băsescu are o înţelegere cu Ponta. Acei oameni m-au susţinut, mai puţin doamna Pippidi, pe care am dat-o afară de pe lista PDL la europarlamentarele din 2009. Atunci aveam trei intelectuali pe listă şi a părut, hop!, şi doamna Pippidi.De altfel, declaraţia lui Cristi Preda m-a dezgustat profund şi am văzut ce greşeală am făcut. A fost o eroare pe care o recunosc. Nu întotdeauna unde este carte este şi caracter. Sunt mulţi jurnalişti care susţin înţelegerea mea cu Ponta: luaţi colecţia Revistei 22, luaţi bloguri, articole. Mă revoltă faptul că spun că sunt înţeles cu Ponta. Asta arată cât de mici pot fi.Mă deranjează că mulţi ziarişti, nişte nulităţi, vorbesc numai de Traian Băsescu.
Despre economie:
Statul român trebuie să stea cu ochii pe Mechel, care a cumpărat un combinat pe numai 230 de lei. Viitorul preşedinte trebuie să propună o lege care să spună că cei care cumpără fabrici să fie obligaţi să-şi continue activitatea, iar dacă vor să o vândă, statul să aibă drept de preemţiune, la preţul pe care investitorul a cumpărat-o.Toate combinatele de la Mechel sunt oprite, iar noi vom avea nevoie de foarte mult oţel. Nu putem lăsa să se facă acest joc la nesfârşit. Mechel a luat un combinat cu 230 de lei. Statul român trebuie să vină şi să spună: Ia 230 de lei şi lasă combinatul aici. România este una din ţările UE care are cea mai mare pondere a PIB-ul din industrie, deci PIB-ul este generat de muncitorul de la Dacia şi alte fabrici. 30% din PIB-ul României este produs de industrie, iar perspectiva este să crească. La nivelul UE, PIB-ul este de 17%, restul e dat de servicii. În câţiva ani, vom fi cei mai mari exportatori de utilaj petrolier. Vom exporta în toată Asia Centrală.
Despre parteneriatul cu SUA:
Parteneriatul strategic cu SUA este unul pe termen foarte lung. Preşedintele Obama a vrut să-l numească Parteneriat pentru secolul XXI. Ei ne spun un singur lucru: predictibilitate şi stat de drept. Investitorul american nu vine dacă îi ceri şpagă şi dacă Justiţia nu funcţionează. Un american nu poate înţelege de ce îi ceri şpagă. Să nu credeţi că vin procurorii din SUA să facă dreptate aici, sau că ne dau ponturi.
Despre Portul Constanţa:
În CSAT a venit de câteva ori să schimbăm acţionariatul. Doamna Mănescu a spus nu, acum şi Rus spune nu. Au înţeles care e miza. Nu e vorba de un port care îl laşi la mâna domnului Mazăre. Interesul startegic nu-l poate face primăria. Am auzit că vor să facă din aeroportul Kogălniceanu aeroport regional. E o mare greşeală. Kogălniceanu este aeroport bază NATO. Regimul acestui aeroport nu se poate schimba. La Kogălniceanu, sunt 600 de puşcaşi marini, ce faci cu ei?Îi dai lui Mazăre?Şi aşa s-au dus să strângă gunoil lăsat pe plajă de noi şi de administraţia lui Mazăre.
Despre Ucraina:
Cel care a spus primul dintre liderii UE şi NATO că Ucraina s-a prăbuşit din cauza corupţiei am fost eu. Am spus că Ucraina nu va rezista şocului. Ianukovici a făcut o greşeală enormă. A spus Consiliului European astfel: ori îmi daţi 16 miliarde, ori mă duc în Uniunea Eurasiatică. I s-a urat drum bun spre Uniunea Eurasiatică. Nu putea funcţiona în Consiliul European aşa ceva.Toţi ştiam că banii de la bugetul de stat sunt drenaţi spre oligarhi, încă din vremea Iuliei Timosenko, a lui Iuscenko. Nimeni nu a spus să punem mână de la mână să dăm acei bani Ucrainei. De exemplu, în cazul Greciei, am dat.