Traian Băsescu: „PDL de azi seamănă cu FSN”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, cu primarul Clujului Emil Boc, fost preşedinte al PDL FOTO Arhivă Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, cu primarul Clujului Emil Boc, fost preşedinte al PDL FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, joi seară, la B1TV, la doar câteva ore după întâlnirea cu liderii PDL Cluj. Potrivit surselor „Adevărul”, la reuniunea de la Cluj la care a participat şi primarul oraşului, Emil Boc, şeful statului a criticat politica dusă de mai-marii partidului.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, PDL seamănă acum în interior cu FSN şi nu îl mai poate ajuta în îndeplinirea obiectivelor sale, precizând că se uită la ce se întâmplă, dar nu îi vine să creadă ce vede.

„PDL de acum, aşa cum este în acest moment, nu mai seamănă cu PDL care era când eu am plecat şi o bună parte din perioada în care a fost condus de Boc. Nu mai are valori. Seamănă tot mai mult cu, nu vreau să jignesc PSD-ul, seamănă cu FSN-ul. În interior seamănă cu FSN-ul, şi vreau să ne înţelegem de la bun început: pentru mine PDL nu mai este un instrument politic. Până când îmi termin eu mandatul nu mă mai poate ajuta în atingerea obiectivelor. Dacă mă poate ajuta cineva este chiar Guvernul cu care am semnat un pact, cu premierul, care vizează revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi legea sănătăţii", a susţinut Băsescu.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu

„Mărirea fiscalităţii a fost un eşec. Se poate verifica mandatul cu care a venit fondul în 2010 în mai, creştere cotă unică de la 16 la 20, creştere TVA la 25 şi creştere CAS cu două procente. Am analizat efectele pe economie şi trebuia să scoatem 300000 de oameni din aparatul bugetar. În Europa a crescut şomajul, la 10. În România suntem sub 7.”

„Îi sfătuiesc pe PDL-işti să meargă la o convenţie deschisă, cu mandatele jos. Boc şi-a asumat să treacă repede ţara prin criză, spre creşterea economice.”

Potrivit şefului statului, PDL are un prezidenţiabil acum în interiorul său, care este bărbat. Băsescu a  precizând însă că actuala conducere a formaţiunii are o problemă în „a vedea ziua de mâine”, corelând-o cu vârsta membrilor.

„PDL are prezidenţiabil în momentul de faţă. Oameni care să se bată de la egal, la egal. Cu notorietate, cu tot ce trebuie. Mă refer la vârstă. Discutăm despre marea nouă etapă de alegeri 2016, acum suntem în 2013. Cum vedeţi un politician de 60 de ani în competiţie cu Victor Ponta? Victor Ponta până în 2016, dar şi 2014, indiferent ce plusuri, ce minusuri are în caracter, este un politician care se va roda. Vreţi să vă imaginaţi un politician de 60 de ani, de pe vremea FSN-ului, în competiţie cu Victor Ponta şi Crin Antonescu? Vă imaginaţi scena aia, cu trei pupitre. Cine pleacă penibil de pe scena aia? E vremea, e generaţia de 40 de ani. Trebuie să vezi doi metri în faţă. Şi nu vor să se uite în partid.”

„Ce este jenant si v-o spun, mă uit ca la un copil drag la partidul asta (n.r. PDL), să te baţi în interiorul echipei cu membri ai PDL-ului care au trecut ţara prin criză. De ce vrei să distrugi o parte din propriul tău partid, să-l discreditezi? E vorba de prostie. Nu-i chiar adevărat că au pierdut alegerile din cauza măsurilor financiare adoptate, au fost probleme de comunicare. Emil Boc nu vrea să candideze la această convenţie, el vrea să se ocupe de Cluj.”

PDL-ul are avantajul că este recunoscut ca fiind un partid proeuropean fără dubii asupra lui, dar i-a fost stricată „fibra internă”, a mai afirmat Traian Băsescu.

„A căzut guvernul, foarte bine. Dar nu poti s-o tii tot aşa. L-ai schimbat pe Boc pentru că a obtinut 23%, deşi câştigase Primaria Clujului, tu obţii 16% şi te gândeşti, tu, aşa, că e din cauza guvernului şi a ieşirilor preşedintelui, dar nu te uiţi că din cauza faptului că nu ai existat în campanie, s-a văzut foarte bine domnul Dan Diaconescu de la Târgu Jiu, a polarizat ca fiind singurul oponent al lui Ponta, ca PDL-ul, cu conducerea lui era pitit în campanie.”

„Dacă mă invită la Convenţie mă duc, dar voi avea acelaşi discurs ca şi aici.”

Preşedintele Traian Băsescu ar fi dorit să se „izoleze” faţă de reprezentanţii PDL, atât faţă de Vasile Blaga, cât şi faţă de Mihai Răzvan Ungureanu, însă va solicita luni o discuţie cu aceştia despre partid şi va lua parte la Convenţia partidului, dacă va fi invitat.

„După alegeri, nu am vrut să intervin nicăieri. Să ştiţi că a sunat la cabinet şi Răzvan, a sunat şi Vasile Blaga în decembrie, a sunat şi domnul Neamţu. Până astăzi, când mi-am dat seama ce lucru urât se întâmplă în PDL, nu am vrut să vorbesc despre politică. Luni o să-i caut eu, să am o discuţie cu ei, ca între un preşedinte care a fost ajutat de ei în vară. Am vrut să mă izolez până azi, dar astăzi, discutând cu Emil Boc, am spus că nu se poate să mă izolez", a susţinut Băsescu.

Totuşi, Băsescu a susţinut că relaţiile sale cu Mihai Răzvan Ungunreanu sunt „bune", însă lui Vasile Blaga i-ar fi spus în luna decembrie 2012: „Nu avem ce discuta, Vasile".

„Cea mai mare pierdere este pierderea occidentalităţii şi frecventabilităţii PDL, e într-o familie importantă în PPE, nu se poate compromite", a mai afirmat şeful statului.

În afara ţării avem probleme serioase de credibilitate, după evenimentele de astă-vară.

„Vom avea un test în 2014, când, dupa alegerile pentru Parlamentul European, se formează o nouă Comisie Europeană. Este clar că de plagiat nu este interesat Barroso, dar de un ministru care are dosar în instanţă, da. Eliminarea miniştrilor nominalizaţi în raportul MCV, din guvern, ar ajuta. Este greu de tolerat la nivelul standardelor europene să ai un ministru cu dosar în instanţă. Victor Ponta are o problemă chiar în interiorul coaliţiei, legată de plagiat.”

Despre revizuirea Constituţiei

„Noul proiect de Constituţie trebuie să ţină cont de referendumul din 2009, care prevedea reducerea numărului de parlamentari. Numirea lui Crin Antonescu în fruntea comisiei pentru revizuirea Constitiţiei politizează modificarea Constituţiei.”

Despre Oltchim

„Cred că în momentul de faţa îţi trebuie o expertiză foarte bună pentru a decide ce este de făcut. Oltchimul are aprobare de la Bruxelles, 200 de mil. de euro, care erau datorii către statul român şi pot fi transformate în acţiuni ale statului şi se stinge conflictul. Guvernul ar trebui să intre puţin mai adânc în problema Oltchim. Am avut informaţii la timpul potrivit că există un joc al închiderii Oltchimului. La Oltchim, oamenii au fost minţiţi de Guvern. Acest joc l-a facut guvernul pe seama oamenilor.

Despre Elena Udrea

Băsescu susţine că Elena Udrea poate avea şanse pentru şefia PDL la o Convenţie cinsitită, dar îi recomandă acesteia să se retragă, dacă se constată că este aranjată Convenţia PDL, „aşa cum se produce acum”.

„Elena Udrea este un om de dreapta, a crescut mult ca politician. Când eşti un personaj politic controversat tot ce poţi să faci este să te lupţi. Eu a trebuit să explic că nu am furat o flotă. Doamna Udrea ar trebui să mai lase din poşetele acelea cu care a venit în politică, să mai descalţe pantofii cu toc înalt. Elena Udrea are probleme mai mici decât am avut eu. Eu nu spun că ea este soluţia ideală, dar este singura care a avut curaj să depună o moţiune. Dacă ar fi o competiţie cinstită, Udrea ar avea şanse.”

Despre relaţia cu Antonescu

„Ori de câte ori am fost sunat, n-aveam cum sa nu colaborez. Sigur că nu-ţi place să auzi, la 5 minute după ce ai vorbit, că se discută la televizor asta, că există jigniri.”

Despre declaraţiile lui Voiculescu

Întrebat despre declaraţiile fondatorului PC, Dan Voiculescu, legate de suspendarea preşedintelui, Băsescu a spus că a greşit că nu s-a „bătut” în urmă cu un an.

„Eu am făcut o greşeală la ultimul referendum şi greşeală a fost ca pâna la urmă, deşi pierdeam: că nu m-am bătut, a doua oară nu mai repet această greşeala. Dăcă ma mai suspenda, de data asta mă bat cu ei, să iasă electoratul la vot. Îmi inchei şi eu glorios cariera, bătându-mă o singură dată”.

Potrivit preşedintelui, Voiculescu nu are pic de respect pentru instituţiile statului.

„M-am întâlnit cu Voiculescu când am făcut soluţia imorală, înainte de a fi preşedinte. Cred că m-am văzut cu el undeva la Antena 1, nu? Nu mai ştiu. Vă confirm, cred că m-am întâlnit, dar nu-mi amintesc în ce împrejurări, eram ministrul Transporturilor, când eram primar general, nu mai ştiu.”

Despre Adrian Năstase

Traian Băsescu regretă ce i s-a întâmplat lui Adrian Năstase, pentru ce a reprezentat acesta pentru ţară, precizând că fostul premier a fost condamnat „pentru o găinărie”.

„Nu-mi lipseşte Adrian Năstase, pentru că a fost foarte activ cu mine de când a fost încarcerat. Nu treceau trei zile fără să-mi dedice un articol pe blog. Îmi pare rău pentru ce i s-a intamplat. Nu că nu merită, ci pentru ce a fost pentru România. El a fost un prim-ministru care a negociat intrarea României în UE. Năstase nu şi-a vândut ţara, Năstase a fost condamnat pentru o găinarie. Electoratul ar putea să ierte asta.”

Preşedintele a spus că Năstase are şanse şi potenţial să revină în politică şi să fie important.

„Sunt miniştri care au făcut puşcărie, ştiţi că aici intră cel mai uşor politicienii în belea, în finanţarea campaniei electorale. Este un ministru care a făcut doi ani puşcărie şi a fost ales parlamentar, iar din Parlament în Guvern”, a spus preşedintele.


Preşedintele Traian Băsescu a criticat joi politica dusă de PDL. Surse participante la întâlnirea pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o cu mai mulţi lideri ai PDL Cluj, la restaurantul unui hotel de cinci stele, au declarat că şeful statului ar fi cerut PDL „să iasă la luptă".

„Aştept un PDL revitalizat ca pe vremea când se bătea cu PSD şi cu PNL, când era nevoie, un PDL care să fie alternativa pentru că, aşa cum merge acum, mă tem că se îndreaptă către zona mărginaşă a politicii“, a afirmat Traian Băsescu, într-o scurtă declaraţie de presă susţinută în faţa Primăriei Cluj-Napoca.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite