SONDAJ INSCOP Klaus Iohannis pierde teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Încrederea românilor în personalităţile publice surprinde evoluţii interesante comparativ cu ultima măsurătoare din aprilie 2015. Cea mai importantă pare a fi înscrierea pe un trend descendent a preşedintelui Klaus Iohannis

Topul încrederii este condus în continuare la distanţă de preşedinte, cu 61,6% dintre respondenţi care au indicat că au încredere multă şi foarte multă (65% în aprilie). Îndepărtarea de momentul de graţie al alegerilor prezidenţiale, precum şi amplificarea disputelor politice au influenţat probabil evoluţia opţiunilor.

Klaus Iohannis este urmat de Mugur Isărescu cu 42,8%, guvernatorul BNR înregistrând o uşoară creştere faţă de măsurătoarea din aprilie (40.1%).

Pe locul al treilea îşi consolidează poziţia George Maior cu 27,6% dintre opţiuni, în creştere faţă de aprilie (24,8%), probabil pe fondul confirmării numirii sale în funcţia de ambasador al României, eveniment care a generat reacţii pozitive în spaţiul public. 

Pe locul al patrulea se situează premierul Victor Ponta cu 21,7%, în scădere faţă de aprilie când înregistra 24,4%, recul determinat evident de controversele publice din ultima perioadă legate de anchetarea sa. Victor Ponta se află practic la egalitate cu Sorin Oprescu care se bucură de încrederea a 21,6% dintre respondenţi (20,1% în aprilie). Urmează Mihai Răzvan Ungureanu cu 19,7%, în creştere semnificativă faţă de aprilie (15%) pe fondul numirii sale în funcţia de director al SIE.

Măsurat în premieră în Barometrul INSCOP-Adevărul, vicepremierul Gabriel Oprea cumulează 17,4% dintre opţiuni, în contextul în care culegerea datelor s-a suprapus cu perioada de interimat în fruntea Guvernului şi cu o largă expunere mediatică.

Gabriel Oprea este urmat de Cătălin Predoiu cu 16,8% (15,7% în aprilie), Mircea Geoană cu 16,1% (15,8% în aprilie), Călin Popescu Tăriceanu cu 16% (17,1% în aprilie), Traian Băsescu cu 15% (15,6% în aprilie), Alina Gorghiu cu 15% (13,5% în aprilie), Monica Macovei cu 14,4% (15,3% în aprilie), Rovana Plumb, măsurată în premieră, cu 11,2%, Vasile Blaga cu 10,9% (8,4% în aprilie), Liviu Dragnea cu 9,2% (7,9% în aprilie), Ion Iliescu cu 9% (10,4% în aprilie), Elena Udrea cu 5,1% (4,1% în aprilie), Laszlo Tokes cu 2,5% (3,2% în aprilie). Ultima poziţie în topul încrederii în personalităţile publice este ocupată de Kelemen Hunor cu 2,3% (3,8% în aprilie).

SONDAJ INSCOP Klaus Iohannis pierde teren
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite