Ana Birchall, interimar la Ministerul Justiţiei, în urma demisiei lui Iordache. „Vrem să asigurăm bunul mers al Justiţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Iordache şi-a anunţat, joi, demisia din funcţia de ministru al Justiţiei, după 36 de zile de mandat. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, îl va înlocui, interimar, Iordache. Aceasta a precizat, într-un prim mesaj public, faptul că vrea să asigure „bunul mers al Justiţiei, alături de instituţii, societatea civilă şi de mass media“.

UPDATE Primul mesaj al Anei Birchall după numirea sa ca interimar la Justiţie: „Îi mulţumesc premierului, preşedinţilor coaliţiei de guvernare, precum şi colegelor şi colegilor mei din PSD şi ALDE pentru încrederea cu care m-au învestit, înţelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiţiei", scrie Birchall. Îmi doresc ca alături de instituţiile care au atribuţii şi responsabilităţi în acest domeniu, de reprezentanţi ai societăţii civile şi mass media, precum şi printr-un dialog transparent cu partenerii noştri externi să putem asigura bunul mers al justiţiei, ca o premisă fundamentală a unei democraţii consolidate", afirmă ministrul.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a transmis astăzi preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiţiei, anunţă Guvernul, într-un comunicat de presă. Propunerea a fost făcută în conformitate cu prevederile art. 106 şi art. 107 alin. (3) şi (4) din Constituţia României, republicată, precum şi cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare. Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care, astăzi, Florin Iordache şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. 

Ana Birchall este ministrul delegat pentru Afaceri Europene. 

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei“, a precizat Florin Iordache, după şedinţa de Guvern, de la aceeaşi tribună de la care a anunţat şi adoptarea ordonanţei 13, în seara de 31 ianuarie. Iordache a refuzat să mai răspundă altor întrebări, părăsind sala imediat după anunţ. 

Doar 36 de zile a rezistat Iordache la Ministerul Justiţiei, având cel mai scurt mandat de ministru din decembrie 1990. Premierul Sorin Grindeanu, dar şi PSD, au decis să-l sacrifice pe Florin Iordache pentru ordonan'a 13 adoptată de Guvern, semnată de Grindeanu şi contrasemnată de ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi de ministrul Justiţiei, Florin Iordache. 

image

Premierul Sorin Grindeanu a avut, astăzi, o ultimă discuţie cu Florin Iordache. „Aşa cum vă spuneam, o să am o discuţie cu dânsul în seara asta sau mâine dimineaţă, iar mâine (joi - n.r.), după şedinţa de Guvern, o să vă anunţ  ce decizie am luat. Vreau să am o discuţie cu el, decizia mea e luată. O să o vedeţi mâine. Vă spuneam că doresc să am o discuţie fie astăzi după-masă, fie mâine dimineaţă, decizia mea rămâne aceeaşi, dar vreau să am o discuţie şi legată de ceea ce a decis Curtea Constituţională astăzi”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, la Parlament, întrebat dacă deciziile Curţii Constituţionale schimbă ceva în privinţa viitorului lui Florin Iordache la Ministerul Justiţiei, că hotărârea pe care urmează să o dea joi CCR este importantă, atât pentru PSD, cât şi pentru opinia publică, pentru reconstruirea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile

„Nu ştiu dacă schimbă ceva, dar aşteptăm şi deciziile de mâine. Această decizie de mâine este importantă în reconstruirea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile. Este importantă nu numai pentru noi, este importantă pentru toată opinia publică”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat dacă deciziile CCR schimbă ceva în privinţa viitorului lui Florin Iordache la Ministerul Justiţie.

Liderul PSD l-a găsit vinovat pe Iordache doar pentru comunicarea deficitară de care a dat dovadă. „Ministurl Justiţiei a comunicat prost“, le-a spus Dragnea social-democraţilor, potrivit unor surse din PSD. „Este o discuţie care va avea loc între aceşti doi colegi de Guvern, să-i lăsăm să o aibă şi să se anunţe decizia pe care o vor lua poate împreună. Ceea ce am spus mereu, o spun şi acum, a fost o comunicare gestionată greşit. Cu tot ceea ce au de făcut de acum înainte ca şi Guvern, orice măsură pe care o vor lua, nu numai în acel domeniu, este de manual, trebuie comunicată înainte, trebuie explicată bine înainte şi trebuie explicată foarte bine şi după”, a mai precizat preşedintele PSD.

Sorin Grindeanu a spus că decizia CCR nu are nicio legătură cu persoana lui Florin Iordache. „Nu e vorba doar de persoana domnului Iordache. Pe mine mă interesează şi ceea ce astăzi s-a întâmplat, şi anume decizia CCR pentru că dacă vorbim de persoană, vă spuneam şi ieri şi alaltăieri ce se întâmplă. De decizia CCR vreau să ajung să înţeleg foarte bine ceea ce s-a întâmplat azi, înţeleg că şi mâine e un termen la CCR extrem de important, dincolo de persoana domnului ministru”, a subliniat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite