Sinecuri de 860.000 de euro pe spinarea Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege al PSD care propune înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale „Regele Mihai I“, care va avea alocată anual suma de 860.000 de euro, prinde viteză în Parlament după ce în ultimele zile a primit două avize pozitive de la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Deputatul PSD Gabriel Vlase, nominalizat de Klaus Iohannis pentru şefia SIE, a depus la jumătatea lunii mai proiect de lege privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale „Regele Mihai I“, instituţie care ar urma să fie organizată şi să funcţioneze ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, având sediul în Palatul Elisabeta. Iniţiativa semnată de 30 de aleşi ai PSD şi patru ai ALDE a primit în marţi şi miercuri avize pozitive de la Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, respectiv Comisia de muncă, urmând ca raportul să fie dat de Comisia juridică în prima şedinţă, în condiţiile în care termenul pentru depunerea raportului era 21 iunie, adică joi.

Anual ar urma să  se aloce din bugetul de stat, prin bugetul Senatului, „o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 euro pentru acoperirea unor chetuieli curente şi de capitală“, pentru funcţionarea instituţiei. Tot în proiectul de lege este subliniat faptul că numărul maxim de posturi salarizate este de 20, între aceştia fiind şi directorul instituţiei care este numit şi revocat din funcţie de către Parlament, în şedinţă comună, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi. Încadrarea personalului ar urma să se facă pe bază de concurs sau examen, iar salarizarea să fie realizată conform prevederilor legale privind salarizarea în sectorul bugetar.

Ce va face mai exact noua instituţie

În proiectul de lege sunt enumerate mai obiecte de activitate ale Instituţiei „Rege Mihai I“, acestea fiind: a) promovarea tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic; b) promovarea unor evenimente cu semnificaţie istorică şi a unor programe de dezvoltare pe termen mediu şi lung; c) dezvoltarea socio-culturale, sportive şi educaţionale pe plan local, regional, naţional şi internaţional; d) recunoaşterea meritelor şi susţinerii elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, pentru a atinge excelenţa; e) promovarea, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor şi turismului, artei, ştiinţei, educaţiei şi a monumentelor istorice faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate. Practic, instituţia va primi anual 860.000 de euro pentru activităţi pe care le fac deja alte instituţii, cum sunt Institutul Cultural Român,  Ministerul Educaţiei, Ministerul Turismului sau Ministerul Afacerilor Externe.

„Prima Casă Regală“, program anulat de Dragnea şi Tăriceanu

Şefii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat la începutul lunii martie, în calitate de iniţiatori, retragerea proiectului privind reglementarea statulului juridic al Casei Regale.  Printre beneficiile menţionate în proiect erau: familia Regală poate locui în următorii 49 de ani în Palatul Elisabeta. cheltuielile de funcţionare a Casei vor fi suportate din fonduri publice, cu adoptarea bugetului prin Hotărâre de Guvern, dar cu obligaţia ca şeful Casei Regale să prezinte anual Parlamentului, în scris, un raport de activitate. De asemenea, principesa Margareta ar urma să fie asimilată protocolar unui şef de stat. Nu în ultimul rând, prin lege este organizat şi Serviciul administrativ al Casei Regale, numărul maxim al posturilor fiind 20. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite