Siegfried Mureşan: Din 2014, România a absorbit doar 528 mil. euro. Avem două autorităţi de management acreditate din 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PMP, Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE din 2019, a declarat, vineri, că România a absorbit în actualul exerciţiu bugetar doar 528 de milioane de euro, suma fiind foarte mică, iar situaţia este îngreunată de faptul că doar două din zece autorităţi de management au fost acreditate, în timp ce media în UE este de 80%.

"România a început să absoarbă bani din fondurile de coeziune în acest exerciţiu financiar extrem de lent. La fel şi alte state membre UE, situaţia nu a fost rea doar la noi. România a absorbit puţini bani în primii ani după 2014 şi mă aştept ca în anul următor programele operaţionale legate de fondurile structurale şi de coeziune să ajungă la viteză de croazieră", a afirmat el.

Europarlamentarul a spus că anticipează ca acest ritm să se schimbe şi să accelereze, însă este nevoie de acreditarea Autorităţilor de Management, lucru pe care România nu l-a făcut.

"Sunt îngrijorat legat de rata de absorbţie din România. Am absorbit doar 528 de milioane de euro din banii destinaţi exerciţiului 2014-2020, o sumă foarte mică. De ce am absorbit atât de puţini bani: nu avem acreditate autorităţile de management, esenţiale pentru procesul de plăţi. România trebuie să acrediteze zece autorităţi de management şi avem acreditate două", a spus el.

Mureşan a dat ca exemplu Cehia, care are 10 autorităţi de management acreditate din 11, Ungaria, care are 9 din 10, Polonia, care are 24 din 25, Slovenia, care are 3 din 4, şi Slovacia, care are 8 din 10, în timp ce, la nivel european, media este de 80%, cu 437 de autorităţi de management acreditate din 564.
El a atras atenţia şi asupra previziunilor pe care le face România cu privire la rata de absorbţie, dând ca exemplu precedentul exerciţiu, când ţara noastră s-a angajat să absoarbă 6,6 miliarde de euro din bani europeni, dar nu a reuşit să atragă decât 2,2 miliarde.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite