Mureşan, despre decizia CJUE de a nu anula condiţionarea fondurilor UE de statul de drept: Mecanismul este în vigoare şi de acum se va aplica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
siegfried muresan facebook

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a explicat într-un mesaj pe Facebook că, în urma deciziei CJUE care respinge acţiunile formulate de Ungaria şi Polonia, mecanismului ce prevede ca finanţările din bugetul UE depind de respectarea principiilor statului de drept poate fi aplicat. „Vom utiliza în următorii ani mai multe fonduri europene decât oricând în istoria UE şi este important să ştim că aceşti bani sunt protejaţi”, a afirmat Mureşan.

„Decizia de astăzi a Curţii de Justiţie a UE de a nu anula regulamentul privind corelarea fondurilor europene de statul de drept este un deznodământ firesc. Curtea a trebuit să se pronunţe cu privire la cererea Ungariei şi Poloniei de a anula acest regulament. Acesta a fost ultimul pas. Condiţionalitatea este in vigoare şi de acum se va aplica împotriva tuturor celor care atacă statul de drept”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook. 

Europarlamentarul a explicat că „regulamentul are rolul de a apăra banii oamenilor cinstiţi de politicienii corupţi care vor să încalce statul de drept”, afirmând că „odată cu această decizie, aşteptăm din partea Comisiei Europene să nu mai amâne declanşarea mecanismului. Adică să înceapă să aplice efectiv regulamentul dacă a evaluat că există posibile cazuri de încălcare a statului de drept în ţările membre UE”. 

„Vom utiliza în următorii ani mai multe fonduri europene decât oricând în istoria Uniunii Europene şi este important să ştim că aceşti bani sunt protejaţi. Fondurile europene trebuie să meargă către oamenii care au nevoie, nu în buzunarele oligarhilor şi ale politicienilor corupţi”, a mai scris Mureşan. 

Plenul Curţii de Justiţie a UE a respins acţiunile formulate de Ungaria şi de Polonia împotriva mecanismului de condiţionalitate prin care finanţările din bugetul Uniunii depind de respectarea principiilor statului de drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite