Barroso tranşează problema aderării României la Schengen: Nu va fi posibilă în 2014, din cauza opoziţiei statelor membre ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso FOTO Reuters
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso FOTO Reuters

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri, după o întrevedere avută cu premierul Victor Ponta, la Bruxelles, că România a îndeplinit criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar decizia finală aparţine statelor membre ale Uniunii Europene.

“În ce priveşte aderarea la Schengen, sper că observaţiile mele au fost bine traduse şi înţelese. Făceam distincţia între libertatea de circulaţie a muncitorilor români şi bulgari şi aderarea la Schengen. Am spus că nu va fi posibilă aderarea în 2014, din cauza opoziţiei statelor membre. Am mai spus şi că România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile tehnice, deci poziţia noastră nu s-a schimbat – continuăm să susţinem cele două ţări. Totuşi, trebuie să fiu realist. Din punctul de vedere al Comisiei, este posibil, dar decizia depinde de poziţia statelor membre. Asta este realitatea şi vreau ca opinia publică din România să cunoască provocările”, a explicat preşedintele Comisiei Europene, după întrevederea avută cu premierul Victor Ponta, la Bruxelles.

Totodată, Barroso a subliniat că “Europa nu este un continent fără graniţe”, aşa  cum se pretinde, iar statele din Uniunea Europeană au dreptul să oprească la graniţă anumite persoane.

“Este o confuzie legată de Schengen, de libertatea de circulaţie, de migraţie. Vedem o creştere a atitudinilor populiste, naţionaliste. Cred că este important ca, la nivel naţional, liderii politici să explice faptul că libertatea de mişcare este un principiu de bază al UE şi avem reguli care trebuie respectate. Dacă cineva nu poate pleca în altă ţară pentru că nu are mijloacele să-şi asigure traiul, autorităţile au dreptul să oprească persoana la graniţă”, a arătat el.

În opinia sa, autorităţile europene ar trebui să aplice regulile de bază, astfel încât migraţia să fie controlată, dar a admis că aderarea României la Schengen este “o problemă sensibilă”.

“Forţele populiste pretind că Europa este un continent fără graniţe. Nu e adevărat, dar autorităţile nu implementează regulile. Vrem libertate de circulaţie, dar şi ca statele membre să implementeze acele reguli. Suntem pentru dreptul la liberă mişcare, dar cerem ţărilor din UE să îl garanteze. Este important pentru români să înţeleagă că aceasta e o problemă sensibilă în anumite state membre. Trebuie să fim fermi şi pedanţi în ce priveşte această problemă”, a conchis Barroso.

Materiale pe aceeaşi temă:

Premierul Ponta: Mă bucur că se ridică vizele pentru Moldova, dar sper să nu păţească ce am păţit noi cu Schengen

Iohannis, despre romii din Paris: „Sunt acolo din prima săptămână după Revoluţie. Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt”

Barroso îi întoarce spatele României

Băsescu: Ponta şi Antonescu  împiedică intrarea României în Schengen. Nu vor putea minţi la nesfârşit

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite