Reportaj. Ce nu s-a văzut de la moţiunea de cenzură prin care PSD s-a războit cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au ajuns adversari, după ce mult timp au spus că sunt prieteni. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au ajuns adversari, după ce mult timp au spus că sunt prieteni. FOTO Inquam Photos

Majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE a trântit guvernul condus de fostul social-democrat Sorin Grindeanu, după ce moţiunea de cenzură a trecut la doar opt voturi. Aleşii PSD au votat cu bilele la vedere pentru a nu fi acuzaţi de trădare, fiind atent supravegheaţi de apropiaţii lui Liviu Dragnea.

Scandalul între majoritatea PSD-ALDE şi premierul Sorin Grindeanu, politician care a refuzat să-şi dea demisia din funcţie, s-a terminat, cel puţin din punct de vedere instituţional. Moţiunea de cenzură semnată de 226 de aleşi ai celor două partide a trecut ieri cu 241 de voturi „pentru“, în timp ce doar zece parlamentari au votat „împotrivă“. Însă, până la ajungerea la acest număr, drumul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost anevoios, acesta curtând deputaţii şi senatorii mai multor partide, printre care au fost cei ai UDMR şi cei ai PMP. 

Negocierile cu oamenii celor două partide nu au avut niciun succes, ceea ce de altfel a dus şi la decizia acestora de a sta departe de „răfuiala“ din PSD şi să nu participe la şedinţa de plen şi cu atât mai puţin să voteze ieri. De asemenea, votul a fost refuzat şi de aleşii USR şi PNL. În PNL, chiar a fost lansat un avertisment de proaspătul preşedinte, Ludovic Orban: cine votează la moţiune riscă excluderea. Directiva a fost respectată.

Negocierile

În aceste condiţii, Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea au negociat până în ultimele momente susţinerea moţiunii sau votul împotriva acesteia, prin discuţii om cu om, fiind abordaţi şi cei din Grupul Minorităţilor, care până la urmă au înclinat balanţa. În dimineaţa votului, fostul premier Sorin Grindeanu a venit la Parlament cu aproape o oră înainte de vot şi a mers direct în biroul lui Victor Ponta, deputat care în prezent deţine funcţia de secretar general al Guvernului. Alături de Ponta şi Grindeanu în birou au mai venit, rând pe rând, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu şi deputaţii Pro România, Daniel Constantin şi Damian Florea.  Pe de altă parte, Liviu Dragnea a reuşit să întoarcă mai mulţi parlamentari pe care îi vedea alături de Grindeanu, cum a fost cazul preşedintelui PSD Caraş, deputatul Ion Mocioalcă. De altfel, Dragnea a purtat discuţii individuale cu numeroşi social-democraţi aflaţi în sala de plen în perioada dezbaterii moţiunii de cenzură.

Primul care a luat cuvântul după citirea moţiunii a fost Sorin Grindeanu. Ţintele discursului său au fost Liviu Dragnea şi pierderea guvernării odată cu demiterea sa.  „Liviu Dragnea mi-a promis că e prietenul meu, că mă va susţine, că facem un Guvern din miniştri competenţi. Am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus Dragnea. La nici 6 luni după acel moment aflu brusc că Guvernul nu-şi face treaba, că miniştrii sunt buni, dar nu prea“, a precizat prim-ministrul demis. Mai mult, acesta a subliniat că mai multe colege au lansat atacuri repetate la adresa sa, referirea fiind în special la Lia Olguţa Vasilescu, ministru demisionar al Muncii, şi Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. De altfel, Vasilescu a început să râdă şi să atragă atenţia asupra ei după ce Grindeanu făcuse remarca. 

Deranjat de discursul lung al liderului de la Palatul Victoria a fost şi Dragnea, care a început să gesticuleze intens când Grindeanu vorbea de realizările sale ca prim-ministru. De altfel, replica lui Dragnea a fost tăioasă: Grindeanu e un premier care a mimat că lucreză, iar PSD nu poate accepta asta. „Am crezut mult în Sorin Grindeanu şi îmi asum asta. N-am făcut-o în glumă, am crezut că era cea mai bună soluţie. Din păcate, se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod. N-a ajuns premier datorită celor cu care s-a întâlnit în nopţile astea pe la Vila Lac 1“, a punctat Dragnea, referirea fiind făcută la aleşii PSD din Timiş, Caraş şi Iaşi, grupul lui Daniel Constantin şi Victor Ponta.

Ironia aplauzelor

Rezultatele negocierilor şi al discursurilor s-au văzut odată cu votarea. Primul care a mers să ia cele două bile de vot a fost Victor Ponta. Acesta a votat la vedere „împotriva moţiunii“ şi s-a mai ciondănit cu colegii săi deoarece nu-l lăsaseră să ia cuvântul pentru un minut la tribuna plenului. Ulterior, deputaţii şi senatorii PSD au votat la vedere „împotriva“ Guvernului Grindeanu, aceştia fiind supravegheaţi în permanenţă de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, şi şeful Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, dar şi de Liviu Dragnea. Oameni consideraţi apropiaţi de Ponta, ca Rovana Plumb sau Eugen Teodorovici, de data aceasta şi-au arătat fidelitatea preşedintelui PSD. Parlamentarii majorităţii s-au bucurat intens la sfârşit prin aplauze şi îmbrăţişări pentru reuşita trântirii Cabinetului Grindeanu, singurul guvern dat jos de aceiaşi oameni care l-au învestit.

Ce nu s-a văzut

Dezbaterea moţiunii i-a plictisit pe numeroşi parlamentari. De exemplu, deputata PSD Andreea Cosma a fost mai tot timpul preocupată de discuţii cu colegii din jurul băncii sale, cu excepţia momentului când făcea fotografii. De asemenea, liberalii care au refuzat să voteze au urmat calea Andreei Cosma, însă fiind adepţii variantei pozelor de grup. Nu în ultimul rând, un scurt moment de boicot au avut şi aleşii PSD care au ieşit din sală în momentul discursului lui Raluca Turcan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite