Recomandările ONU pentru combaterea discriminării femeilor din România. Ce termen a fost dat pentru implementarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Naţiunilor Unite a realizat, în luna iulie, evaluarea periodică a României în ceea ce priveşte gradul de implementare al Convenţiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare asupra femeilor. Din raport reies punctele slabe înregistrate de stat în acest domeniu, dar şi recomandările făcute de ONU în domeniul discriminării femeilor, măsuri care trebuie realizate până în 2021.

Potrivit evaluării periodice a României în contextul celei de-a 67-a sesiuni CEDAW, privind implementarea Convenţiei ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare asupra femeilor, cea mai mare problemă cu care se confruntă ţara noastră când vine vorba de combaterea discrimării în rândul femeilor este lipsa de pregătire a angajaţiilor statului. Astfel, ONU recomandă organizarea unor sesiuni de formare pentru personalul din justiţie, poliţie şi servicii sociale, astfel încât acestea să poată acţiona corect , respectând drepturile şi libertăţile femeilor.

„Aceştia să fie corect informaţi asupra drepturilor femeilor şi legislaţiei din domeniu, să aibă protocoale de intervenţie sensibile la gen, să existe colaborare inter-instituţională şi o abordare generală de prevenire a situaţiilor de discriminare, violenţă sau abuz asupra femeilor şi fetelor”, se arată într-un comunicat de presă dat de Coaliţia pentru Egalitate de Gen.

Recunoaşterea tuturor formelor de violenţă

Tot în aria de acţiune a statului, ONU recomandă ca România să recunoască toate formele de violenţă asupra femeilor, atât din cadrul căsătoriei, cât şi din relaţiile de cuplu. Pe lângă asta, este necesar  ca femeile  victime ale violenţei domestice să aibă acces gratuit la adăposturi, lucru care nu se întâmplă în prezent la nivelul întregii ţări.

Schimbarea programei şcolare

Pentru a combate eficient discriminarea şi violenţa împotriva  femeilor sunt necesare schimbări şi la nivelul curriculei şcolare, care, în prezent, perpetuează stereotipurile de gen, atrage atenţia organizaţia internaţională în raport. Concomitent, statul trebuie să introducă în programă  şi predarea obligatorie a educaţiei sexuale, care să acopere atât aspecte ce ţin de contracepţie, cât şi cele despre violenţa domestică sau sexuală.

Eliminarea segregării de clasă

Statul, se arată în comunicat, trebuie să accentueze efoturile pentru a asigura accesul femeilor din mediul rural la apă potabilă, canalizare, transport, sănătate, educaţie şi locuri de muncă, inclusiv în zonele  majoritar locuite de romi sau persoane aflate în pragul sărăciei, pentru a se putea reduce  astfel diferenţele sociale. Discriminarea pe criterii sociale se face simţită şi la nivelul accesului femeilor rome, migrante, cu dizabilităţi sau care trăiesc în sărăcie, pe piaţa muncii.

Schimbări la nivelul legislaţiei 

Nerespectarea drepturilor femeilor este influenţată şi de faptul că la nivelul legislaţiei româneşti discriminarea multiplă nu este recunoscută, dar şi din cauză că statul nu recunoaşte parteneriatul civil, reiese din raport.

Nu în ultimul rând, ONU îndeamnă statul român să introducă cote de gen pentru instituţiile din administraţie, dar şi pentru companiile private. Mai mult, este necesar dezvoltarea unui sistem sigur princ are femeile să poată depune plângeri în caz hărţuire sexuală la locul de muncă, recomandă ONU.

„Prin această evaluare, O.N.U confirmă ceea ce organizaţiile neguvernamentale repetă de ani de zile: România mai are mulţi paşi de făcut până la eliminarea discriminării femeilor şi asigurarea respectării drepturilor lor fundamentale, mai ales pentru categoriile de femei cele mai vulnerabile, care rămân invizibile în societatea românească: femeile rome, femeile cu dizabilităţi, femeile fără adăpost, fetele instituţionalizate, femeile din mediul rural, femeile sărace, femeile migrante şi refugiate”, a declarat Carmen Gheorghe, Preşedinta Asociaţiei E-Romnja, participantă la sesiunea de la Geneva.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite