„Puşcăria în sufragerie“, atacată la CCR de PNL. Ce argumente aduc liberalii la legea adoptată de PSD şi ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a atacat, joi, la CCR, Legea privind executarea pedepselor, iniţiativă care permite ca persoanele condamnate pentru fapte fără violenţă să facă închisoare la domiciliu, dacă pedeapsa e până în cinci ani.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 60 de parlamentari liberali. Una dintre prevederi adoptate este că persoanele condamnate pentru fapte fără violenţă la maxim cinci ani de închisoare cu executare vor putea ispăşi sentinţa de acasă fără niciun fel de supraveghere. Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; şi b) are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 ani. 

De exemplu, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, ar beneficia de o asemenea prevedere.

De asemenea, detenţia la domiciliu va fi aplicată pedepselor de până la zece ani în cazul femeilor însărcinate şi celor care au minori în întreţinere. Este şi cazul Elenei Udrea, care tocmai a născut în Costa Rica şi care e condamnată la şase ani cu executare. Nu în ultimul rând, Senatul  a mai decis ca infractorii condamnaţi la închisoare de până în 18 luni, fără să fie nevoie de decizia expresă a instanţei, vor executa pedeapsa la domiciliu, fiind modificată prevederea iniţială de un an a pedepsei.

Argumentele PNL

Liberalii susţin că un criteriu de neconstituţionalitate este faptul că PSD şi ALDE au ales să treacă doar de formă această iniţiativă prin Parlament, ca şi cum proiectul ar fi fost retrimis de CCR pentru realizarea unor modificări pe text. Însă, prin decizia CCR, parlamentarii trebuiau să reia întreg procesul legislativ, ca şi cum ar fi o iniţiativă nouă, nu să intre în procedură de reexaminare. 

Un al doilea argument este că noua lege ar încălca şi principiul bicameralismului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite