PSD face scut în jurul lui Ponta. Codul de Etică, sfidat de dragul lui Ponta: „Este un produs de excepţie al partidului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta captează, în continuare, atenţia colegilor săi. FOTO Inquam Photos
Victor Ponta captează, în continuare, atenţia colegilor săi. FOTO Inquam Photos

Toţi social-democraţii contactaţi de „Adevărul“, în frunte cu Liviu Dragnea, sunt de acord ca fostul premier Victor Ponta să primească o derogare şi să se afle pe lista PSD de la alegerile parlamentare, chiar dacă sunt călcate în picioare criteriile de integritate ale partidului.

Social-democraţii au anunţat că fostul premier Victor Ponta va deschide lista organizaţiei PSD Gorj la alegerile parlamentare, în ciuda deciziei DNA de a-l pune sub control judiciar. Astfel, Victor Ponta va primi o derogare de la Codul de Etică al partidului, care interzice candidaturile membrilor PSD care se află în arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice tip de infracţiune. Această excepţie pe care PSD o face în cazul Ponta va fi formalizată printr-un vot, săpămâna viitoare, în Comitetul Executiv Naţional al PSD, for de conducere care îi include şi pe baronii din teritoriu.

 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a dat deja tonul şi le-a transmis social-democraţilor că recomandarea sa este de a-l păstra  pe Victor Ponta în PSD, în ciuda problemelor sale penale. „În ceea ce priveşte prevederea din codul de integritate, în 15 – 16 septembrie vom discuta acest aspect pentru că totuşi Victor Ponta este un caz special din punctul meu de vedere. Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD pentru Parlament. Asta va decide însă CExN, eu nu sunt dictator şi se va discuta în partid foarte democratic“, a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea cu privire la situaţia lui Victor Ponta.

Integritatea, o utopie pentru PSD 

Social-democraţii care se vor pronunţa, săptămâna viitoare, în cazul lui Ponta sunt de părere că prezenţa fostului premier în campania electorală este mai importantă decât acuzaţiile procurorilor sau respectarea criteriilor de integritate pe care singuri  le-au votat, ca un semnal de curăţire a partidului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, care este şi preşedintele Comisiei de Etică a PSD, este cel care ar trebui să se îngrijească că toţi candidaţii PSD respectă criteriile de integritate ale partidului. Deşi Codul de Etică prevede clar că social-democraţii care se află sub control judiciar nu pot candida din partea PSD pentru nicio funcţie publică, Iordache nu vede nicio problemă în candidatura lui Ponta. „Fiecare caz este analizat în parte. Şi eu cred că Victor Ponta ar trebui să fie pe liste. Primul pe liste la organizaţia Gorj. Deocamdată, a fost pus sub control judiciar. Nu suntem instanţă să decidem noi dacă este vinovat sau nu“, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedintele Comisiei de Etică.

„Ponta, un produs de excepţie al PSD“

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pîslaru, este mândru că îl are coleg de partid pe Victor Ponta, pe care şi-l doreşte coleg de Parlament şi în mandatul următor. „Victor Ponta este produs 100% PSD. Este, din fericire pentru noi şi pentru toată România, un produs de excepţie al partidului. A fost unul din cei mai buni premieri ai României şi va aduce un plus valoare Camerei Deputaţilor. Punctul meu este că Victor Ponta merită să fie în continuare deputat în Parlamentul României”, a spus Forin Pîslaru, liderul deputaţilor PSD.

Ponta este, din fericire, pentru noi şi pentru toată România, un produs de excepţie al partidului. Forin Pîslaru liderul deputaţilor PSD

Pîslaru nu crede că partidul va fi dezavantajat din punct de vedere electoral dacă va încălca Codul de Etică pentru Victor Ponta, acuzat că ar fi primit suma de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a-l pune pe acesta pe lista PSD de la alegerile parlamentare din 2012. „Eu văd ceea ce spune populaţia, iar la mine, la Galaţi, foarte multă lume mă întreabă de Victor Ponta şi toată lumea este bucuroasă că Victor Ponta rămâne în PSD şi nu există niciun fel de temere că ar putea părăsi acest partid. Victor Ponta a adus şi va aduce în continuare un plus de valoare partidului“, a mai spus Forin Pîslaru.

„Vânătoare împotriva partidului nostru“

Deputatul Codrin Ştefănescu, secretar general-adjunct al PSD, crede că Victor Ponta este o victimă a procurorilor, la fel ca şi alţi social-democraţi acuzaţi de fapte penale. „Victor Ponta este un caz special, aşa cum a spus şi preşedintele Dragnea, şi face parte din această vânătoare pornită de acest sistem represiv împotriva partidului nostru. De aceea este nevoie de o derogare, la fel ca la Olguţa, ca la Neacşu. Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD“, a explicat Codrin Ştefănescu.

Pentru că nu a urmărit declaraţia lui Liviu Dragnea, deputatului Gabriel Vlase i-a fost teamă să exprime o părere proprie înainte de a afla ce vrea şeful de partid să se întâmple cu Ponta. „Nu am nicio părere. Nu sunt în măsură să emit păreri personale. Nu contează ce vreau eu. O să luăm o decizie în CExN, cu toţi colegii. Eu nu am nicio problemă ca Victor să fie, dar dacă decizia CExN va fi alta, voi respecta decizia CExN“, a spus deputatul PSD Gabriel Vlase, vicepreşedinte PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite