Proiect. Închisoare pentru protestatarii care „împiedică exercitarea puterii de stat“. Purtătorul de cuvânt al PSD: Parlamentarii vor vota împotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între şase luni şi trei ani dacă prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituţională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”, a ajuns în Senatul României.

Propunerea legislativă prevede completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care presupune pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.

Astfel, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea următorul cuprins: ”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Ciuhodaru este de părere că lipsa unor măsuri care să pedepsească acţiunile împotriva ordinii constituţionale intensifică aceste manifestări. 

Parlamentarul PSD Ciuhodaru a explicat, la Digi 24, că prin acest proiect are în vedere manifestaţii extremiste din Ţinutul Secuiesc, ce atacă esenţa statului român.  

El condamnă încălcarea articolului 1 din Constituţia României, care prevede că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil“.  

Întrebat dacă protestele din Bucureşti şi din ţară faţă de OUG 13 sunt vizate de această modificare, Ciuhodaru a precizat că are în vedere doar manifestările extremiste. 

„Nu (n.red. - nu sunt vizate protestele din Piaţa Victoriei). Proiectul a fost depus în manadatul trecut. Această reglementare exista în Codul Penal, nu am îneţeles de ce a fost scoasă de Cătălin Predoiu. 

Modificările i-ar viza doar pe cei din Ţinutul Secuiesc care ar pune la cale proteste violente. Eu sunt împotriva extremismului şi a celor care atacă esenţa statului român. La asta se referă acest proiect. Când e vorba de profanarea simbolurilor naţionale, legile trebuie să fie extrem de stricte. Am auzit că Europa ar putea funcţiona după două viteze. Gândiţi-vă câte manifestări extremiste ar putea exista. Lucrurile pot fi corectate“, a precizat iniţiatorul proiectului. 

Deputatul PSD precizează că evenimentele de la Târgu Mureş, în care s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.

„Evenimentele de la Târgu Mureş, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară, Laszlo Tokes şi Csaba Sogor, impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”, a conchis Tudor Ciuhodaru.

Purtătorul de cuvânt al PSD: Ne delimităm de propunerea legislativă a lui Ciuhodaru

Adrian Marius Dobre la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

PSD „se delimitează categoric” de propunerea legislativă a deputatul social-democrat Tudor Ciuhodaru de a completa Codul penal, care prezintă „mai multe vicii de constituţionalitate”, motiv pentru care parlamentarii PSD vor vota împotriva proiectului, a precizat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Adrian Dobre (foto sus).

„Partidul Social Democrat se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. Partidul Social Democrat consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări”, arată Dobre într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al PSD susţine că „abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă”.

„Din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituţionalitate în ceea ce priveşte respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere. Ca atare PSD se va opune acestui demers şi va vota împotriva propunerii legislative a deputatului Tudor Ciuhodaru”, a conchis Adrian Dobre.

Motivele expuse de deputatul PSD.

  • România a fost întodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul trăiesc multe minorităţi ce nu se pot plânge că sunt prignote sau marginalizate de statul român. Pot folosi limba maternă, pot învăţa în limba maternă, se pot manifesta liber şi îşi pot promova cultura şi religia.
  • Noul cod penal nu condamnă toate formele de încălcare a articolului 1 şi articolului 13 din Constituţia România.
  • Lipsa unor măsuri care să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări.
  • Evenimentele de la Târgu Mureş, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutul Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste se atacă esenţa statului român.

Proiectul de lege al deputatului PSD Tudor Ciuhodaru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite