Presa internaţională: Victor Ponta a renunţat la conducerea PSD, dar nu şi a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională scrie despre decizia lui Victor Ponta de a renunţa la funcţia de preşedinte al PSD, pe fondul unei investigaţii de corupţie, notând că acesta va continua să conducă Guvernul.

Prim-ministrul României a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat pe fondul unei investigaţii de corupţie, afirmând că vrea să-şi dovedească nevinovăţia, relatează agenţia americană de ştiri Associated Press.

Victor Ponta a scris duminică pe Facebook că renunţă la funcţie pentru a evita să aducă daune partidului, având în vedere că este anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, precizează agenţia americană Bloomberg.

Acest scandal de corupţie afectează din iunie România, stat membru al Uniunii Europene. Ponta, primul şef de Guvern în exerciţiu care este vizat de o anchetă penală, a afirmat că va rămâne premier după ce şi-a reluat atribuţiile la 9 iulie, în urma unei absenţe de trei săptămâni, după o intervenţie chirurgicală la genunchi în Turcia, adaugă Bloomberg.

Ponta, căruia preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia de la conducerea Guvernului, a precizat însă că va continua, în calitate de premier, să îşi facă datoria faţă de PSD şi milioane de români, notează Agenţia France Presse.

Procurorii îl suspectează de asemenea de conflict de interese în exercitarea funcţiei de prim-ministru, dar DNA nu a putut lansa urmărirea penală pentru că Parlamentul a refuzat să îi ridice imunitatea, adaugă AFP.

Victor Ponta afirmă că acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, pentru fapte care datează dinainte de a deveni şeful Guvernului, sunt motivate politic, informează agenţia de presă britanică Reuters.

Jurnaliştii Reuters precizează că Ponta s-a întors la Bucureşti miercuri, după ce a petrecut aproape o lună în Turcia pentru o operaţie la genunchi, o mişcare care a generat întrebări privind viitorul său politic şi stabilitatea Guvernului. El s-a internat într-o clinică din Istanbul fără să-l informeze pe preşedinte sau opinia publică, iar absenţa sa a coincis cu ancheta penală care îl vizează.

"Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez", le-a spus Victor Ponta liderilor PSD, într-o scrisoare difuzată pe Facebook, relatează la rândul său agenţia elveţiană ATS. "Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştiinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse", a adăugat el.

Ponta a precizat că a luat în considerare faptul că şi alţi colegi de partid au renunţat la funcţiile politice în circumstanţe similare, dar a spus explicit că nu renunţă şi la postul de premier, notează agenţia chineză de presă China Nouă. Această decizie prelungeşte interimatul Rovanei Plumb, care conduce partidul de când Ponta a plecat în Turcia.

Dacă nu va exista nicio soluţie în justiţie, care să îi justifice nevinovăţia, până la data congresului PSD, Ponta a subliniat că nu va mai candida la nicio funcţie şi va rămâne simplu membru de partid, scrie site-ul bulgar Novinite.com. El şi-a exprimat speranţa că PSD va fi condus cu succes de colegii săi în această perioadă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite