Povestea unirii continuă şi în 2014. Băsescu insistă, Leancă îl contrazice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Iurie Leancă, la Chişinău
Traian Băsescu şi Iurie Leancă, la Chişinău

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să le reamintească românilor, în noapatea de Revelion, că Basarabia este pământ românesc. În schimb, la Chişinău, preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Iurie Leancă nu au scos o vorbă despre o eventuală unire.

Preşedintele Traian Băsescu nu a uitat de subiectul fierbinte al unirii dintre Basarabia şi România nici în noaptea de Revelion şi a ţinut să le reamintească românilor de întregirea neamului. „Mi-aş dori ca nu numai câţiva politicieni, dar şi românii să gândească la relaţia noastră viitoare cu Moldova“, a spus preşedintele, vizibil emoţionat. Traian Băsescu a ţinut să reamintească faptul că Basarabia este pământ românesc.

 „ 2014 trebuie să fie anul în care să afirmăm cinstit şi deschis că Moldova este pământ românesc şi că nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov această ţară, ci are o istorie, cultură, limbă, legate de România şi de poporul român“, a spus Băsescu, înainte de a intra în noul an.

În aceaşi timp, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la Chişinău, premierul Iurie Leancă nu pomenea nimic despre unire, ci le vorbea basrabenilor despre Uniunea Europeană. „Am rezistat şi am obţinut o decizie a Comisiei Europene, care recomandă fără echivoc ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova. Pe acest motiv, în 2014 trebuie să mergem, hotărât şi coerent, înainte. Oricât ar încerca unii să zădărnicească acest curs european al Republicii Moldova, ei nu vor avea sorţi de izbândă!“, a fost mesajul lui Leancă.

Nici preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu a amintit absolut nimic despre unire sau despre România. „Avem puterea şi priceperea ca în 2014 să continuăm procesul de integrare europeană, care înseamnă modernizarea ţării noastre, în toate domeniile. Beneficiem, după cum cunoaşteţi, de un sprijin fără precedent din partea statelor occidentale, care ne-au susţinut până acum în mod programat şi în cele mai dificile momente. Vom avea asistenţă din partea lor şi pentru proiectele din perioada următoare“, a spus Timofti.

Leancă: Avem nevoie de altceva

Posibila unire a Basarabiei cu Republica Moldova a iscat un adevărat scandal în preajma Crăciunului. Invitat la Antena 3, alături de premierul Victor Ponta, Iurie Leancă a declarat că mesajele unioniste transmise de la Bucureşti afectează parcursul european al Republicii Moldova. „Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul UE, să poată să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă, a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional“, a spus Leancă.

Declaraţia premierului de peste Prut a fost imediat taxată de Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Traian Băsescu „Domnul prim-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă îşi prefaţează vizita la Bucureşti cu amestecul în politica dâmboviţeană. Păcat. Era diplomat, părea să aibă viitor şi nu se remarcase încă spunând cine-i bun şi cine-i rău la Bucureşti. Ajutat de către toate instituţiile statului român, actualul prim-ministru a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înţelege cu adevărat ce se întâmplă la Bucureşti şi în regiune. Păcat! O abţinere ar fi fost mai potrivită, mai ales la o lună după un eveniment la care se referă. Gestul, chiar dacă îi este util în campania sa electorală, poate lesne fi interpretat drept lipsă de caracter“, a scris Iulian Chifu pe o reţea de socializare.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: Aş dori ca în 2014 să avem un Guvern care să fie cinstit cu românii

Traian Băsescu: Mi-aş dori să-mi predau mandatul unui preşedinte care să-mi continue proiectele

Mesajul preşedintelui de Anul Nou: Mulţumesc românilor că au ştiut să rămână şi în momente grele o comunitate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite