Ponta: „Dacă domnul Băsescu nu îşi doreşte să intrăm în Schengen, să o spună. Nu e nicio problemă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta critică decitzia lui Traian Băsescu de a nu semna scrisoarea de aderare la spaţiul Schengen  FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta critică decitzia lui Traian Băsescu de a nu semna scrisoarea de aderare la spaţiul Schengen  FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a criticat dur gestul preşedintelui Traian Băsescu de a nu semna scrisoarea privind intenţia României de a adera la spaţiul Schengen. Ponta a spus că România este sprijinită de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, dar şi de preşedintele PE, Herman van Rompuy. În acest moment, singurul care nu a semnat scrisoarea este preşedintele Traian Băsescu, a precizat Victor Ponta.

„Dacă domnul Băsescu se bucură că nu intrăm în Schengen, să o spună. Nu este nicio supărare. Este o stiuaţie ciudată. Dacă el se bucură că România nu intră în Schengen şi consideră că din această cauză Guvernul va avea probleme, dar nu vom avea probleme", a explicat Ponta.

„Nu mai înţeleg de fapt. Eu nu cred că preşedintele nu vrea să intrăm în Schengen. Ce să zică: nu intrăm în Schengen dacă nu e doamna Hăineală preşedinte la CSM? Haideţi să fim serioşi. Ar trebui să avem o poziţie clară, altfel ne iau oamenii ăia de neserioşi (...) Dacă preşedintele României nu vrea să intrăm în Schengen şi vrea doar Guvernul, atunci va fi mai greu să intrăm. Trebuie să fie o poziţie a României", a mai spus Ponta.

Premierul a explicat că România este susţinută de Jose Manuel Barroso, dar şi de Herman van Rompuy. El a spus că acea scrisoare care anunţa intenţiile României de a adera la spaţiul Schengen ar trebui semnată de patru oameni: premierul României, preşedintele, preşedintele Parlamentului European şi preşedintele Comisiei Europene. Ponta a precizat că Traian Băsescu este sinugurul care nu a semnat deocamdată.  

Reacţia lui Victor Ponta vine după ce preşedintele Traian Băsescu a explicat că o astfel de scrisoare este un gest superfluu pentru a forţa aderarea la spaţiul Schengen.

„Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat preşedintele, la Aeroportul "henri coandă", înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

"Eu în scrisoare aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii paarlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie", a adăugat Traian Băsescu.

Luni, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.

"Mâine voi prezenta preşedintelui un draft al scrisorii, ca să o semneze. În acest moment, în Schengen chiar trebuie să intrăm şi decizia este pur politică, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decât politic în acest moment, pentru că tehnic, procedural, toate lucrurile sunt făcute. Chiar suntem pregătiţi. Este până la urmă un apel al nostru, un subiect în jurul căruia suntem uniţi. Poate chiar o aduce, joi, preşedintele la Consiliul European şi o dă fiecărui şef de guvern (scrisoarea-n.r.)", a spus Ponta, aflat la Bruxelles.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite