Ponta: Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european, dar nu i-am dat mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze comisarul european, dar fără să aibă mandat din partea Guvernului. Şeful statului declara săptămâna trecută că s-a înţeles cu premierul în privinţa numelui şi portofoliului dorit de România.

„În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009“, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta îl sprijină pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de comisar european. Însă premierul insistă ca el să fie cel care face propunerea la Bruxelles, nu preşedintele Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta a declarat asear că a primit de la preşedinteleTraian Băsescu o scrisoare în care îi precizează că nominalizarea comisarului european o va face şeful statului.

„Astăzi mi-a trimis o scrisoare că nominalizarea comisarului european o face preşedintele sau, mă rog, ceva de genul ăsta, că e România şi el e România“, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că s-a înţeles cu premierul Victor Ponta pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european.

„E o problemă pe care am stabilit-o cu premierul. Avem acelaşi punct de vedere. Premierul trebuie să aibă grijă prin Ministerul de Externe să se facă toate demersurile către ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligaţia să susţin aceste lucru în discuţiile cu viitorul preşedinte al Comisiei şi în Consiliul European“, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus în continuare că România doreşte să menţină portofoliul agriculturii, deţinut în prezent de Dacian Cioloş.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Dacian Cioloş dezvăluie culisele negocierilor economice cu Moldova: Este un acord asimetric

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a acordat un interviu astăzi, cu ocazia semnării acordurilor dintre UE şi Moldova, Georgia şi Ucraina, în exclusivitate corespondentului Cristian Unteanu. Comisarul, implicat activ în negocierile acordului de liber schimb, demontează miturile din jurul viitorului economic al Moldovei şi explică detaliat cum vor evolua lucrurile.

Comisarul european Dacian Cioloş avertizează că în agricultură risipa este foarte mare, iar terenurile cultivabile dispar din circuit sau se degradează

Prezent la o conferinţă pe teme agricole desfăşurată, marţi, la Bucureşti, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a arătat că sectorul agricol este supus unor presiuni cantitative şi calitative, în condiţiile în care cererea de alimente creşte continuu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite