Ponta îl atacă pe Băsescu la CCR cu sofisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ponta a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că preşedintele Băsescu a generat un conflict juridic de natură constituţională prin susţinerea publică a unui partid. Din argumentaţia premierului nu rezultă însă care e conflictul, iar deciziile anterioare ale CCR îi dau deja dreptate preşedintelui.

Curtea Constituţională va arbitra un nou duel dintre premier şi preşedinte. Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat Constituţia implicându-se în campania electorală pentru alegerile europarlamentare în favoarea unui partid. Ca urmare, Victor Ponta a cerut magistraţilor CCR, la primul punct, „să analizeze posibilitatea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi Preşedintele României“. Concret, premierul îl acuză pe şeful statului că s-a amestecat în treburile guvernului privind organizarea alegerilor europarlamentare. Cum s-a amestecat?  A spus public cu cine va vota la scrutinul pentru Parlamentul European.  „Guvernul României are prevăzute atribuţii numeroase şi detaliate, menite să asigure un vot corect reprezentativ, care să exprime voinţa alegătorilor. Conduita preşedintelui României de a indica expres şi repetat cu ce partid votează duce în derizoriu atât prevederile legale invocate, cât şi votul efectiv al cetăţenilor“, se arată în sesizarea trimisă de Ponta. 

Se poate ajunge însă la un conflict de natură constituţională numai după o declaraţie? Specialiştii în drept constituţional contactaţi de „Adevărul“ spun că nu. „Am citit documentul trimis de Victor Ponta la CCR, dar n-am reuşit să identific care sunt atribuţiile puterii executive  peste care a intervenit Traian Băsescu în calitate de preşedinte. Altfel spus, mă tot întreb unde este conflictul juridic de natură constituţională. Cred că Victor Ponta nu a ales instrumentul potrivit pentru o astfel de contestaţie“, crede Laura Ştefan, expert anticorupţie.

„Sesizarea va fi inadmisibilă“

Un alt specialist în drept constituţional, Elenina Nicuţ, ne spune ce înseamnă, de fapt, un conflict juridic de natură constituţională.„Putem vorbi despre un astfel de conflict atunci când o autoritate îşi arogă puteri, atribuţii sau competenţe care aparţin altei autorităţi publice. Sau când două autorităţi îşi pasează competenţele şi amândouă evită să ia o decizie“, spune Nicuţ. Cum ar fi trebuit să arate situaţia ca Guvernul să poată reclama un conflict de natură constituţională? „Executivul ar fi trebuit să aibă atribuţii exclusive asupra campaniei electorale, nu asupra organizării alegerilor. Însă partidele şi candidaţii independenţi sunt acum actorii principali. Cred că această sesizare a Guvernului va fi declarată inadmisibilă sau neîntemeiată“, conchide Nicuţ. 

Băsescu: Eram în vacanţă

Sesizarea lui Victor Ponta nu se opreşte aici. La punctul doi, premierul mai solicită Curţii „să stabilească dacă acest conflict este cauzat de implicarea explicită a Preşedintelui României în campania electorală, prin susţinerea unui anumit partid politic. Acest paragraf a plecat de la pozele pe care Traian Băsescu le-a făcut pe plajă, la Neptun, alături de Elena Udrea şi de alţi membri ai PMP. 

„Potrivit imaginilor postate pe contul personal de Facebook al parlamentarului Elena Udrea, în data de 2 mai 2014, preşedintele României a participat la o discuţie într-un local din staţiunea Neptun cu conducerea PMP, după care s-a fotografiat cu aceste persoane, pe malul mării, purtând un tricou alb cu iniţialele PMP, sub sigla acestui partid, un măr cu mesajul «Vote for PMP»“, se mai arată în sesizare. Astfel, Victor Ponta spune că Traian Băsescu, în calitate de preşedinte, „prin  atitudinea sa referitoare la susţinerea publică a unui partid politic în perspectiva alegerilor a încălcat articolul 80 din Constituţie“. 

Ce spune articolul 80: „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate“, se arată în articolul invocat de Ponta. Nu scrie nimic despre conduita sau despre vestimentaţia preşedintelui. În plus, şeful statului se afla în minivacanţa de 1 Mai, oferită chiar de Guvernul condus de Victor Ponta. „Eram la Neptun, cei de la PMP au venit pe litoral şi i-am invitat pentru câteva ore, am mai discutat, mi-au arătat tricourile şi am îmbrăcat un tricou. Putea fi cu orice. Au pus pozele pe Facebook, nu pe afişe electorale. Nu e vina lor că au fost preluate de toate televiziunile nişte fotografii într-o zi de vacanţă, în care omul se îmbracă cum vrea“, a afirmat Traian Băsescu într-un interviu pentru „Gândul“.

Curtea a motivate deja

Victor Ponta spune că, pe lângă articolul 80, Traian Băsescu a mai încălcat şi articolul 84 din Legea fundamenetală. Să vedem ce spune şi acest articol, care se referă la „Incompatibilităţi şi imunităţi“. „În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată“, spune Constituţia. 

„Chiar dacă, formal, nu este membru al unui partid, prin modul său de acţiune, preşedintele României se comportă ca un agent electoral, ca un membru activ al unei formaţiuni politice implicate în lupta electorală“, spune Ponta. Interpretarea premierului este contrazisă chiar de Curtea Constituţională. În avizele consultative pe care le-a dat la suspendările preşedintelui din 2007 şi din 2012, magistraţii CCR au spus clar că şeful statului nu poate face parte dintr-un partid, dar nu i se interzice „să păstreze legături cu partidul care l-a susţinut în alegeri sau cu alte partide politice“. Măsura în care o face depinde strict de şeful statului. „O asemenea interdicţie nici nu ar fi în spiritul Constituţiei, în condiţiile în care Preşedintele României este ales în funcţie prin sufragiu universal, pe baza unui program politic“, se arată în avizul CCR din 2007. 

În 2012, liderii USL, în propunerea de suspendare, îl acuzau pe şeful statului de implicare în viaţa internă a PDL. Curtea răspundea atunci că declaraţiile lui Traian Băsescu pot fi caracterizate ca opinii politice, „pentru care Preşedintele României rămâne responsabil, din punct de vedere politic şi moral, în faţa electoratului şi a societăţii civile“. Deci şansele ca magistraţii constituţionalişti să dea acum o decizie contradictorie sunt infime, mai ales că orice decizie a CCR ţine cont şi de hotărârile anterioare.

Comparaţia cu magistraţii şi militarii

În sfârşit, la punctul trei al sesizării, Ponta solicită Curţii „să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar dacă preşedintele poate face campanie electorală în favoarea unei formaţiuni politice“. În acest sens, premierul îl situează pe şeful statului alături de alte  categorii profesionale care nu au voie să se implice într-o campanie electorală: magistraţii, militarii, diplomaţii sau funcţionarii publici. Însă toate aceste categorii, pe lângă Constituţie, se supun unor legi de funcţionare internă, care îi împiedică să intre în campania electorală.  Magistraţii au „Statutul judecătorilor şi procurorilor“, militarii au „Statutul cadrelor militare“, iar simplii funcţionari au „Legea privind statutul funcţionarilor publici“. Or, preşedintele nu are o lege care să-i îngrădească posibilitatea de a participa în campanie. El depinde doar de Constituţie, iar Constituţia, aşa cum am văzut mai sus, tace.

Citeşte şi:

Ponta: Guvernul va sesiza CCR cu privire la implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Palatul Victoria, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională cu privire la implicarea Preşedinţiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru cele parlamentare.

Războinicii păcii: Băsescu şi Ponta

Deşi garantează amândoi că în România va fi pace, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta nu pierd nici o ocazie ca să se arate îngrijoraţi de războiul ce stă să izbucnească în imediata noastră vecinătate.

Ponta: Pe 17 noiembrie vom avea un nou preşedinte. Băsescu poate mai ia două luni, dar altfel de mandat. Dacă nu vrea să plece, avem forţe de ordine

Premierul Victor Ponta a vorbit, la România TV, despre campania electorală desfăşurată de preşedintele Traian Băsescu pentru Partidul Mişcarea Populară (PMP), despre intenţia fostului aliat Crin Antonescu de a forma o alianţă anti-PSD, despre ultimele evenimente din Ucraina, dar şi despre relaţia preşedinte-premier.

Ponta şi Băsescu s-au atacat la aceeaşi oră. Cine a avut audienţă mai mare

Premierul Victor Ponta a fost invitat aseară la România TV, de la ora 21. În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu se aflşa în studioul B1TV. Cifrele anunţate de România TV spun că românii au preferat să-l urmărească pe premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite