Amnistierea fiscală, adoptată de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României FOTO Arhiva Adevărul
Parlamentul României FOTO Arhiva Adevărul

Parlamentul a început luni sesiunea ordinară de toamnă, însă, până în noiembrie, activitatea legislativă se va suprapune peste campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. În prima zi din această nouă sesiune, senatorii au votat amnistierea fiscală pentru mame şi pensionari.

În prima săptămână a sesiunii, Senatul a dezbătut şi a votat proiectele privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor.

Celelalte două acte normative pe care Senatul le-a dezbătut în sesiune extraordinară, legea CAS, care a fost adoptată, şi legea petrolului, care nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru adoptare, vor intra în dezbatere la Camera Deputaţilor.

„La 1 septembrie proiectul CAS va fi pus pe ordinea de zi. Voi cere ca până miercuri să fie dezbătut şi votat de plenul Camerei Deputaţilor", declara preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Un alt proiect asupra căruia aleşii trebuie să se pronunţe în această sesiune este Ordonanţa de Urgenţă privind migraţia aleşilor locali. 

De asemenea, proiectul de autonomie al UDMR, care în scurt timp va intra în dezbatere publică, ar putea ajunge şi în dezbatere Parlamentului tot în această sesiune legislativă. 

Tot în această sesiune, Parlamentul trebuie să dezbată şi să adopte proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2015.

În prima zi a sesiunii de toamnă urmează să fie aleasă şi noua componenţă a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, unele modificări faţă de precedenta sesiune putând apărea la nivel de vicepreşedinţi, secretari şi chestori, în funcţie de algoritm.

De asemenea, ar urma să fie adusă la cunoştinţa plenurilor şi afilierea la alte grupuri a unor parlamentari.

Moţiunea ACL

Liderul liberal Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Iaşi, că ACL are obligaţia să depună o moţiune de cenzură cât timp Guvernul Ponta greşeşte, dar că PNL şi PDL nu au făcut deocamdată calcule în privinţa voturilor pe care le-ar putea atrage de la parlamentarii altor partide.

„O moţiune de cenzură mobilizează în Parlament şi noi credem că s-a acumulat foarte multă nemulţumire la adresa Guvernului Ponta, nu numai în rândul populaţiei, ci şi în Parlament. Avem obligaţia să venim cu o moţiune de cenzură. Nu putem să nu depunem moţiunea cât timp suntem convinşi că Guvernul greşeşte. În această fază nu ne-am făcut calcule câte voturi vom atrage concret. Noi am decis la Iaşi că este cazul să o introducem, mâine (luni - n.r.) vom contura zona pe care se concentrează textul moţiunii, după care strângem semnăturile. Abia apoi vom vedea câţi alţi parlamentari vor veni alături de noi”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Puterea şi Opoziţia şi-au dat mâna şi au votat reducerea CAS. Ioana Petrescu: Angajatorul, cu aceşti bani, poate să angajeze mai mulţi angajaţi

Senatorii au respins cu 96 de voturi „pentru“, două „abţineri“ şi un vot împotrivă cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.

Ponta: Din octombrie vom avea, evident, reducerea CAS. Dacă nu facem acum reducerea CAS, înseamnă că nu o să mai putem să o facem niciodată

Contribuţiile de asigurări sociale vor scădea "evident" de la 1 octombrie, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că măsura este susţinută de mediul de afaceri şi poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite