Ovidiu Raeţchi vrea să elimine „precedentul Firea”. Bucureştenii vor putea participa la şedinţele Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Raeţchi  FOTO Florin Suler
Ovidiu Raeţchi  FOTO Florin Suler

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că va lansa spre dezbatere publică un proiect de lege care să elimine „precedentul Firea”, prin care este blocată, practic, participarea cetăţenilor la şedintele Consiliul General al Municipiul Bucureşti, cu toate că legea le oferă, teoretic, această posibilitate.

„Teoretic, potrivit legii, cetăţenii pot participa la şedinţele de consiliu local sau la cele ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Practic - şi aici avem cazul de la Bucureşti- primarul general actual al Capitalei, Gabriela Firea, şi majoritatea PSD blochează locurile care ar putea reveni societăţii civile şi cetăţenilor interesaţi să participe la lucrările Consiliului General. Mai exact, acestea sunt ocupate, «rezervate» pentru prieteni de partid, membri de partid sau organizaţii non-guvernamentale apropiate de Gabriela Firea sau PSD”, afirmă deputatul PNL în comunicat.

Mai mult, liberalul afirmă că practica actuală de la conducerea primăriei Capitalei este un abuz în serviciu mascat şi care nu are loc doar în Bucureşti şi care trebuie stopat. Pentru asta, liberalul va pune în dezbatere publică un proiect de lege care modifică legea administraţiei locale şi prin care cetăţenii şi societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la şedinţele de consiliu local, judeţean sau Consiliu General al Municipiului Bucureşti . Mai exact, 50 la nivelul Capitalei şi 30 la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ.

„Ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Capitalei este un abuz în serviciu mascat, dar care trebuie sancţionat şi eliminat, iar singura soluţie este o astfel de modificare legislativă. Sunt convins că abuzul Gabrielei Firea este copiat şi în alte fiefuri PSD şi, de aceea, prin proiectul de lege pe care îl voi depune, consider că este necesară şi introducerea unor amenzi pentru autorităţile locale care nu asigură un număr minim de locuri pentru şedinţele de consiliu, în funcţie de numărul de locuitori al localităţii respective.  Înţeleg că pentru unii primari este mai confortabil să fie înconjuraţi de «yesmeni» şi le este teamă de societatea civilă, dar spiritul civic trebuie protejat şi încurajat, nu suprimat”, a adăugat deputatul liberal în acelaşi comunicat.

Proiectul de lege privind modificarea legea administraţiei publice

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, „autoritatea publică locală este obligată să pună la dispoziţia reprezentanţilor societăţii civile, organizaţiilor non-guvernamentale sau cetăţenilor, un număr de locuri, în eventualitatea în care aceştia doresc să asiste la şedinţele de consiliu local, consiliu local de sector, Consiliu General al Municipiului Bucureşti sau şedinţelor de Consiliu Judeţean”. În cazul Capitalei ar urma să fie alocate un număr minim de 50 de locuri, pentru municipiile de judeţ şi localităţile cu o populaţie mai mare de 50.000 de locuitori, minim 30 de locuri, pentru cele cu o populaţie între 10.000 şi 50.000 de locuitori, 20 de locuri, pentru ca localităţile cu o populaţie sub 10.000 de locuitori să fie alocate minim 10 locuri. Legea prevede şi modul în care cetăţenii trebuie să procedeze pentru a putea participa la şedinţele de consiliu. Astfel, autorităţile sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor o adresă de e-mail unde aceştia să-şi poată anunţa participarea la şedinţe, urmând la locurile să fie distribuite în ordinea înscrierii. În cazul în care autorităţile locale nu vor pune în aplicare noile prevederi, acestea riscă să fie sancţionate cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite