Ordinea operaţiilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu vreo zece zile-două săptămâni, ÎCCJ, cea despre care nu ai voie să spui nimic rău căci se supără preşedinta ei, Livia Stanciu, fost procuror ceauşist, devenită o prea cinstită  pentru care e suspendat până şi articolul 16 din Constituţie, cel ce ne ameţeşte cu minciuna că în România nimeni nu ar fi mai presus de lege şi se mai supără în plus şi hiperactivul domn Cristi Danileţ, a făcut-o de oaie.

A uitat de acte normative anterioare, a dovedit că habar nu are de legile ţării şi a decis că medicii ar fi funcţionari publici, deşi acum un an se hotărâse cu totul  altceva. Drept pentru care în uituceala şi buimăceala ei intangibile, instituţia condusă de fosta tovarăşă Stanciu, devenită doamnă perfect onorabilă, cu o mapă profesională impecabilă, ştampilată ca atare încă de pe vremea incoruptibilului Traian Băsescu, le-a interzis doctorilor, sub ameninţarea sancţiunii penale, să mai încaseze plăţile suplimentare, atenţiile, cadourile, plicurile şi şpăgile specifice sistemului medical românesc.

Medicii s-au făcut foc şi pară, s-au mobilizat pe Facebook, au ameninţat cu greva generală. Au cerut ca, în compensaţie, să le fie mărite salariile. Carevasăzică, oamenii în halate albe, constituiţi într-un grup indistinct şi cam fără lideri, sindicaliştii şefi făcându-şi apariţia doar cam la spartul târgului simţind că ar fi rost de un os de ros, nu au vrut bani în plus, bani care nici prin cap nu îmi trece că nu li s-ar fi cuvenit căci salariile lor sunt mizerabile, doar pentru că vreo 48 de funcţii de primă mărime din ierarhia statului român au primit triplări salariale peste rând. Nici vorbă! Ci spre a recupera ceva din pierderile din bugetul personal al unora dintre ei, pierderi ce ar fi apărut dacă decizia ÎCCJ ar fi fost pusă în practică.

Mobilizarea şi ameninţările de pe Facebook l-au speriat, mai întâi, pe ministrul Sănătăţii, dl. Nicu Bănicioiu. Drept pentru care acesta a început să promită bezmetic şi cam la plezneală măriri salariale. Dl. Bănicioiu a făgăduit un plus de 20%. Frica l-a cuprins apoi pe premierul Victor Ponta care, marţi, a făcut două anunţuri pentru liniştea-i personală. Primul se referă la mărirea, ca la teleshopping, nu cu 20, ci cu 25% a tuturor lefurilor din sistemul sanitar, mărire ce s-ar produce încă şi mai ştiinţific decât alimentaţia raţională a răposatului profesor Iulian Mincu, drept urmare a eficienţei introducerii cardurilor de sănătate. Şi pentru că, tot ca la teleshopping, doctorii au ştiut când să sune, cel de-al doilea anunţ al domnului Ponta promite ca bonus legalizarea atenţiilor, dar şi impozitarea acestora, după o procedură ce aminteşte de eşuata încercare de impozitare a bacşişului chelnerilor.

Iată însă că liniştea visată de premier nu a durat nici măcar cinci minute. Sindicaliştii gureşi din învăţământul de toate gradele, eterni invitaţi pe orice teme ai televiziunilor de ştiri, au luat-o înaintea colegilor lor de rând aflaţi în vacanţă în bătătura sau apartamentul proprietate personală căci altundeva nu se prea pot duce ţinând cont de remuneraţia lor cel puţin la fel de proastă ca cea a medicilor şi au cerut şi ei urgente măriri. Ameninţând şi ei cu greva. La fel au făcut şi poliţiştii şi nu e deloc exclus ca azi sau mâine să ceară bani în plus funcţionarii publici sau artiştii şi ei lamentabil plătiţi.

Degeaba le va cere dl. Ponta, cum a făcut-o deja, ordine şi disciplină, răbdare şi calm, înţelegere şi grijă pentru finanţele ţării, degeaba va apărea la televizor profesorul Mircea Coşea explicând iminenţa pericolului repetării scenariului elan, în van se va duce la coafor doamna Rovana Plumb pentru ca mai apoi, ordonată la cap, să explice naţiunii ce va fi şi cum va fi atunci când Legea salarizării unitare va fi gata şi va fi pusă în practică. 

Răul a fost deja făcut, ordinea operaţiilor a fost abolită, ba chiar aruncată pur şi simplu în aer, raţionamentul economic pus între paranteze. Legea cu care se laudă doamna Plumb a devenit inutilă încă înainte de a fi gata şi oricum nu prea are nici o şansă să devină realitate din lipsa resurselor bugetare.

Drept pentru care guvernului domnului Ponta nu îi va rămâne decât să dea o mega-ordonanţă de urgenţă prin care să legalizeze şpaga şi matrapazlâcul la toate nivelurile şi în toate domeniile. Vânzarea examenelor de treaptă şi de bacalaureat, transferul ilegal de la o şcoală la alta, zeciurirea fondurilor europene în universităţi şi salariilor nesimţite ale rectorilor şi prorectorilor deveniţi directori de proiect, şperţul pentru profesori şi mita pentru poliţişti. Şi, desigur, pour la bonne bouche şi la ofertă specială, doctoratele cumpărate şi plagiate, înmulţirea peste noapte a conducătorilor abilitaţi, în acest domeniu premierul având competenţe speciale ce nu se poate să nu fie valorificate. În folosul naţiunii şi al unei noi victorii în alegerile de anul viitor a PSD-ului şi a aliaţilor săi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite