Mihai Fifor, la Adevărul Live: Liviu Dragnea, prima noastră variantă de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi liderul senatorilor social-democraţi, Mihai Fifor, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live,despre programul de guvernare al PSD, despre oamenii pe care îi pregăteşte PSD pentru viitorul Parlament şi Guvern, dar şi despre votul senatorilor în cazul Oprea.

Principalele declaraţii ale lui Mihai Fifor:

Despre votul din Senat la Gabriel Opea

De două zile sunt presiuni asupra Parlamentului. Sunt tot felul de opinii, se încearcă o încărcătură emoţională. Nu cred că e coleg care să nu gândească cu reală compasiune faţă de colegul nostru ofiţer. Întotdeauna noi am încercat să fim alături de cei din stradă, care îşi fac datoria. În Senat, a fost o chestiune tehnică. În mandatul nostru am avut neplăcuta şansă de a avea multe voturi de acest fel. A trebuit să încuviinţăm sau nu solicitarea privind un anumit coleg. A fost o chestiune delicată. 

Când lansezi o acuzaţie de ucidere din culpă nu te aşteptţi ca DNA să facă ancheta. Probabil, aici a fost baza deciziei votului. Nu pot să comentez votul colegilor. Fiecare a votat cum crede. Noi nu ne-am opus legii, să nu se înţeleagă greşit. 

Noi am fost puşi să judecăm, să ne pronunţăm pe o speţă juridică. E o chestiune ingrată. Cred că abia 10% dintre colegii mei au studii juridice. Cred că mandatul noului parlamentar ar trebui să înceapă cu rediscutarea Constituţiei, cu discuţia privind imunitatea. 

Discutăm despre un mod de manifestare al Senatului pe baze constituţionale. Mandatul lui Oprea se încheie în două, trei luni. E complicat să discut în numele fiecărui coleg. E un vot secret pe care fiecare coleg îl exercită. Nu ştiu câtă lume, în afara colegului Şerban Nicolae care a spus că a studiat dosarul Oprea, a mers şi a văzut despre ce e vorba în dosar. 

Noi nu am avut o şedinţă de grup pentru a vorbi despre cazul Oprea. Am intrat direct în plen. Cei de faţă au văzut că şedinţa a început târziu. Nu poţi să faci recomandări senatorilor. Ca lider de grup vă spun că nu s-au făcut recomandări de vot. 

Despre posibilitatea protestelor 

Am văzut că oamenii sunt chemaţi să protesteze. E dreptul cetăţenilor să protesteze. E o dramă ce s-a petrecut. E greu să dai o explicaţie oamenilor în astfel de momente, dar nici eu nu pot să-mi asum o explicaţie privind votul senatorilor. Cât priveşte tragedia de anul trecut, aici trebuie să se facă lumină, să se găsească vinovatul. Trebuie găsit vinovatul real. Cel moral pare să fie dus spre o altă zonă. 

Despre eliminarea imunităţii parlamentare

Ne dorim ca noul Parlament să arate altfel, iar modificarea Constituţiei să fie o prioritate. Chestiunea imunităţii e o chestiune importantă şi vrem să o discutăm. 

Gabriel Oprea, pe listele PSD?

În momentul de faţă acest lucru nu e plauzibil. Între PSD şi UNPR ul pe care l-a coordonat ca preşedinte Oprea a fost o relaţie clară. E puţin improbabil să discutăm despre un astfel de scenariu. Categoric, nu s-a discutat în partid acest scenariu. Tehnic, în Senat, nu mai există UNPR. Din ultimele două zile de sesiune (n.r.-ale sesiunii din primăvară) grupul UNPR s-a destrămat. 

Despre discursul lui Dragnea din Parlament

N-aş analiza discursul preşedintelui Dragnea din perspectiva unui atac politic. El a spus adevărul, realitatea la zi. A prezentat riguros unde ne aflăm în momentul de faţă. Au fost o serie întreagă de rateuri (n.r.-ale Guvernului Cioloş) care se vor vedea în viitorul apropiat. Am vrut să vedem starea economiei în momentul de faţă. În două luni mandatul domnului Cioloş se încheie. Ce am văzut până acum la Cioloş: rateu în agricultură, de exemplu. 

Este sfârşit de septembrie, iar România nu are atras un euro din actual exerciţiu pe fonduri europene. Ne vom găsi în 2017 fără a avea un euro atras pe proiectele mari. Cioloş a vorbit de sume, dar ele erau pe proiecte deja decontate. În România nu a intrat un euro pe fonduri europene. 

Abia în primăvară au apărut primele ghiduri. Nu te pricepi, lasă pe unul care se pricepe. 

Cred că nu e important acum să încercăm să explicăm. datoria noastră a fost să ieşim să spunem care e situaţia reală, pe analizele noastre. Ce m-a surprins pe mine în discursul lui Cioloş e că nu a fost un discurs tehnocrat. Am auzit un discurs perfect politic. Au fost replici politice. M-a impresionat în mod neplăcut. Acest Guvern a fost investit pentru că trebuia să fie orice, dar nu unul politic. Am văzut cum treptat acest Guvern s-a transformat într-unul politic. Avem miniştri care declară că îşi doresc o activitate politică.  

Despre ameninţările cu moţiunea de cenzură 

Aceste mecanisme ţin de activitatea parlamentară. La fiecare derapaj major al Guvernului am chemat miniştrii. Fie în Cameră, fie în Senat. Am dat semnale, am dat ultimatumuri. Niciun moment PSD nu a vrut să destabilizeze ţara. Anul trecut am luat o decizie clară: ne retragem. Am ales să facem un pas în spate. 

Dacă nu am făcut moţiune de cenzură până în iulie, era puţin probabil să facem acest lucru în toamnă. Alegerea noastră a fost să dăm semnale, să corijăm. Guvernul acesta e un experiment nereuşit. 

Mi-aş fi dorit să aud despre investiţii mari, despre reforma mult clamată în Sănătate.  Nu am văzut nimic schimbat în domeniul sanitar după un an de zile. Amintiţi-vă de scnandalul din Argeş, de Hexi Pharma. Noi vom avea mult de lucru. Venim cu un bun program de guvernare. 

Despre infrastructură

Înainte de a răspunde ca om politic, răspund ca cetăţean. Cred că fiecare Guvern din 90 până acum a încercat să-şi propună lucruri mai mari decât putea să facă. Principala cauză a fost că nu s-a gestionat cum trebuie acest minister. A crescut, dar s-a uitat capitolul performanţă. E un scandal imens legat de corupţia din această zonă. 

Cred că în guvernarea noastră am început să mişcăm lucrurile. În ceea ce priveşte guvernarea viitoare o să vedeţi că se schimbă filosofia acestui domeniu important. Sunt ţinte precise, clare. Vom spune sursele de finanţare. 

Avem o echipă largă care lucrează la programul de guvernare. Programul e unul extrem de pragmatic. Încercăm să schimbăm filosofia guvernării cu precădere spre zona naţională. 

Despre politicile sociale

E o hibă veche aceasta. Ţine de doctrina de stânga. Însă, niciodată PSD nu se va putea desprinde de ideea de a ajuta pe cei mulţi. Am fost criticaţi inclusiv pentru măsura scăderii CASS, dar şi aceasta s-a făcut tot pentru a stimula agentul economic pentru  a angaja. Poate ar trebui să discutăm despre încurajarea culturii muncii, nu pe cea a sprijinului de la stat. E nevoie imperativă de forţă de muncă. 

Guvernarea noastră va încerca să stimuleze agenţii economici pentru a crea locuri de muncă, să-i stimulăm pe oameni să meargă la muncă. Însă, ne vom gândi şi la oamenii în nevoie. Trebuie întărită ideea că trebuie câştigat un ban dacă vrei să-l ai.  

Despre Comitetul Executiv Naţional de joi şi Victor Ponta

Se va discuta şi programul de guvernare. În perioada următoare va avea loc prezentarea pe capitole. E deja momentul, alegerile sunt în două luni şi jumătate. Cred că vor fi mulţumiţi cei din partid. 

Ponta nu este orice membru de partid din PSD. E un caz special, a spus-o şi preşedintele Dragnea. Este fostul premier al României. Are un statut special. Nu e oricine. E un câştig pentru partid. Modul cum a gestionat treburile ţării îl fac important.

Prima opţiune a PSD pentru funcţia de premier. Liviu Dragnea?

Categoric. Nu aş vrea să discutăm subiectul condamnării lui Liviu Dragnea. Dosarul ar trebui să fie văzut altfel. E un dosar politic, nu are de a face cu corupţia. Sper ca alături de ALDE să avem o majoritate solită în Parlament. Când ai o asemenea majoritate poţi să mergi la Cotroceni cu o soluţie şi să nu fie respinsă. Important e ca foarte rapid să avem un buget şi un Guvern care să preia frâiele României  

Despre viitorul Parlament

Niciodată nu vom face un Guvern cu PNL. Fiecare lider al partidului a spus acest lucru. Am spus-o răspicat. Nu vom face greşeala pe care am făcut-o în 2009. Cu PNL (n.r.-vechiul) am guvernat bine. Am guvernat bine şi după (n.r.-ruperea USL). Guvernarea PSD a fost bună. 

Despre colaborarea cu PMP

Nu cred că putem sta la aceeaşi masă cu Traian Băsescu. Noi sperăm că o să fie o majoritate PSD plus ALDE.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite