O prezenţă mai mult decât inoportună

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până vinerea trecută, atunci când dl. Ion Cristoiu a publicat atât în „Evenimentul zilei”, cât şi pe „cristoiublog” editorialul intitulat „Ce semnal a vrut să dea Eduard Hellvig? Şi mai ales cui?”, habar nu aveam că ar exista o publicaţie intitulată„ “Vitralii. Lumini şi umbre”. E editată de Asociaţia Cadrelor Militare.

E editată de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii şi îl are drept redactor şef pe dl. Filip Teodorescu.

Cine e dl. Filip Teodorescu? Nimeni altul decât fostul şef al Contraspionajului din Securitatea comunistă. Cei care sunt de vârsta mea, poate chiar şi cei puţin mai tineri, şi care au urmărit la începutul anilor ‘90 procesele intentate atât foştilor membri CePeEx cât şi mai marilor Securităţii (în frunte cu ultimul ei şef, generalul Iulian Vlad) nu au cum să nu îşi amintească de dl. Filip Teodorescu. Cu ocazia audierilor transmise în direct de TVR dl. Filip Teodorescu a oferit un adevărat spectacol. Era cu totul altfel decât alţi foşti securişti. Ca, de pildă, celebrul dar atât de rudimentarul Nicolae Pleşiţă sau chiar decât Iulian Vlad. Mi s-a părut inteligent, şiret, versatil, cu umor, autoironic, mereu pe fază, ştiind când şi cum să arunce pe neaşteptate câte o informaţie- bombă referitoare la tot felul de mişcări suspecte din zilele de dinaintea şi din timpul Revoluţiei. O Revoluţie pe care dl. Filip Teodorescu a calificat-o, fie doar subliminal, lovitură de stat. Nu-i vorbă, o astfel de catalogare îi era lui însuşi avantajoasă fiindcă îi justifica, prin însăşi fişa postului, prezenţa şi implicarea în operaţiunile Securităţii din decembrie 1989. Dl. Filip Teodorescu având - nu-i aşa? - obligaţia să prevină şi să dejoace implicarea a tot felul de servicii străine în ceea ce se întâmpla în România.

Din editorialul d-lui Cristoiu am aflat că sus-menţionata revistă a împlinit 10 ani de când apare. Şi că săptămâna trecută şi-a sărbătorit şi nu oriunde, ci în Sala Bizantină a Cercului Militar, aniversarea.

Că sub numele de cadre militare în retragere şi în rezervă din Serviciul Român de informaţii se ascund persoane care, cel puţin o parte din viaţă, au fost angajaţii plătiţi ai fostei Securităţi comuniste, recuperaţi, începând din martie 1990, în noul SRI nu are nimeni nici o îndoială. Că dl. Ion Cristoiu a fost poftit cu pompă la aniversarea revistei Vitralii nu miră pe nimeni având în vedere legăturile indubitabil dovedite între domnia sa şi cei aflaţi astăzi în retragere şi în rezervă. Într-un fel colegi de muncă cu cel legendat Coroiu. Că la adunarea festivă a luat parte şi dl. Dan Andronic, directorul cotidianului Evenimentul zilei, iar nu are cum să ne şocheze ţinând cont de detaliul că domnia-sa ca şi angajaţii d-lui Cozmin Gusă, de la trustul Realitatea, l-au omagiat de fiecare dată, chiar l-au declarat erou pe Iulian Vlad.

Şocantă şi. după părerea mea, complet neavenită este însă prezenţa d-lui Eduard Hellvig, directorul SRI, la paranghelia cu pricina. Pe mine nu ce mesaj şi cui a vrut să transmită dl. Hellvig spunând că trebuie să avem un nou proiect de ţară mă intrigă. Ci prezenţa domniei-sale într-un loc în care se adună organizat, nederanjaţi de nimeni foştii securişti. Care au acum pensii speciale, aşa cum aveau până mai deunăzi salarii ieşite din comun. Adică, îi punem la zid, îi supunem oprobriului public pe foştii colaboratori ai Securităţii, în vreme ce pe foştii securişti îi lăsăm să zburde liber, îi onorăm şi protejăm. Le transmitem mesaje de apreciere şi vorbe bune.

În urmă cu câţiva ani, am fost mirat să aflu că generalul Iulian Vlad a participat la aniversarea SRI. Acredintându-se astfel, fie doar la nivel simbolic, ideea continuităţii dintre fosta Securitate şi SRI. Acum e încă şi mai de mirare prezenţa d-lui Hellvig la aniversarea revistei Vitralii. Lumini şi umbre. Cu atât mai nepotrivită cu cât respectiva prezenţă se consumă în luna în care aniversăm, celebrăm, comemorăm, spuneţi cum vreţi şi cum vă place, 30 de ani de la Revoluţie.

Comentariul apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite