Mesajele preşedintelui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem toate motivele să credem că preşedintele României îşi va respecta „nemţeşte” promisiunea făcută vineri. Aceea că va rezolva extrem de repede „problema majorităţii”.

Este, cred, mai mult ca sigur că dl. Klaus Iohannis nu va mai adopta strategia temporizării, a fierberii cu apă rece a coaliţiei PSD-ALDE ori a ţinerii pe jar a celorlaltor partide parlamentare. Strategie utilizată îndată după alegerile din decembrie 2016. Cu totul alta va fi conduita prezidenţială.

În ultima lună, preşedintele Klaus Iohannis a înregistrat o seamă de succese diplomatice extrem de importante. O vizită de lucru în Statele Unite, o conferinţă de presă comună cu preşedintele celei mai mari puteri din lume, declaraţii încurajatoare, mai mult decât de complezenţă venite din partea d-lui Donalt Trump. La toate acestea se adaugă recentele întâlniri cu cancelarul german Angela Merkel, întrevederea din cursul zilei de vineri cu noul preşedinte al Republicii Franceze, dl. Emmanuel Macron, promisiunea obţinută de la acesta că nu va întârzia prea multă vreme să facă o vizită în România.

În întâlnirile avute în zilele din urmă atât cu doamna Merkel şi dl. Macron cât şi cu alţi oficiali occidentali de rang înalt - preşedinţi, şefi de guverne - dl. Klaus Iohannis a avut permanent grijă să le dea acestora asigurări că România este pe mai departe o ţară sigură şi stabilă. Că criza guvernamentală de la Bucureşti, ivită dintr-o problemă internă a coaliţiei PSD-ALDE, nu este decât un accident regretabil de parcurs, fără repercusiuni majore asupra prezentului şi viitorului României.

Toate aceste asigurări trebuie asociate atitudinii mai mult decât rezervate, strict în limite constituţionale, atitudine adoptată de dl. Iohannis în zilele de până, dar şi după votul de cenzură de miercuri.

Faptele acestea cumulate se cuvin interpretate ca semnale clare că preşedintele Klaus Iohannis este direct interesat să în asigurarea unui plus de eficienţă consultărilor cu partidele parlamentare, consultări programate pentru luni după-amiază. Poate tocmai de aceea programul acestor întrevederi este extrem de strâns.

Eficienţa nu înseamnă însă nicidecum nici grabă, nici superficialitate. Nici suprimarea exigenţei. Dacă cineva îşi imaginează că preşedintele va accepta pe nemestecate cine ştie ce propunere fantezistă venită din partea coaliţiei PSD-ALDE care pretinde că ar dispune pe mai departe de majoritate se înşeală amarnic. Sunt gata să pariez că dl. Klaus Iohannis va cumpăni temeinic, nu va face rabat la exigenţă şi calitate desemnând cine ştie ce ilustru anonim sau anonimă în poziţia de viitor posibil prim-ministru.

Firesc ar fi ca în primul rând liderii coaliţiei PSD-ALDE să dovedească seriozitate. Să avanseze o propunere demnă de luat în seamă. Să înţeleagă că s-au jucat destul cu prezentul şi viitorul ţării. Că decontul şi moral, şi financiar al zilelor de criză provocată de fanteziile d-lui Dragnea este serios şi că nu le mai este îngăduită de acum încolo nici cea mai mică greşeală greşeală.

De aceeaşi maximă seriozitate vor trebui să facă dovada şi celelalte partide parlamentare convocate la consultările de luni de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis mesaje clare. Să sperăm că a avut şi cine să le înţeleagă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite