Iohannis îi arată Vioricăi Dăncilă de ce a refuzat miniştrii propuşi: Olguţa Vasilescu nu are expertiză pentru Transporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis, i-a transmis joi, două scrisori prim-ministruluiViorica Dăncilă,  în care o anunţă oficial că respinge propunerile de miniştri la Dezvoltare şi la Transporturi.

Şeful statului i-a trimis premierului scrisorile în care motivează oficial de ce nu a fost de acord cu numirea miniştrilor propuşi de Viorica Dăncilă, adică şi pe cei din primul val de nominalizări, Ilan laufer şi Lia Olguţa Vasilescu, dar şi din al doilea val, Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.   

Redăm prima scrisoare, referitoare la respingerea lui Ilan Laufer şi a Liei Olguţa Vasilescu

„Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, aţi propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova.
În ceea ce priveşte propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice constat că din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului.

În ceea ce priveşte propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor. Faţă de aceste motive, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, am decis să resping propunerile de numire în funcţiile respective“, se arată în document. Pe scurt, preşedintele invocă într-un caz probleme privind mapa profesională a Olguţei Vasilescu, iar în celălalt caz posibile probleme de legalitate în ceea ce priveşte condiţiile de ocupare a funcţiei. 

Şeful statului a avut şi o a doua scrisoare, în care menţionează şi respingerea celorlalte două propuneri.

„Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum şi adreselor nr. 5/5864 şi nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care aţi înaintat propunerea de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu, respectiv de numire în funcţia de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanţei funcţiei,
Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 85 alin. (2) precum şi ale art. 105 din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoştinţă că propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs“, arată Iohannis în al doilea document. Astfel, şeful statului invocă de această dată doar motive ce ar ţine de nelegalitate privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea ajunge în scaunul de ministru. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite