Iohannis: PSD face politică externă după ureche. Riscă să ne scoată din Europa. O să îl chem pe Meleşcanu pentru explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Blaj, că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE. Mai mult, şeful statului a anunţat căîl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a da explicaţii.

„Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum a făcut şi salarizarea după ureche. Fac multe lucruri după ureche şi iese prost, fiindcă prin blocarea unei declaraţii România este readusă în marginea UE alături de ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă eurosceptică. Vreau să le reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente care vin pe linia PSD riscă să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate. Nu este adminisibil ca PSD cu o guvernare după ureche să ia din ce în ce mai des anumite decizii care să ne aducă în marginea Europei“, a declarat Klaus Iohannis care a subliniat că nu a fost consultat cu privire la declaraţia UE privind mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, blocată de România, alături de Cehia şi Ungaria.

De asemenea, preşedintele României a anunţat că îl va chema pe Teodor Meleşcanu, liderul diplomaţiei române, pentru a da explicaţii. 

Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României, transmis, sâmbătă, se specifică că România s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât ”s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru”.

Oficialii MAE au menţionat că ”poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia”. „În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a mai precizat MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite