Eduard Hellvig a rupt protocoalele pe care SRI le avea încheiate cu alte instituţii ale statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, marţi, că directorul SRI a hotărât „denunţarea protocoalelor“ care nu mai corespund criteriilor de necesitate şi actualitate. De asemenea, Ţuţuianu a precizat că până anul trecut a existat un protocol secret între SRI şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE Adrian Ţuţuianu, liderul Comisiei SRI: Adoptarea unor decizii de neconstituţionalitate în 2016 impune ca noul cadru normativ să fie bine definitiv. E necesară asigurarea unor instrumente legislative în ceea ce priveşte comunicaţiile electronice. 

Noul pachet legislativ presupune adoptarea unor acte normative noi. De asemenea, sunt necesare modificări sau completări la unele acte normative în vigoare. Aşa cum e legea de combatere a terorismului. 

Am discutat pe marginea acestor acte normative mai pe larg pentru a ne lămuri care sunt necesităţile serviciului pe nevoia de asigurare a securităţii naţionale. 

Avem nevoie de un acord poltiic pentru toate aceste reglementări, de colaborări cu Administraţia Prezidenţială şi CSAT. trebuie să avem un pachet de legislativ care să pună de acord aceste acte. Am solictat expertiza din Parlament, dar şi de la SRI. 

Punctul 3 priveşte protocoalele încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului. Ca principiu, protocoalele sunt o formă legală 

Există acte normative unde e prevăzută expres necesitatea încheierii unei protocoale. 

O a doua concluzie rezultată:SRI a încheiat protocoale începând cu 1992 la iniţiativa Serviciului sau a altor instituţii. Unele au fost aprobate în CSAt. Protocoalele pot fi bilaterale sau multilaterale. Au existat şi există protocoale încheia cu MAI, MApN, SIE, SPP, Ministerul Justiţiei, Ministerul Comunicaţiilor etc. 

În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare direcotrul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate

Există un protocol din 4.12.2009 între SRI şi ÎCCJ. Are la bază mai multe legi. Existtă hotărâri ale CSAT din 2002 şi 2004 care prevedeau colaborare între SRI şi Ministerul Public. 


Potrivit preşedintelui Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi se află: o informare privind derularea unor achiziţii publice în cadrul SRI, consultări privind nevoia de adaptare a cadrului normativ privind securitatea naţională, discuţii privind protocoalele încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, analiza proiectul de regulament al comisiei permanente, informează Agerpres. 

De asemenea, prezenţa lui Eduard Hellvig la Comisia SRI e motivată de faptul că directorul instituţiei „are lucruri importante de comunicat“, potrivit unei declaraţii făcute de Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, pentru stiripesurse.ro 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite