Ghinionul PSD la alegerile prezidenţiale se moşteneşte: al patrulea eşec în ultimii 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfrângerea Vioricăi Dăncilă consolidează seria de eşecuri prezidenţiale a PSD din ultimii 15 ani. Ultimul candidat social-democrat ajuns la Cotroceni a fost Ion Iliescu, în urmă cu 19 ani, după o victorie asupra lui Corneliu Vadim Tudor, o confruntare în care românii au avut de ales între răul cel mai mic şi răul infinit.

Social-democraţii au pierdut ultimele patru alegeri prezidenţiale, cu toate că în trei rânduri candidaţii lor au plecat cu prima şansă şi au câştigat primul tur. „PSD nu are potenţial să crească prea mult faţă de bazinul lor electoral. În funcţie de prezenţa la vot şi de potenţialul candidatului, social-democraţii au reuşit rezultate bune în primul tur, dar aceştia nu reuşesc să atragă din votanţii candidaţilor pierzători. Mereu au avut probleme cu acest lucru”, a explicat pentru „Adevărul” analistul politic George Jiglău.

Şirul alegerilor prezidenţiale pe care PSD le-a pierdut a început în 2004. România venea după patru ani de guvernare a PSD, candidatul social-democraţiilor, Adrian Năstase, fiind şi prim-ministrul în funcţie, ceea ce îi asigura un nivel ridicat de notorietate. Adrian Năstase avea deja o carieră de politică în spate. În perioada 1990-1992 fusese ministru de Externe, iar în perioada 1993-1996 deţinuse funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Şi principalul contracandidat, Traian Băsescu, care a beneficiat de retragerea din cursă a lui Theodor Stolojan, deţinuse de mai multe ori funcţia de ministru şi era la acea vreme primar al Bucureştiului. Adrian Năstase a câştigat primul tur cu 40,97%, în timp Traian Băsescu a obţinut aproape 34%. „Mai Adriane, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti?”, afirma Băsescu într-o confruntare directă cu Năstase.

În turul al doilea Traian Băsescu a dus o campanie dură  în urma căreia va reuşi să recupereze diferenţa şi să-l învingă pe Adrian Năstase. 5.126.894 de voturi a obţinut Băsescu, în timp ce Adrian Nătase luat 4.881.520 de voturi. În doar două săptămâni Traian Băsescu a reuşit să ia în plus 1,6 milioane de voturi.   

Prima victorie a diasporei: Băsescu contra Geoană

Mircea Geoana Traian Basescu alegeri prezidentiale FOTO Mediafax

La alegerile prezidenţiale din 2009 Traian Băsescu a plecat având un uşor avantaj. Era preşedintele în funcţie, formaţiunea din care făcea parte reuşise să obţină cu un an în urmă cele mai multe mandate, iar criza economică încă nu ajunsese şi în România. În primul tur al prezidenţialelor, Băsescu a obţinut 32,33% (adică 3.153.640 de voturi), iar pe locul doi s-a clasat Mircea Geoană, cu 31,15% (3.027.838 de voturi). Pe locul al treilea era un candidat care obţinuse la rândul său un scor bun, Crin Antonescu. Cele 20,02% ale lui Antonescu reprezentau aproape două milioane de voturi.

Între cele două tururi Crin Antonescu a anunţat că liberalii îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul al II-lea. Candidatul PSD avea profil de politician pro-european şi pro-atlantist, acesta având o bună reputaţie în mediile diplomatice. Pe de altă parte, Geoană se descurcase mai greu în menţinerea sub control a baronilor PSD, adică oamenii care controlau partidul. În plus, susţinerea de care s-a bucurat Mircea Geoană din partea patronilor de televiziuni, unii dintre ei controversaţi, se va întoarce în seara ultimei dezbateri TV, din 3 decembrie 2009. „V-a plăcut întâlnirea de aseară cu Vîntu?”, a fost întrebarea cu care a insistat Traian Băsescu, când i s-a dat posibilitatea să pună o întrebare. Sorin Ovidiu Vîntu era patronul Realitatea TV, unul din televiziunile care îl susţineau pe Geoană. Candidatul PSD a recunoscut după ce mai multe minute a evitat să recunoască, iar întrebarea sa nu i-a fost de niciun ajutor pentru a puncta electoral.

Traian Băsescu a câştigat la limită cu ajutorul diasporei. Doar 70.321 de voturi a fost diferenţa între cei doi candidaţi. Traian Băsescu reuşise să strângă 5.277.068 de voturi, iar Mircea Geoană 5.206.747 de voturi. PSD a contestat rezultatul la Curtea Constituţională, dar judecătorii stabilit că alegerile nu au fost fraudate.   

A doua victorie a diasporei: Iohannis versus Ponta

Victor Ponta Klaus Iohannis consultări partide politice Cotroceni FOTO Mediafax

În 2014, social-democraţii au venit cu un candidat mai tânăr, adică premierul în funcţie, Victor Ponta. Candidatul PSD a obţinut în primul tur cu 10% mai mult faţă de candidatul PNL-PDL, Klaus Iohannis. De asemenea, diferenţa de voturi între cei doi candidaţi era de un milion, în condiţiile în care Ponta obţinuse, 3,83 milioane voturi în primul tur, iar Klaus Iohannis 2,88 milioane voturi. Valul de nemulţumire faţă de modul cum a fost organizat votul în diaspora şi coalizarea împotriva PSD a dus la un rezultat sprinzător, adică la câştigarea alegerilor de liberalul Iohannis, cel care a reuşit să-şi dubleze numărul voturilor de la un tur la celălalt. Iohannis a câştigat în final cu peste 56%, deşi era cotat cu a doua şansă.   

Social-democraţii au fost zdrobiţi în turul al doilea al prezidenţialelor de acest an, însă faptul că au ajuns în turul al doilea cu propriul candidat „poate fi considerată o performanţă”, consideră analistul politic George Jiglău. Potrivit sursei citate, PSD şi-a îndeplinit obiectivul în momentul în care a reuşit accederea în turul al II-lea. 

Ruşine istorică. PSD sub Dăncilă a ajuns cât răposatul Vadim Tudor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite