FOTO Grevă cetăţenească: 30 de persoane cer boicotarea alegerilor europene în Piaţa Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii nu sunt de acord cu actuala clasă politică    FOTO: Facebook
Protestatarii nu sunt de acord cu actuala clasă politică    FOTO: Facebook

În jur de 30 de persoane care sunt în grevă cetăţenească s-au adunat la fântâna de la Universitate, cu steaguri, protestând "faţă de impunerea a numeroase obstacole în calea participării cetăţenilor la viaţa politică şi menţinerea unor practici politică şi electorale corupte".

Cele aproximativ 30 de persoane care s-au adunat în Piaţa Universităţii nu au pancarte, doar câteva steaguri cu tricolorul României. Protestatarii s-au împărţit în grupuri în care discută despre Europa şi partidele politice.

Unul dintre liderii protestului a declarat că ei nu sunt eurosceptici, dar că vor o Europă mai curată şi mai unită.

"Nu sunt de acord cu actuala clasă politică şi consider că aceste alegeri trebuie anulate. Nimeni nu ia apărarea homosexualilor, doar când sunt alegeri politice promit de toate, dar nu fac nimic", a spus Daniel Poţincu, unul dintre protestatari.

Organizatorii evenimentului spun că au hotărât să cheme oamenii la protest "din cauza felului în care partidele au înţeles să facă politică. Ȋn loc să implementeze reformele interne necesare, au crescut progresiv obstacolele în calea participării civice a cetăţenilor şi a capacităţii lor de a se constitui în actori politici. Democraţia presupune participare şi contestare. Nemulţumirea generalizată, punctată de mişcări de stradă din ce în ce mai dese şi puternice, indică faptul că societatea nu mai are răbdare, că indivizii nu mai vor să ducă în spate un sistem politic măsluit, corupt şi meschin. Mişcările sociale din 2012 şi 2013 au arătat că cetăţenii doresc un proces politic integru şi cu participare reală, ca într-o democraţie demnă de acest nume", se arată în anunţul Grevei cetăţeneşti din 25 mai.

protest europarlamentare

Astfel, ei au organizat boicotul în semn de protest "faţă de impunerea a numeroase obstacole în calea participării cetăţenilor la viaţa politică şi menţinerea unor practici politice şi electorale corupte", cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European.

boicot buletin vot

Solicitările organizatorilor protestului:

1.     Reducerea la 3.000 a numărului de semnături de susţinere necesare pentru ȋnregistrarea unui partid politic şi reducerea numărului de judeţe din care sunt obţinute semnăturile de la 18 la 5 (Legea 14/2003, Art. 13, alin. 3).

2.     Eliminarea procedurii de actualizare ȋn ani pre-electorali a listelor de membri şi a listelor de susţinători – 25.000 ȋn forma actuală (Legea 14/2003, Art. 27).

3.     Reducerea numărului de semnături de susţinere necesare ȋnregistrării candidaturilor  după cum urmează:
 

  • Alegerile pentru Parlamentul European (Legea 33/2007): pentru partidele politice (Art. 16, alin. 4), de la 200.000 la 20.000 şi pentru candidaţii independenţi (Art.17, alin. 1), de la 100.000 la 10.000.  
  • Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat (Legea 35/2008): pentru candidaţii independenţi, scăderea numărului de semnături de susţinere de la minim 4% la 0,5% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot ȋnscrişi pe listelele de vot permanente din circumscripţia ȋn care se candidează, dar nu mai puţin de 1.000 pentru Camera Deputaţilor şi respectiv 2.000 pentru Senat (Art. 30, alin. 1).  
  • Alegerile locale (Legea 67/2004): pentru candidaţii independenţi la funcţia de consilier local, primar, consilier judeţean şi preşedinte al consiliului judeţean de la minim 2% la minim 0,3% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia respectivă (Art. 48, alin. 1-3).  
  • Alegerile prezidenţiale (Legea 370/2004): pentru persoanele susţinute de partide/alianţe politice şi candidaţi independenţi, scăderea numărului de semnături necesare de la 200.000 la 20.000 ȋn primul caz şi 10.000 ȋn al doilea (Art. 4, alin. 3).

ANALIZĂ Pe cine votează românii: candidaţi celebri, şmecheri sau tineri anonimi

Europarlamentare 2014. Bătălia sondajelor exit-poll: cine şi unde va prezenta primele estimări ale alegerilor

Europarlamentare 2014. Live Text. Prezenţa la vot până la ora 16:00 a fost de 18,41%. Peste 100 de sancţiuni aplicate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite